ponedeljek, 23. november 2009

Predstavitev na Festivalu vin in kulinarike 2009

Kako potekajo Vanjini vinski mnogoboji smo uspešno predstavili na letošnjem festivalu vin in kulinarike.

Na delavnici so se predstavili štirje mnogobojci, ki so se sicer tudi predstavili na festivalu s svojimi vini.

Za uvod smo postregli polentine rožice, pripravljene z oljčnim oljem belega tarufa, belimi tartufi in črno tartufato ter Isteničevo penino Rose Gourmet. Po mnenju omizja je penina jed odlično dopolnjevala in lepo zaokrožila pookus tartufov.




















Rose Gourmet, Vinska klet Istenič, Bizeljsko-Sremiški okoliš















Delavnice se je udeležil tudi Miha Istenič, ki je predstavil svojo penino in tudi sam povedal svoje mnenje o poroki aperitivnega krožnika s penino.















Predstavitev pravil mnogoboja, krožnika, ki so ga gostje dobili predse ter mnogobojcev, ki so zbrali vina.

Krožnik so sestavljale tri jedi:
- ohrovtovi zvitki, nadevani s kozjim sirom, gorgonzolo in vinskim želejem s sivko z domačije Butul;
- ribje roladice z blitvo in oljčnim oljem z domačije Butul na posteljici rdečega radiča;
- parmezanovo-sirove skodelice, nadevane z motovilcem, svežimi rezinami hruške in prekajenim brancinom iz Ribogojnice Fonda, rahlo pokapljano s 5 let starim balzamičnim kisom ACETO MODENA VECCHI. Kis je bil staran v hrastovem in češnjevem sodu (Linija - SOLAI VECCHI).
Prispevalo ga je podjetje Darila DOVAS.















Kot mnogobojci so sodelovali Robi Puklavec, VVS Jeruzalem - Ormož, Klemen Benedetič, Kmetija Benedetič, ki se nam na delavnici žal ni uspel pridružiti, Matjaž Babič, MonteMoro in Miro Munda, MiroVino.















Vina, ki so jih izbrali mnogobojci h krožniku:
- mlado vino, 2009, VVS Jeruzalem - Ormož, Štajerska Slovenija
- chardonnay, 2008, Kmetija Benedetič, Dobrovo, Goriška Brda
- malvazija aMorus, 2007, MonteMoro, Koper, Slovenska Istra
- Kog 3, 2008, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija


Glede na to, da je bil krožnik sestavljen iz treh precej različnih jedi, smo se odločili, da za vsako od jedi iščemo najbolj všečno kombinacijo. Po mnenju omizja so bila vsa vina odlično izbrana in bi lahko vsako izmed njih bila ustrezna spremljava katerikoli od jedi na krožniku. Vseeno pa smo poiskali nabolj všečno kobinacijo za vsako od jedi posebej in ugotovili, naslednje, po mnenju omizja, najbolj všečne kombinacije:

1. Ohrovtovi zvitki s kozjim sirom, gorgonzolo in vinskim želejem s sivko
mlado vino, 2009, VVS Jeruzalem-Ormož in chardonnay, 2008, Kmetija Benedetič

2.
Ribje roladice z blitvo in oljčnim oljem
Kog 3, 2008, MiroVino

3. Parmezanove skodelice s hruško, prekajenim brancinom in 5 let starim balzamičnim kisom
malvazija aMorus, 2007, MonteMoro


Najlepša hvala domačiji Butul, ribogojnici Fonda in darilom Dovas, da smo lahko jedi pripravili še okusneje, Mihi Isteniču za izvrstno izbiro penine za k uvodnemu prigrizku, Robiju, Klemnu, Miru in Matjažu za izvrsten izbor vin k pripravljenem krožniku in pa seveda predvsem vsem udeležencem delavnice, ki ste s svojimi občutki in mnenji pripomogli, da je bila delavnica takšna, kot je bila.

Več slik.


Z nami na delavnici:
Domačija Butul
Ribogojnica Fonda
Darila DOVAS

Vinska klet Istenič
Jeruzalem - Ormož
Kmetija Benedetič
MonteMoro
MiroVino

ponedeljek, 16. november 2009

Martinov - poročilo

Udeležba:
šest mnogobojcev in petnajst ocenjevalcev.

Datum: 14.11.2009
Lokacija: gostilna Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.

Mesta na Martinovem mnogoboju so bila v celoti zasedena in gostje so tokrat lahko uživali tudi v kulturnem programu, saj so bili z nami vokalisti Male Malice, ki so s svojim petjem popestrili večer.
















Opravičujem se, ker so fotografije tokrat nekoliko slabše kvalitete, ampak žal nam jo je tokrat zagodla tehnika, tako da smo si pomagali s fotografiranjem z mobilnim telefonom.





















