torek, 1. marec 2011

Kulinarična delavnica Polenovka in vino - poročiloV soboto, 26.2.2011, smo se skupaj s Klemnom Koširjem sukali po kuhinji v njegovem Kulinaričnem studiu v Ljubljani in pripravljali, ter tudi pojedli, jedi iz polenovke.
že namočena polenovka


Kot pa pravi že naslov delavnice, smo poleg v izvrstnih jedi, uživali tudi v izbranih vinih Steras, KristalVin, VK Vinum Loče in P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., in sicer sta vsako od jedi spremljala po dva vzorca: eden iz štajerskega, eden pa iz primorskega vinorodnega okoliša.


Poleg belih, smo poskusili še par izvrstnih rdečih vzorcev


Ob prihodu so udeležence delavnice ob spremljavi penine brut 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. pričakale bombole (sveže pečen istrski mlečni kruh) z raznimi namazi in oljčnimi olji.
Nato pa je sledila priprava jedi, in sicer glede na to, da se jed peče 3 - 5 ur, lahko pa tudi še kakšno uro več, smo najprej pripravili baccalla a la vicentina: v pečici pečena polenovka z mlekom, čebulo, peteršiljem, inčuni, oljčnim oljem in parmezanom.


Na pečeno čebulo se izmenično položi pomokane košče polenovke,


vse skupaj se prelije s hladnim mlekom
,potrese z naribanim parmezanom in nato v pokriti posodi v pečico za 3-5 ur.


Medtem, ko se je prva jed že pekla, smo med Klemnovo razlago očistili polenovko.


Olupili krompir za polenovko po kalabrijsko: paradižnikov golaž s polenovko, krompirjem, peperončinom in olivami.


Potem pa je sledila priprava bakalaja po istrsko (klasični) in bakalaja po beneško (narejen z mlekom in malce bolj začinjen). Moto delavnice je bil: proč z multipraktikom, udeležencev je bilo tudi dovolj,


tako da smo lahko vsi izmenično tolkli in tolkli in tolkli...


Golaž se je kuhal, vicentina pekla, ekipa je izmenično tolkla, vmes pa nam je Tilen Praprotnik, mlad vinar iz Slovenske Istre, predstavil svoja vina Steras.
Tilen razlaga...


Udeleženci pa ga z velikim zanimanjem poslušajo.


Ekipa se je odlično izkazala in stolkla polenovko ter pripravila dva izvrstna bakalaja, ki smo ju zmazali z bombolami in pečeno polento.
Bakala po istrsko sta spremljala:
- sivi pinot Horeca 2009 P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in
- malvazija Steras 200.

Bakala po beneško pa:
- chardonnay Horeca 2009 P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in
- laški rizling Sanctum 2009, VK Vinum Loče
.

Nato je bila na vrsti priprava bachalau a braz - portugalska jed s polenovko, ocvrtim krompirčkom, jajci in svežim koriandrom.
Toplo jed smo v hipu spraznili s svojih krožnikov, spramljala pa sta ju:
- sauvignon Horeca 2009 P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in
- sauvignon 2008, KristalVin


Medtem je bila že nared tudi polenovka po kalabrijsko - paradižnikov golaž s polenovko, krompirjem, peperončinom in olivami.


ni dolgo trajalo, da je bila prazna tudi ta skleda...

Če smo imeli prej dva sauvignona, sta bila pa tokrat pred nami dva shyrasa. Seveda tudi tokrat vsak iz svojega vinorodnega okoliša:
- shyras 2008 VK Vinum Loče in
- shyras Steras 2009


In še res kraljevska jed iz pečice, baccalla a la vicentina.


mmmljask...

Tudi pri tej jedi sta bili poleg dve rdeči vini:
- refošk Kocinski 2008, Steras in
- merlot 2008, KristalVin

Kot dodatno smo pa poskusili še penino sec 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., ki pa se je izkazala za res izvrstno spremljevalko k tej jedi. Pravzaprav so bili udeleženci nad to kombinacijo najbolj navdušeni.

Ker pa smo bili sveda vsi precej radovedni in ker smo imeli med sabo res prima vinarja Tilna, ki nam je znal marsikaj povedati in predstaviti razlike med posameznimi vzorci, smo vsa današnja vina Steras, KristalVin, VK Vinum Loče in P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. kombinirali tudi v drugih kombinacijah in tako odkrivali ter spoznavali razlike med njimi.

Za vse, ki bi se radi lotili priprave teh slastnih jedi iz polenovke, so tule recepti. Če pa bi radi spoznali in se naučili še kaj več, se pa lahko ponovno zberemo v Kulinaričnem studiu in se skupaj s Klemnom zavrtimo med lonci.

več slik


Ni komentarjev:

Objavite komentar