petek, 26. februar 2010

Moji prvi žlikrofi

Na enem od VVM dogodkov, kjer so bili na jedilniku med drugim tudi idrijski žlikrofi, mi je rekla Leandra: ej, a pa bi ti prišla en dan k meni, pa da boš sama svoje žlikrofe naredila?
Verjetno ni treba posebej omeniti, da nisem niti malo pomišljala in sem takoj pristala na pobudo.

In tako sva se dobili pri Leandri doma, si nadeli predpasnike ter pričeli z delom.

Najprej je bilo treba olupiti krompir.














Med tem, ko se je kuhal krompir, sva pripravili testo in nasekljali rdečo čebulo.














Nato sva čebulo počasi pražili na domači zaseki.














Ker nama je šlo vse zelo hitro od rok, sva vmes imeli čas, da sva spekli tudi kruh, in sicer enega s skorjico mletih bučnih semen, enega pa s čebulo.














kruhka, preden sta šla v pečico...















mmm... tale čebulni kruhek je zadišal in bil sproban še preden so bili vsi žlikrofi narejeni.


Kuhan krompir sva spasirali,














mu dodali na domači zaseki prepraženo na drobno sesekljano rdečo čebulo,














še malo majarona in sesekljanega drobnjaka














in lahko pričeli sva z delanjem za lešnik velikih kroglic.














Skrivnost vsaj kolikor toliko enakomerno velikih kroglic:
pomagaj si z malo žličko, ker tako najbolje vidiš, koliko mase si zagrabil. Potem z rokami oblikuj kroglico.


Testo lahko razvaljaš ročno, lahko si pa pomagaš s strojčkom za valjanje testa. Tega sva medve tudi uporabili, in ko je bilo testo dovolj tanko razvaljano, sva pričli z izdelavo žlikrofov.














Kroglice sva polagali na rob testa cca 2 - 3 cm narazen.














Jih dvakrat ovili s testom.














Razrezali in ob kraju stisnili.















Na koncu pa še pritisili kazalec na sredino, da je nastala lepa vdolbinica.















In tako so nastali tudi moji prvi žlikrofi. In to ne malo! Skupaj sva jih naredili kar 306! Iz tistega malo testa, ki ga je ostalo, so pa nastali široki rezanci.

Žlikrofe (no, da ne bo pomote, ne vse, ker jih je res nastalo ZELO veliko), sva potem tudi skuhali in jih zabeljene z ocvirki tudi pojedli.














mmm, njami...


Več slik.


Leandra, hvala še enkrat za res enkratno kuharsko doživetje, kjer so nastali moji prvi žlikrofi! Vsekakor pridem še kdaj!

Če bi se pa radi tudi vi lotili delati žlikrofe, medve sva jih delali po tem receptu: Žlikrofi. Preverjeno uspejo.

Mogoče je pa še bolje in tudi bolj zabavno, če se nama raje pridružite kdaj drugič in jih bomo naredili skupaj.

Ali pa če bi morda radi pripravili kaj drugega: mogoče kakšne raviole, torteline ali pa pekli kruh in čebate... Samo prej javite, da uskladimo termin in gremo v kuhinjo k Leandri! Preverjeno vam ne bo žal!

Žlikrofi

Sama priprava žlikrofov pravzaprav sploh ni komplicirana, samo dolgo časa traja...
Če to počnete v družbi, bo vsekakor bolj kratkočasno in zabavno, če pa se priprave ne upate lotiti sami, mi javite in gremo skupaj k Leandri, kjer so nastali tudi moji prvi žlikrofi, in jih bomo delali skupaj z njo! Pridite in se prepričajte! Ne bo vam žal!














TESTO:
1 kg bele moke
10 jajc
2 žlički soli

Testo, narejeno iz teh sestavin, je primerno za valjanje s strojčkom. Če tega nimate, potem pripravite testo z mlekom, ker se lažje valja (npr.: 30 dag moke, 2 jajci, 6 - 8 žlic mleka, sol)


NADEV:
1 kg olupljenega krompirja
1 manjša rdeča čebula
15 dag zaseke
1-2 žlički majarona
2 žlički drobnjaka
sol

(za orientacijo: iz zgoraj navedene količine je nastalo kar 306 žlikrofov, tako da jo lahko tudi sorazmerno prilagodite svojim željam)


PRIPRAVA:
Krompir skuhaj v rahlo osoljeni vodi.
Med tem časom, ko se kuha krompir, zamesi gladko testo. Testo oblikuj v kvader in ga daj v precej pomokano posodo in jo pokrij. Testo naj počiva vsaj pol ure.