Za uvod smo grizljali rožice iz listnatega testa z nadevom iz črnih in zelenih oliv, ki jih je spremljal beli pinot 2004 iz vinske kleti Edija Simčiča iz Goriških brd. Vino, ki izraža primarne arome belega pinota interpretirano z zorenjem v rabljenem sodu. Vino nam je prijetno zbudilo brbončice in zadovoljih obrazov smo sedli k večerji.

I. Zvitki s sirommm
(
Zvitki iz ohrovtovih listov, nadevani s kozjim sirom in gorgonzolo ter vinskim želejem s sivko )

Na hitro blanširani ohrovtovi listi so ostali lepo hrustljavi, nadev kozjega sira, gorgonzole in vinskega želeja s sivko z domačije Butul, pa je bil prijetno sladkega okusa. Izbor vin za k tej jedi je bil izredno pester, saj smo imeli na izbiro tako belo, kot rdeče vino.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Sanctum, laški rizling 2008
Jure

VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija





1 sivi pinot 2006
Dare

Dario Prinčič, Oslavje, Goriška brda, Italija





3 cabernet sauvignon 2008
Martin

Casillero Diablo, Chile





3 cabernet sauvignon 2007
Patricija

Ščurek, Goriška brda, SI



















II. Gammms
(
Gams z medom, pečena polenta z žajbljem)
















Gams, namazan s cetličnim medom Čebelarstva Tomažič, se je mariniral z brinovimi jagodami v sivem pinotu Kmetije Benedetič, 48 ur. Meso je z mariniranjem zgubilo močan vonj po divjačini, ko je bilo pečeno, pa je bilo mehko in sočno. Med presenetljivo ni dodal pretirano sladkega okusa, tako da jed konec koncev niti ni bila sladka. Polenta je bila tokrat začinjena s svežim žajbljem, kar je lepo dopolnilo okus divjačine.

Tokrat so po pričakovanju vsi mnogobojci izbrali rdeča vina, ki pa so bila dokaj raznolikih arom in okusov.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Mendoza, zvrst 2007
Dare

Clos de los Siete, Mendoza, AR





2 kekfrankos (modra frankinja) 2007
Ivan

Ferenc Takler, Szekszard, HU





3 merlot 2006
Patricija

VK Goriška brda, SI





4 Duet 2005
Tanja

Edi Simčič, Dobrovo, Goriška brda, SI
























Preden smo ponudili sladico, smo imeli priložnost sprobati modri pinot, ki nam ga je prinesel Jurij Brumec iz njegove vinske kleti Vinum, Loče. Glede na to, da smo prej okušali vina, ki so bila po okusu in strukturi precej drugačna od blagega modrega pinota, smo si za degustacijo vzeli malce več časa in ob okušanju prisluhnili Juretovi razlagi karakteristik tega prijetnega vina. Hvala, Jure!





















III. Kremmma
(Krema z bučnimi semeni in čokolado ter čokoladno omako z bučnim oljem)






















Jajčna krema, zmešana s stepeno sladko smetano, nato pa v to zmes dodana na suho pražena in v možnarju zmleta bučna semena ter naribana temna čokolada... Vse skupaj zmrznjeno, nato pa narezano na rezine, ki smo jih pred serviranjem prelili še s čokoladno omako z bučnim oljem Oljarne Kocbek.

Igra z vini je bila tokrat prav posebej zanimiva, saj smo imeli ob tej jedi zelo raznolika vina, in sicer od penine, dišečega traminca, madžarskega tokaja, pa do suhega jagodnega izbora, laški rizling 2006, za katerega je Jurij Brumec iz kleti Vinum Loče na Decanterjih prejel regionalno trofejo. Bravo, Jure! Še enkrat čestitke za tole res izvrstno vino!



Uvrstitev vin po ujemanju s hrano








Kaj

Prinesel

1 Vlado, laški rizling, suhi jagodni izbor 2006
Jure


VK Vinum, Loče, Štajerska Slovenija, SI







2 Tokaji 2001
Ivan


Chateau Dereszla, Szamorodni, HU







3 Dišeči traminec 2008
Tanja


Steyer vino, Apače, Štajerska, SI







4 Peneča rebula 2008
Martin


VK Goriška brda, SI


















Jure je poskrbel še za dodatno presenečenje, ki je prinesel iz svoje vinske kleti še suhi traminec. Hvala, Jure tudi za to vino, ki je s svojo aromo in okusom presenetilo marsikoga za mizo.


Vsi mnogobojci so se spet odlično izkazali in nam s svojim izborom vin omogočili, da smo ponovno okušali sama izvrstna vina. Čestitke vsem!


Več slik.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Vladotu.

Za prijetno popestritev večera so s svojim nastopom poskrbele Male Malice.

Uvodno vino beli pinot 2004 je prispevala vinska klet Edija Simčiča iz Goriških brd.

Čebelarstvo Tomažič je poskrbelo, da je bil gams premazan s cvetličnim medom.

Jedi so bile pripravljene z oljčnim oljem domačije Butul.