sreda, 1. junij 2011

Druženje hrane in vina - Gostilna Zorko


V petek, 27.5.2011, so gostje v Gostilni Zorko v Križevcih pri Ljutomeru, uživali ne le v kulinaričnih dobrotah, ki so bile pripravljenih na način, kot so to želela vina Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, Vinogradništva Družine Kos, Križevci pri Ljutomeru, Štajerska Slovenija in P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, ampak tudi v pestrem kulturnem programu, ki so ga za goste pripravili Violeta Tomič, Igor Seme, Ana Žvorc, Maja Seršen, Marko Pascal Rožman in Bojan.


Zbrali smo se ob brut penini P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., poleg pa smo prigriznili pečene sirove palčke v slanininem ovoju in ocvirkove pogačice.

Razpoloženje je bilo prijetno in sproščeno in gostje so že čakali, da poskusijo jedi z jedilnika, ki je bil za to priložnost pripravljen in sestavljen na posebni kuharski delavnici "Kuhamo kot vina hočejo", na kateri so s svojimi vini sodelovali vinski strokovnjaki iz vinske kleti Santomas, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in Vinogradništva Družine Kos. Smo pa za goste pripravili posebno presenečenje, in sicer je imel vsak pred sabo tudi črn kozarec, v katerega smo jim natočili enega od treh vinskih vzorcev, ki so bili sicer zbrani za k posamezni jedi.


Identiteta vin je bila seveda tudi tokrat zakrita, vina pa smo po vsaki jedi posebej predstavili. Pred razkritjem smo dali besedo najprej gostom, ki so lahko povedali svoje mnenje in občutke glede kombinacije med pripravljenimi jedmi in izbranimi vini. Predvsem pa nas je zanimalo mnenje gostov, kateri vzorec naj bi bil v črnem kozarcu. Nato pa je sledila predstavitev vin.

Pričeli smo z ribjo rolado z zelenimi šparglji ter ribjo rolado s črno tartufato in črnim tartufom.Sočna hladna predjed, ena roladica s šparglji, druga s tartufato in črnim tartufom, je goste povsem očarala. Je pa bilo očitno, kar smo ugotovili že na predhodni delavnici, da sta dve vini precej bolje pospremili špargljevo različico, medtem ko je bilo eno boljši spremljevalec tartufaste roladice.

Mitja (Vinogradništvo Družina Kos)

Prvi krožnik so spremljali:
- šipon, 2009 (Vinogradništvo Družina Kos)
- špargljevo vino, 2010 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- malvazija, 2008 (Santomas)


fotografski škrat nam jo je spet malce zagodel in za fotografijo vin ni postavil v pravi vrstni red

V črnem kozarcu pa je bil Kosov šipon, kar je večina gostov tudi zaznala.


Preden smo se lotili naslednje jedi, sta nas Maja in Marko očarala s svojim glasbenim nastopom.


Maja in Marko


Nato pa smo gostom postregli goveje medaljone z lososovo paradižnikovo omako.


Ja, tudi prekajen losos v paradižnikovi omaki in govedina se lepo ujameta. Ko pa poleg dodamo še vino, oz. v našem primeru, tudi kar se barvne lestvice tiče, več različnih vzorcev, je pa kombinacija sploh odlična.


belo, rose in rdeče

Tudi tudi tokrat smo najprej dali besedo gostom, nato pa smo vina razkrili in jih predstavili.


Robi (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)


Ta krožnik so spremljali:
- laški rizling, 2009 (Vinogradništvo Družina Kos)
- rose, 2009 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)

- mezo forte, 2007 (Santomas)
V črnem kozarcu je bil tokrat rose P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.


In še sladica, skutina tortica z mangovo omako


Poleg sladice smo gostom ponudili Veroniko, 2009, Vinogradništvo Družina Kos. Po mnenju omizja izvrstna kombinacija.
Tudi na današnjem večeru ni šlo brez dodatnih presenečenj, in sicer smo imeli poleg sladice priložnost poskusiti tudi sladki Kerner, Vinogradništvo Družina Kos. Ker pa smo imeli med sabo gosta, ki je praznoval rojstni dan, smo ob tej priložnosti odprli še muškatno penino P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.Skozi cel večer smo uživali v pestrem kulturnem programu, ki so ga za nas pripravili nocojšnji gostje Violeta Tomič, Igor Seme, Ana Žvorc, Maja Seršen, Marko Pascal Rožman in Bojan. V nadaljevanju večera pa so dobro razpoloženi gostje so ob prijetnih zvokih glasbe tudi zaplesali.

Dušan v družbi posebnih gostov večera. Marko pa se je med fotografiranjem ogreval na klavirju.

Za tiste, ki se dogodka tokrat žal niste uspeli udeležiti, namig, da se podobno presenečenje v Gostilni Zorko pripravlja ponovno v jesenskem času! In, kot pravi Dušan:
Tradicija ostaja. Vabilo velja!


več slik (Andreja Kurbos in vanjin vinski mnogoboj)

Ni komentarjev:

Objavite komentar