ponedeljek, 17. avgust 2009

Na Manžan Polet! - poročilo

Udeležba:
pet mnogobojcev (med njimi tudi 1. vinska kraljica slovenske Istre), šesti se žal zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti dogodka, je pa vseeno prispeval vina (hvala, Tadej) in devet ocenjevalcev.

Glede na to, da je bila noč jasna in topla, smo tokratni mnogoboj izpeljali v prijetnem ambientu na vrtu domačije Butul in s pogledom na morje.

Manjši aperitivni prigrizek je bil sestavljen iz jedi, v celoti povezanih z domačijo Butul. Tisto, kar ni zraslo na njihovem vrtu, je pa povezano z njihovimi koreninami. V skodelicah smo ponudili paradižnike češnjevce, hruškaste paradižnike, namaz iz melancanov, pesto iz bazilike in orehov, pečene sušene črne oljke ter kozji-kravji sirček iz Kobarida. Poleg smo okušali prijetno svež šipon iz Vinske dežele Jeruzalem, in sicer se nam je predstavila vinska klet MiroVino.


Po prijetnem klepetu in predstavitvi mnogobojcev, smo se posedli za mizo in pričeli z "glavnim delom".I. Dober Jutranji Tek
(Mostarda iz hrušk in mlade šalotke, suho-mesnata
divjačina)


Mostardo iz hrušk in mlade šalotke, rahlo začinjeno z gorčičnimi semeni iz Zanzibarja, je pripravila Tatjana. In po mnenju omizja se ne bi mogla bolje ujeti s suho jelenovo salamo ter Vanjinimi sveže pečenimi kruhovimi hlebčki. Popolna kombinacija, ki so jo izbrana vina le še bolj poudarila.Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 rose 2008
Valentin

Kmetija Bordon, Dekani, Istra, SI

2 malvazija 2008
Tilen

Vina Steras, Izola, Istra, SI

3 refošk 2008
Elizabet

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI

4 refošk 2008
David

Markučič Ivan in Egon, Hrastovlje, SI
II. Opoldanska pripeka
(S "senčnimi" zelišči mariniran kozliček, testenine)Kozliček se je z domačimi svežimi zelišči (peteršilj, rožmarin, timijan, majaron, česen, čebula) mariniral približno 24 ur, potem pa pekel na ne preveč visoki temperaturi približno 3 ure in pol. Sočno pečeno meso je očitno šlo v slast, saj so se kozlička lotili tudi taki, ki ga sicer do sedaj ali niso marali ali pa sploh še nikoli poskusili. Vina, ki so jih izbrali mnogobojci, so naredila krožniku piko na i.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 cabernet sauvignon 2007
Tadej

Posestvo Kocjančič, Truške, Istra, SI

2 Cuvee Eole Rouge 2001
Valentin

Chateau de la Tuilerie, Francija, FR

3 malvazija 2008
Elizabet

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI

4 izbrani teran, PTP 2007
Vanja

Vina Kras

III. Sončni zahod v Košljunu...
(V medu dušene fige)
Sveže manžanske fige, ki jih je še v soboto zjutraj z dreves pobirala Alenka, so bile dušene na mešanici masla in domačega oljčnega olja z domačije Butul ter osladkane z dalmatinskim kaduljinim medom (hvala Jure!). Na še tople fige je bila dodana kepica vanilijevega sladoleda, čez potresenega malo mletega rdečega popra, poleg pa ponovno sama uigrana vina.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 Rumeni muškat, penina

Vanja

Vinska klet Istenič, Bizeljsko, SI

2 Cipro 2008
Tilen

Vina Steras, Izola, Istra, SI

3 muškat 2008
David

Markučič Ivan in Egon, Hrastovlje, SI

4 refošk, vino iz sušenega grozdja 2008
Tadej

Posestvo Kocjančič, Truške, Istra, SI

Vinska klet MiroVino nam je pripravila dodatno presenečenje, tako da smo poleg sladice (seveda izven tekmovalne kategorije) poskusili še Fuga Mundi.


http://vanjinvinskimnogoboj.blog.siol.net/files/2008/11/c-fuga-mundi.jpg


To je sladki predikat, ki je zvrst sort šipon, laški rizling, renski rizling, beli pinot in muškat otonel. Ima srednje intenzivno zlatorumeno barvo z jantarnimi odtenki. Na nosu zaznamo zorenje v lesu, med, vosek, terciarne arome,... Sladek, poln, mehek.Vsebnost sladkorja: 85 g/l. Vino je zorelo 14 mesecev v hrastovih sodih.

Miro, hvala tudi za to presenečenje, ki se s figami resnično lepo ujame!
Uvrstitev vina

Skupna uvrstitev

Predjed Gl. jed Sladica
Valentin 1 2
1
Tilen 2
2 2
Vanja
4 1 3
Tadej
1 4 3
David 3
3 5
Elizabet 3 3
5Na sliki manjkata Tadej, ki se zaradi drugih obveznosti dogodka žal ni uspel udeležiti, in Elizabet, ki so jo obveznosti 1. vinske kraljice slovenske Istre klicale naprej.

Več slik (hvala Alenka!).
Prvič smo imeli tudi video prenos določenih delov mnogoboja v živo, še vedno si lahko ogledate posnetke (hvala Rezbar).

Za gostoljubje najlepša hvala
domačiji Butul.

Uvodno vino šipon ter dodatno presenečenje k sladici, vino Fuga Mundi, je prispevala vinska klet
MiroVino.
5 komentarjev:

 1. Lep večer, zanimiva vina in nekaj dobrih kombinacij... Zanimivo, kako se lahko pričakovanja oz. kombinacije okusov, ki si jih nekdo zamisli v glavi kasneje spreobrnejo, da ne rečem sprevržejo v popolnoma drugo smer in seveda presenetijo... Jelenova salama z belim vinom? Sladica iz fig s penino? Kdo bi rekel!

  OdgovoriIzbriši
 2. Jazbi rekel, ker sem poiskusil. Ambient avgustovskega večera na terasi s pogledom proti morju, mizica pogrni se .... in na njej kar pričakuješ in kar ne, vina izbranih vinarjev, nekateri s prav tenkočutnimi in strokovnimi pojasnili, ki bi jih moral poslušati vsakdo, ko pije njihovo kapljico. Izkušenost nekaterih že prekaljenih mnogobojcev kaže da je tudi poznavanje Vanjine kuhinje prednost, a zmaga ni, čeprav je zmagovati lepo, najpomembnejša. Pomembno je sodelovati. In kdor ni sodeloval je zamudil. Tudi ognjemet na Pomjanu, ki ga je bilo z Manžana lepo videti. Bomo ponovili. A velja ?

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala, in seveda, da velja!

  OdgovoriIzbriši
 4. Zopet super večer s super druščino, super hrani in še bolj super vini.

  Atmosfera je bila prav magična in definitivno potrebna ponovitve.

  Vsakemu, ki okleva ali se mnogoboja udeležiti ali ne pa samo nasvet: Udeležba je obvezna, ne oklevaj! :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Malo pozno se oglašam... pa vendar je doživetje z Manžana v mojem spominu še vedno sveže! Super lokacija, super družba in seveda pijača in jedača! Mostardo in dušene fige še vedno sanjam! :) Hvala vsem za lepo doživetje!

  T.

  OdgovoriIzbriši