sobota, 13. junij 2009

Govinda's in tečaj vegetarianske - vedske kuhinje

Par junakov, točneje 7, se nas je zbralo in odločilo, da bi se preiskusili v malce drugačnem mnogoboju. Bojevali smo se namreč s kuhalnicami in lonci na kuharskem tečaju, ki ga je organiziral Mitja Bitenc v kuhinji njegove vegetarianske restavracije Govinda's.
Tečaj je trajal 14 ponedeljkov, ta 15-ti ponedeljek smo imeli pa izpit. Mitja je sestavil menu, mi smo se pa potrudili in na podlagi na tečaju pridobljenega znanja in po naših najboljših močeh jedi skuhali.
Kako smo se odrezali... ???
Komisija je na koncu dejala, da odlično! Dokaz torej, da nam je Mitja skozi cel kuharski tečaj več kot uspešno predal veliko novega znanja in nas na zaključek tečaja odlično pripravil.

Mislim, da lahko kar v imenu celotne naše skupine rečem, da je bil tečaj res prima izkušnja, kjer lahko tako čisti začetniki kot tudi tisti, ki so že bolj spretni s kuhalnico, bitko osvojijo in se naučijo ogromno novega. Pa še zabavno je!
Mitja, še enkrat hvala v imenu celotne naše skupine.

In kako je bilo na zaključnem izpitu?

Zaključnega izpita se nekaj članov skupine žal ni uspelo udeležiti, kar pa preostalih treh, ki smo prišli, ni prestrašilo in smo se soglasno odločili, da vseeno pripravimo jedi celotnega menuja, na katerem je pisalo:

1) Sabji iz cvetače, rdeče paprike in dimljenega tofuja
2) Rajta z blitvo, jogurta in arašidi
3) Riž z makom
4) Puriji
5) Halva s svežimi borovnicami
6) Chatny z bananami

Še pred pričetkom smo žrebali, katero jed bo kdo pripravil, nato pa predpasnike nase, posebne "copatke" na čevlje, saj sicer ne bi smeli v kuhinjo, potem pa v boj z lonci in kuhalnicami.


V kuhinji nas je pričakal Mitja in vse sestavine, ki smo jih potrebovali za pripravo jedi, potem pa smo bili prepuščeni sami sebi...
Mitja in čista kuhinja na začetku izpita

Sestavine, ki smo jih uporabili za pripravi jediNajprej smo se malce spogledovali med sabo, potem pa ni bilo druge, kot da smo šli v akcijo:
lupljenje, meseneje, rezanje, praženje, kuhanje, vmes pa še malo fotografiranja, da lahko zdaj tole gledate:


Najprej preverimo recept, kaj vse naj zmešamo skupaj in v kakšnem vrstnem redu.


Nato pripravimo začimbe in jih zložimo v vrstni red od prve, ki mora v lonec, do zadnje.


Akcija:


Drago je najprej zamesil testo za purije, saj mora testo nekaj časa počivati.
Med tem časom je pa Silva kuhala in tudi skuhala Halvo s svežimi borovnicami.
Jaz sem pristavila lonec, v katerem sem skuhala Sabji.
Vmes seveda nismo pozabili na purije...
Takole pa je Silva hitela mešati Chutny z bananami. Na njeno željo je dala manj čilija, ampak še vedno ga je bilo več, kot smo ga dajali na tečaju. Pojedli smo vse, tako da očitno, da ga vseeno ni bilo preveč.


Vmes sem jaz pripravila rajto iz blitve, jogurta in arašidov, tik pred koncem pa je Drago skuhal še basmati riž z makom.


Tako kot na samem tečaju, smo tudi med izpitom ves čas skrbeli tudi za to,


... da je bila posoda sproti pomita in da smo kuhinjo na koncu izpita pustili takšno, kot je bila, ko smo vstopili vanjo.


Kuhinja po končanem izpitu.


Mitja je bil po pregledu kuhinje zadovoljen z nami in lahko smo pričeli z obredom: s Hare Krišna pesmijo smo darovali dobrote, ki smo jih skuhali.


Pogled na krožnik, na katerem so vse jedi, ki smo jih pripravili in potem skupaj s pesmijo darovali.


In seveda je sledila pojedina...


Dober tek!


Izpit je bil naravnost zabaven in ure v kuhinji so minile kot bi mignil. Večerja je bila pa tudi ne samo lepa na pogled, ampak tudi zelo okusna.

Restavracijo Govinda's priporočam vsakemu, ki mu je všeč tovrstna hrana. Če ne prideš ravno na tečaj, pa pridi vsaj na obisk restavracije in poskusi katero izmed mnogih dobrot, ki jih tam nudijo. Sem prepričana, da ti ne bo žal in da se boš tja še kdaj vrnil.

Vanja
2 komentarja:

  1. čudovito poročilo in lep spomin :)

    silva

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepo poročilo. Videti je, da ste se nagarali pa tudi zabavali. Bravo.
    Danny

    OdgovoriIzbriši