nedelja, 27. december 2009

Natašin - poročilo

Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani





Datum: 26.12.2009
Začetek: ob 19.30

Tokratni mnogoboj je bil namenjen zaključeni družbi. Z Natašo in njenimi prijatelji smo preživeli fantastičen večer, kjer tokrat nismo le degustirali izvrstnih vin in iskali najbolj všečne kombinacije s hrano, ampak smo tudi prepevali, na koncu pa še zaplesali.

Začeli smo takole:














Ob aperitivnem prigrizku, gamsovo salamo (Pačnik, Šentanel) s pomakcami z domačije Butul (mostardo hrušk in šalotke, zelenimi paradižniki in bučkino-paradižnikovim džemom s sivko) je brbončice predramila suha penina iz VK Jeruzalem Ormož, Štajerska.


I. Sirova pita z mešanimi gozdnimi gobami














Jed je bila na mnogoboju predstavljena drugič in tudi tokrat je požela pravi naval navdušenja. In ja, recept je na voljo...
Vina, ki so jih zbrali mnogobojci k tej jedi, so bila naravnost odlična in izbor tistega, ki se z jedjo najbolj ujame, je bil vse prej kot lahek. Pravzaprav bi lahko rekli, da so zmagovalci vsi!

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj


Prinesel
1
chardonnay
2006


Samo

Peršolja, Kozana, Goriška brda, SI





2
zelen
2007

Rajko

Uhelj Bojan, Vipavska dolina, SI





3
sauvignon
2008

Katarina

Verus, Ormož, jeruzalemsko-ormoške gorice, SI





4
tokaj, jakot
2004

Matjaž

Radikon, Venezia Giulia, I















II.
Piščančja prsa, nadevana z artičokami in parmezanom, slan krompir s peteršiljem















Zanimivo in pohvalno, da sta dva mnogobojca za k tej jedi izbrala rdeče vino, ki se je lepo ujelo z jedjo. Rdeče vino k perutnini? Seveda.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 sauvignon 2008
Davorin

Vinogradi Horvat, Maribor, Štajerska Slovenija, SI





2 cabernet franc, barrique 2003
Samo

Peršolja, Kozana, Goriška brda, SI





3 refošk 2008
Rajko

Uhelj Bojan, Vipavska dolina, SI





4 traminec 2008
Andrej

Kapela, Kapelski vinogradi, Štajerska Slovenija, SI














Izven konkurence smo ponudili tudi rose 2008 iz VK Jeruzalem Ormož, in vsi smo bili enotnega mnenja, da je to vino jed dopolnjevalo celo najbolje. Hvala, Robi, za to presenečenje!


III. Vanilijev sladoled na pomarančni omaki, potresen z mletimi karameliziranimi bučnimi semeni ter prelit z bučnim oljem oljarne Kocbek















Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 renski rizling 2008
Katarina

Puklavec, Miklavž pri Ormožu, Štajerska Slovenija, SI





1 sauvignn, izbor 2006
Davorin

Vinogradi Horvat, Maribor, Štajerska Slovenija, SI





3 rumeni muškat, sušeno grozdje 2008
Matjaž

Cigoj, Črniče, Vipavska dolina, SI





4 laški rizling, polsladko 2004
Andrej

Kupljen, Radgonsko-kapelski v.o., Štajerska Slovenija, SI















V nadaljevanju je za presenečenje poskrbel Matjaž, ki je za k sladici prinesel še plavac mali, 2006, ki je bil po mnenju omizja povsem konkurenčem prvim dvem vinom, ki so ju sicer gostje ocenili, kot najbolj všečni v kombinaciji s sladico. Hvala, Matjaž!














Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Vsa vina so bila tudi tokrat izvrstna in so lepo dopolnjevala jedi na krožnikih. Predvsem pa hvala za izredno popestritev večera s petjem in potem v nadaljevanju tudi s plesom! Bili ste naravnost fantastična skupina!

Več slik.




















Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani, Chadu in Bojanu.

Uvodno vino, suho penino, ter rose, kot presenečenje h glavni jedi, je prispevala VK Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija.


petek, 25. december 2009

Sirova pita z mešanimi gozdnimi gobami

sestavine so za cca 20 oseb

Testo:
60 - 70 dag moke
50 dag masla ali margarine
12 žlic vode
žlička soli

Presejano moko zmešamo s pol žličke soli. Dodamo na koščke narezano malslo ter ledeno mrzlo vodo in zagnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in damo vsaj za pol ure v hladilnik.

nadev:
2 večji rdeči čebuli (če nimaš rdeče, lahko vzameš tudi navadno)
80 dag mešanih gozdnih gob
sol, poper
koriander (zmelji v možnarju)
60 dag naribanega sira
suho belo vino (jaz sem uporabila malvazio Montis)

