petek, 29. oktober 2010

Jesen med knjigami - poročilo




Lokacija: Kavarna NUK, Turjaška 1, Ljubljana

Datum: 28.10.2010
Začetek: ob 19.30

Uvodno vino tokratnega večera nam je predstavil Matej Korenika, Korenika & Moškon, in sicer smo ob muffinih z oljkami in oljčnem olju z domačije Butul poskusili njegovo svežo malvazijo 2009, Kortinca.




















Kortinca, muffini z zelenimi oljkami in oljčno olje z domačije Butul














Še predstavitev pravil, potem pa smo pričeli z mnogobojem.

II. Slovenski gobarski vodnik
(gobja terina
)













Izjemno nežna gobja terina, zelo blagega okusa, je bila kar težek izziv za izbiro vin. Vsa vina, ki so jo spremljala, so bila namreč sama po sebi izjemna, vendar za to jed kar nekoliko preveč aromatična in so jo precej nadvladala. Za večino za omizjem se je presenetljivo med vzorci znašlo tudi rdeče vino, ki v kombinaciji z jedjo sicer ni bilo najbolj prepričljivo, kot samostojno je pa izredno navdušilo. Mnenje o najbolj všečni kombinaciji pa je bilo med prisotnimi dokaj enotno in tudi zelo prepričljivo.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. sivi pinot 2009, Kmetija Benedetič, Dobrovo, Goriška Brda
2. Grechetto 2009, Azienda Agricola Rialto di Eraldo Dentici, Umbira, Italia
3. šipon 2008, Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija
4. modri pinot 2008, Vina Kristančič, Medana, Dobrova, Goriška brda




















III. Divjačina in gozdni čudeži
(divjačinska pečenka s prilogo
)













Če za prejšnjo jed lahko rečemo, da je bila ne le samo zelo nežna, ampak morda celo preblagega okusa, je bila pa zato pečenka divjega prašiča nekaj povsem drugega. Divjačinski okus se je lepo prepletel s sladkastimi okusi posušenega sadja in figove marmelade z domačije Butul in se v kombinaciji z izbranimi vini le še bolj dopolnil in pustil v ustih lep pookus. Poleg te jedi smo imeli priložnost poskusiti tudi en bel vzorec, ki pa, po izjavah sodeč, ni navdušil predvsem zato, ker da belo vino in divjačina pač že ne moreta iti skupaj. No, ja, okusi so različni, nekaterim udeležencem je namreč pa ravno to vino pričaralo najbolj všečno kombinacijo. Izbor med rdečimi vzorci je bil pa dokaj enakovreden, in so si sledili tesno drug za drugim.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Montefalco rosso 2008, Azienda Agricola Rialto di Eraldo Dentici, Umbira, Italia
2.
merlot 2005, KristalVin, Višnjevik, Dobrovo, Goriška brda
3.
modra frankinja 2009, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija
4.
malvazija 2008, Bais Fulvijo, Kmetija Martisa Šantoma, Škocjan, Slovenska Istra




















Kot presenečenje za k tej jedi je Edi prinesel teran Darij & Ivo Šuc, Kmetija Vrabči, Pliskovica, Kras.




















Vrabčev teran v novi preobleki.

IV. Kostanj posebne sorte
(kostanjevo-čokoladna rezina s pomarančami)













Tudi rezino z rahlo kostanjevo-čokoladno kremo in svežih pomaranč so spremljala tako bela kot rdeča vina, odločitev o najbolj všečni kombinaciji pa je bila tokrat povsem prepričljiva, saj je po mnenju omizja zmagovalno vino najbolje poudarilo okus pomaranče in s svojo sladkobo zaokrožilo celotno jed.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. rumeni muškat 2008,
Makovec, Brje, Dobravlje, Vipavska dolina
2. madam rose 2003, Vina Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija

3. šipon, pozna trgatev 2006, Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija
4. sladki refošk 2009, Simčič Karol & Igor & Marjan, Kojsko, Goriška Brda





















Za zaključek pa smo lahko poskusili še zeliščni liker, Doktor Šuc, ki je narejen iz 38 zelišč, ki rastejo v okolici Kmetije Vrabči.





















Dr. Šuc


Več slik.

Napovednik