ponedeljek, 22. november 2010

Predstavitev na Festivalu vin in kulinarike 2010Tudi letos smo na Festivalu vin in kulinarike uspešno predstavili, kako potekajo Vanjini vinski mnogoboji.

Kot je za Vanjin vinski mnogoboj običajno, je vsak udeleženec zase raziskoval, kako se pripravljena jed ujema s predstavljenimi vzorci vin, katerih identiteta je bila skrita. Dodaten izziv nam je tokrat predstavljalo raziskovanje naših prepričanj v zvezi s kombiniranjem hrane in vina glede na barvo. Belo k ribi? Ali morda raje rdeče? Ga bi prepoznali tudi v miže?

Namesto, da bi si prevezali oči z rutico, smo gostom vzorce vin ponudili v črnih kozarcih. In potrdilo se je, da udeleženci res niso bili povsem prepričani ali imajo pred sabo belo ali rdeče vino. In da je iskanje najbolj všečne kombinacije tako resnično prepuščeno zaznavanju vina le z vonjanjem in okušanjem. Kot so udeleženci na koncu delavnice povedali, je, glede na to, da je bila poleg identitete vin zakrita tudi njihova barva, občutenje vin na tak način le še precej globlje in še bolj doživeto. In da se tako še lažje posvetiju iskanju za njih najbolj idealne kombinacije z jedjo.
Preden smo se poigrali s črnimi kozarci, smo za uvod postregli žar sirček z na grobo zmletimi, suho praženimi bučnimi semeni, zmešanimi z bučnim oljem Oljarne Kocbek in oljčnim oljem z Domačije Butul. Jed je pospremila penina Brut, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija.


Sledila je predstavitev Vanjinega vinskega mnogoboja ter njegovih pravil.


Nato pa smo se posedli za mizo, na kateri na veliko presenečenje udeležencev, ni bilo nobenih kozarcev.
Seveda je prijazna ekipa Hotela Slon poskrbela, da je vsak dobil svoje tri kozarce, napolnjene s tremi različni vzorci vin.


Prvi krožnik: rahlo pikantna pita, obložena s kozjo skuto, karameliziranim paradižinkom s provansalskimi začimbami, pečenimi bučkami in rezino dimljenega lososa.


V sproščenem pogovoru smo izmenjali svoje občutke, na koncu pa vina tudi razkrili in jih predstavili. Prvi dve vini sta po všečnosti z jedjo sicer res da nekoliko bolj odstopali od tretje uvrščenega, ki pa se je pokazal kot posebno všečno kot samostojno vino. So pa bili udeleženci ob razkritju vin še posebej prijetno presenečeni nad rebulo, ki je bila tudi najbolj všečna kombinacija z jedjo.
1. rebula 2009, Vino in turizem Štekar, Goriška brda
2. beli pinot 2008,Vinska klet Krško - KZ Krško, Posavje - Dolenjska
3.
modri pinot Sanctum 2008, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija

Drugi krožnik,
tatarski biftek s črno tartufato, oljčnim oljem z okusom belega tartufa in črnimi tartufi (Istra Tartufi - Vinko Šavle) na špinačni posteljici s pinjolami, je bil nekoliko trši oreh za odkrivanje najbolj všečne kombinacije. Kombinacija brez ali s špinačo, brez ali s pinjolami, več ali manj tartufa...


Ob grižljaju celotne kombinacije jedi s krožnika in vin sta se po mnenju udeležencev na prvi dve mesti tesno drugo za drugim uvrstili rdeče in belo vino. Tretji vzorec jima je lepo sledil, čeprav je po mnenju nekaterih kar malce preveč nadvladal jed. Se je pa po komentarjih sodeč sam po sebi pokazal za izredno všečnega.
1. merlot 2008,
Vino in turizem Štekar, Goriška brda
2.
laški rizling Sanctum 2009, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija
3.
modra frankinja prestige 2007, Vinska klet Krško - KZ Krško, Posavje - Dolenjska


Z nami na delavnici:
Domačija Butul, Oljarna Kocbek, Istra Tartufi Vinko Šavle,
P&F JeruzalemOrmož d.o.o., Vino in turizem Štekar, Vinska klet Krško - KZ Krško,
VK Vinum Loče
Hvala vsem za vaše sodelovanje!

Več slik.

Napovednik dogodkov

Ni komentarjev:

Objavite komentar