Zaseko in drobno sesekljano čebulo daj v ponev in počasi praži.

Kuhan krompir dobro pretlači, dodaj na zaseki praženo čebulo, majaron, drobnjak ter po želji še malo soli.

Testo razvaljaj s strojčkom za valjanje postopoma od največje debeline proti tanjši.
Kroglice položi na razvaljano testo cca 2 - 3 cm narazen. Obvezno zavij dvakrat, sicer bo testa premalo! Razreži, na vogalih stisni, obrni "na bok" ter na sredini pritisni ali s prstom ali z ročajem kuhalnice (s kuhalnico gre bolj počasi, tako da priporočam, da uporabite kar prst).

Narejene žlikrofe daj na pladenj, pri čemer pazi, da se ne bodo preveč tiščali drug drugega, sicer se bodo sprejeli.

Žlikrofe skuhaj v osoljenem vrelem kropu in jih zabeli ali z domačimi ocvirki ali pa s kakšno drugo omako (smetanova, metina, radičeva...).
Pa dober tek!














Žlikrofi, zabeljeni z ocvirki

Z okusom po tartufih - poročilo



Tokratni menu je bil namenoma enak tistemu na prvem Vanjinem pivoznanskem mnogoboju.
Naključje? Kje pa! Dokaz, da k enakemu menuju lahko ponudimo tako piva kot vina!


Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani

Datum: 25.02.2010
Začetek: ob 19.30


Ob aperitivnem prigrizku, krofkih iz listnatega testa in parmezana, nadevanih z namazom iz sladke gorgonzole in masla, smo predstavili polsuhi renski rizling, pozna trgatev, 2007, vino Sama Kolariča iz Velikega Brebrovnika, Jeruzalem.















Po mnenju gostov so se krofki z renskim rizlingom odlično ujeli
.


I. Namazano
(
Tartufasta polenta z žrebičkovo pašteto in kremo iz balzamičnega kisa z okusom belega tartufa)














Rahlo tartufasta polenta z žrebičkovo pašteto in kremo iz balzamičnega kisa iz Modena z okusom belega tartufa (darila Dovas) je omizje povsem navdušila. Vsa štiri vina so bila odlična in so jed lepo dopolnjevala.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2008
Miha

Kmetija Martisa, Fulvio Bais, Koper, Slovenska Istra, SI





2 Jama (sauvignonasse) 2006
Jaka

Kmetija Kocjančič, Zanut, Neblo, Vipavska dolina, SI





3 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI





3 Bordeaux Superior 2007
Danijel

Chateau Grand Pascaud, Bordeaux, FR















Preden smo ponudili glavno jed, nam je Miha Rolih (darila Dovas) predstavil še 8 let star balzamični kis iz Modena, ki smo ga potem tudi poskusili skupaj s paškim sirom. Odlična kombinacija!





















II. Kotaleče
(Mesne kroglice s tartufi na krompirjevem pireju)




















Ob tem krožniku nam je Laura Bordon predstavila njihovo oljčno olje Montis, ki smo ga lahko skupaj z jedjo tudi poskusili. Hvala, Laura, za to predstavitev.

Je bilo pa zanimivo, da se je tako, kot na mnogoboju s pivi, tudi pri iskanju najbolj všečne kombinacije te sila preproste jedi z vini, izkazalo, da je bila odločitev o tem dokaj težka. Vsako vino zase je resnično izvrstno, v kombinaciji s hrano je bilo pa težje najti najbolj všečno kombinacijo.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 syrah 2007 2007
Matic

Ekološka kmetija Rodica, Truške, Slovenska Istra, SI





2 cabarnet auvignon 2006
Danijel

Colja, Davorin in Mitja, Branik, Vipavska dolina, SI





3 rebula Bagueri RR 2007
Blaž

VK Goriška Brda, Goriška Brda, SI





4 refošk 2009
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI
















*Kot nam je razložil Matic, je vino syrah Rodica 2007 pridelano povsem naravno, brez dodatkov, tudi brez dodanega žvepla



III. Vzhajano
(Buhteljni z jagodno marmelado in vanilijevo omako)














Pričakovano so se pred nami zvrstila sama sladka vina in mnenje o najbolj všečni kombinaciji je bilo ponovno dokaj enotno, saj so vsi 4 vzorci dosegli tako rekoč enako število točk. Malenkost pred vsemi se je uvrstil refoškov liker Martisa, ki je bil na Vinu Slovenija 2009 v Gornji Radgoni nagrajen z zlato medaljo.