Na drobno sesekljani čebuli zduši narezane gobe, dodaj začimbe (po okusu), ko tekočina izpari, zalij z belim vinom. Ohlajene gobe zmešaj skupaj z naribanim sirom. Pekač obloži s peki papirjem, na katerega daš razvaljano testo (najlažje to storiš tako, da testo kar v pekaču pritiskaš z rokami, da se razleze po celei površini). Testo naloži z gobovim nadevom. Pečico ogrej na cca 190°C in peci cca 30 do 40 minut. Preden narežeš, pusti, da se malce ohladi. Serviraj toplo.

petek, 11. december 2009

Po domače - poročilo

Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani






Datum: 10.12.2009
Začetek: ob 19.30

Domače jedi in vina? Zakaj pa ne?
Na tokratnem mnogoboju smo v prijetnem ambientu gostilnice pr-Potic uživali v domačih slovenskih jedeh, poleg pa degustirali sama slovenska vina.




















Začeli smo takole:














Ob aperitivnem prigrizku, kruhkih z žrebičkovo pašteto in kruhkih z domačo skuto in kislimi kumaricami, smo ponovno predstavili kmetijo Bordon iz Slovenske Istre. Tokrat smo okušali njihovo malvazijo, 2008, ki se je s kruhki odlično ujela.




















malvazija in kruhki s pašteto ali s skutnim namazom


I. Žlikrofi z metino omako













Poln in močnat okus žlikrofov je metina omaka tako lepo osvežila in omilila, da smo še bolj uživali v vseh štirih vinih, ki so bila zbrana za k tej jedi. Tokrat so bila tri vina povsem izenačena, eno je pa sledilo z zanemarljivo razliko, tako da lahko rečemo, da katerokoli od teh vin bi ponudili poleg, ne bi mogli zgrešiti.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





1 zelen 2007
Uroš

Stegovec, Sveti Martin, Vipavska dolina, SI





1 rebula 2007
Alan

KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda





1 zelen Lanthieri 2008
Vanja

Ventus, vinska klet Vipava, Vipavska dolina, SI























II. Kmečka pojedina(telečja krača, pečenica, zelje, tenstan krompir)














Krožnik, ki se mu enostavno ni bilo moč upreti!


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 refošk 2009
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





2 Doppler efekt 2008
Tomaž

Hiša vin Doppler, Podravje, Štajerska, SI





3 modra frankinja 2006
Patricija

VK Metlika, Bela Krajina, SI





4 merlot 2007
Alan

KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda





















Merlot KristAlvin se s tem krožnikom res ni najbolje ujel, smo bili pa zato vsi zelo enotnega mnenja, da bi bil izvrsten poleg kakšne divjačinske krače...


III. Gibanica














Izjava večera: Ne samo dobra, ampak tudi fotogenična je.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 sladki refošk 2008
Patricija

Karol & Igor & Marjan Simčič, Kojsko, Goriška brda, SI





2 kerner izbor, sladko 2003
Tomaž

Pleter, Kartuzija Pleterje, Štajerska, SI





3 rebula 2006
Uroš

Stegovec, Sveti Martin, Vipavska dolina, SI





4 teranton 2003
Vanja

VinaKras, Sežana, Kras, SI





















Pričakovano teranton večine omizja ni navdušil, medtem ko so bili pa nekateri vseeno mnenja, da je bilo to vino najprimernejše, saj je lepo splaknilo sladek okus gibanice in prijetno osvežilo usta. Vsekakor drzna kombinacija, ki pa lahko tudi navduši.

V nadaljevnaju je za presenečenje poskrbela Laura, ki je za k sladici prinesla še Elizabetin kraljičin opoj (sladki muškat, Montis). Vince, ki je bilo po mnenju omizja tako kot sladki refošk, najboljša možna kombinacija z gibanico. Hvala, Laura!

Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Vsa vina so bila tudi tokrat izvrstna in so lepo dopolnjevala jedi na krožnikih.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani, Chadu in Bojanu.










četrtek, 3. december 2009

Darilni bon za Vanjin vinski mnogoboj

Darilni bon lahko naročite po emailu ali telefonsko na 041 715 543.
Pri naročilu nas bo zanimalo, za koliko mnogobojcev oz. ocenjevalcev bon naročate.
Če imate kakšno posebno željo ali vprašanje, ne oklevajte in nam jo zaupajte.

Cena za mnogobojca: 15€
Cena za ocenjevalca: 50€

Z dobrotami z domačije Butul - poročilo

Datum: 02.12.2009
Začetek: ob 20.00

Ker je bil tokratni mnogoboj speljan v nekoliko manjši zasedbi, smo se odločili, da bomo poleg vsake od jedi degustirali "le" tri vzorce vin.

Kot pove že naslov mnogoboja, so bile tokrat vse jedi pripravljene z dobrotami z domačije Butul.















Ob aperitivnem prigrizku, prekajenih slanikih z mostardo iz hrušk in šalotke, smo predstavili E. Vin Rose s kmetije Bordon, Slovenska Istra. Kombinacija jedi in vina je bila naravnost fantastična. Pookus grižljaja ob požirku vina je trajal in trajal in brbončice so veselo zaigrale. Če nas ne bi v nadaljevanju čakalo še kar nekaj "dela", bi prav gotovo ostali kar pri tem vinu in tem prigrizku. In prepričana sem, da se bo ta kombinacija še kdaj znašla tudi pri kom na domači mizi.
