V
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 refoškov liker 2009
Miha

Kmetija Martisa, Fulvio Bais, Koper, Slovenska Istra, SI





2 malvazija 2005
Matic

Ekološka kmetija Rodica, Truške, Slovenska Istra, SI





3 pikolit 2007
Blaž

VK Goriška Brda, Goriška Brda, SI





4 Nika, rose 2008
Jaka

Guerila, Ajdovščina, Vipavska dolina, SI















Izven konkurence smo poskusili tudi malvazijo 2005 iz Ekološke kmetije Rodica, Truške, Slovenska Istra, ki je, prav tako kot njihov shyras 2007, pridelana povsem naravno, brez dodatkov, tudi brez dodanega žvepla.


Več slik.

Hvala vsem mnogobojcem za izvrsten izbor vin (še posebej zahvala Blažu in VK Goriška Brda, da je ne glede na to, da ni mogel biti z nami, sodeloval kot mnogobojec) in pa seveda tudi vsem ostalim gostom, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Vladu.

Uvodno vino, polsuhi renski rizling 2007, pozna trgatev, je prispeval Samo Kolarič iz Velikega Brebrovnika, Jeruzalem.


ponedeljek, 8. februar 2010

VK Vinum Loče

Beseda je dejanje postala in končno nam je uspelo, da smo šli pogledat, kje in kaj vse ustvarja Jurij Brumec, mladi enolog kleti Vinum Loče.

Njegovo vino sem sicer prvič spoznala na Decanterjevih nagrajencih 2009, kjer je za laški rizling 2006, suhi jagodni izbor, prejel zlato medaljo ter regionalno trofejo. Potem sta se nam z ženo Polono pridružila osebno ali pa le z vini, tudi na parih Vanjinih vinskih mnogobojih. Juretova vina so vsakokrat navdušila ne le mene ampak celotno omizje, tako da sem se odločila, da ob prvi možni priliki obiščemo tudi njihovo klet.

In tako smo se odpeljali na Štajersko, v Loče, v njihovo zidanico, ki je locirana na vrhu hribčka in od koder se razteza prekrasen razgled na vinske trte.

Klet Vinum je še novejša, v njej so tako inox posode kot tudi leseni ne žgani in žgani sodi. Predvsem pa je v njej kar lepo število raznih vzorcev, in sicer tako belih kot tudi rdečih vin. Sprobali smo jih kar 18 (in kot je povedal kasneje Jure, to niti niso bili vsi), od tega so bili vsi, razen enega, letnik 2009:

- začeli smo s chardonayem iz inox posode,




















- sledil je renski rizling
- sivi pinot, rahlo maceriran, ki me je povsem navdušil! Vino, ki se bo, ko bo stekleničeno, prav gotovo našlo tudi v naši kleti!














- laški rizling iz hrastovega soda,
- sledila je predstavitev treh chardonayev: prvi iz nežganega soda, drugi iz 2x žganega soda in tretji iz akacijevega soda, ki je vsekakor nekaj posebnega.

































- preden smo prešli na rdeče sorte, smo poskusili še suhega traminca
- in že je sledila serija štirih modrih pinojev, vsak iz druge lege vinograda. In "moj zmagovalec" med njimi ima tako prijeten vonj in okus po vaniliji, da ga že kar vidim poleg kakšne sladice z vanilijevo omako! Priporočam! Tudi tale se bo znašel v naši domači zbirki!
- sledila je modra frankinja
- in vedno izvrsten shyraz














Pri Juretu vsekakor lahko pridejo na svoj račun tudi ljubitelji slajših vin, tokrat smo mi poskusili:
- rumeni muškat
- chardonay
- ledeno vino
In še skok v leto 2008:
- še en fantastičen shyraz

V nadaljevanju nas je pot vodila še k Brumčevim domov, kjer so nas resnično lepo sprejeli in kjer smo preživeli ob Juretovih zgodbah o njegovih vinih res prijeten večer.

Jure in Polona, še enkrat hvala za tole res izvrstno doživetje in za vse vaše gostoljubje! Obljubim, da se še vrnemo!

Priporočam pa vsakomur, da si vzame čas in obišče klet Vinum Loče. Ne bo vam žal!