I. Repki v koktejlu
(Rakov coctail, rahlo začinjen s kakijevo marmelado z domačije Butul)















Zakaj dati v koktejl kečap, če je pa s kakijevo marmelado precej boljši? Fantastična kombinacija sladkega, kislega, slanega, poleg sveži beli kruhovi hlebčki in pa 3 izvrstna vina.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Marmorna penina, 2008, Vinakras, Sežana, Kras, SI
2. rose Quercus, 2008, VK Goriška brda, Goriška brda, SI
3. chardonnay, 2007, Karol & Igor & Marijan Simčič, Kojsko, Goriška brda, SI















II. Riba z mandlji
(Fileji rdeče šarenke z oljčnim oljem
domačije Butul in hrustljavo mandljevo skorjico in solnim cvetom)














Pečene fileje smo tik pred postrežbo pokapljali z oljčnim oljem ter jih potresli z malo solnega cveta in igra z okusi se je začela... Presenetljivo se je izmed vseh vin z jedjo najbolje ujelo edino ne belo vino.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. modri pinot, 2008, Kapela, Kapelski vinogradi, Štajerska Slovenija, SI
2. Klarnica, 2004, Mansus, Makovec, Brje, Vipavska dolina, SI
3. chardonnay, 2008, Piro, Jakončič Marjan, Dobrovo, Goriška brda, SI
















Pred sladico so imeli gostje priložnost sprobati tudi letošnje oljčno olje Butulovih oljk, ki so bile obrane pred par dnevi. Omizje je ostalo brez besed, saj so bila usta ves čas polna res izvrstnega oljčnega olja. Bravo, Butuli! Letošnje bo kot kaže več kot odlično!















III. Tribarvna tortica
(čokoladni biskvit, skuta in kakiji z
domačije Butul)














Te lunce, prelite s čokolado, stopljeno z oljčnim oljem, so po mnenju omizja naredile večeru piko na i in izginile s krožnikov kot bi mignil.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. penina od fare, rose, Vinska klet Frelih, Šentrupert, Dolenjska, SI
2. sauvignon, izbor, 2007, Plajnšek Franc, Potni vrh, Žetale, Štajerska Slovenija, SI
3. sladki muškat, 2009, Vina Koper, Koper, Slovenska Istra, SI















Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Vsa vina so bila tudi tokrat izvrstna in so lepo dopolnjevala jedi na krožnikih.



Vse jedi so bile pripravljene z izdelki z domačije Butul.

Uvodno vino
E. Vin Rose je prispevala kmetija Bordon, Slovenska Istra.

torek, 1. december 2009

Kontakt

mmm@vanja.si

+386 41 715 543



Vanja Mramor, sommelier II, WSET 2
diplomirana ekonomistka, prej zaposlena na ministrtvu RS za finance, ki je nove izzive našla v kulinariki in predvsem promociji kvalitetne kulinarike skozi druženje jedi in vina. Organizatorka in moderatorka Vanjinih vinskih mnogobojev - družabnih večerij, na katerih ljubiteljski poznavalci ali popolni laiki raziskujejo kombinacije hrane in vina, ter pivoznanske različice - Vanjinih pivoznanskih mnogobojev, organizatorka in moderatorka kulinaričnih delavnic tako za otroke kot za odrasle, piše in ureja kulinarični blog http://mmm.vanja.si. S svojimi kulinaričnimi delavnicami redno sodeluje na domačih kulinaričnih in vinskih festivalih. 
Opravila je:
- izobraževanje za pokuševalca vin, mošta in drugih izdelkov iz grozdja, ki ga organizira Biotehnična fakulteta v Ljubljani in prejela odločbo za uradnega ocenjevalca - pokuševalca,
- izobraževanje in opravljen izpit WSET Level 2
- izobraževanje za naziv sommelier I in II (Društvo vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije), 
- izobraževanje za sommelierja ljubitelja in senzoriko-retoriko (izobraževanje je organiziral Zavod Slovino), 
- se dodatno usposabljala v restavraciji JB pri Janezu Bratovžu, na kulinaričnih delavnicah na domačiji Butul v Slovenski Istri, v Gostilni Rajh v Bakovcih v Prekmurju, na turistični kmetiji Hlebec v Prlekiji in drugih kulinaričnih delavnicah s pripravo lokalnih jedi,
- udeležila se je izobraževanj v tujini, kot npr. Festival Polenovke v Vicenci (Italija), Mad food Camp Kopenhagen pod okriljem Reneja Redzepija, velikega chefa iz restavracije Noma (Danska). 
- Sodeluje tudi v raznih delovnih skupinah, kjer se izbirajo kombinacije med jedmi in izbranimi vini.


Za vas/For You