četrtek, 10. september 2009

Zgodnje jesenski krožniki - poročilo

Udeležba:
štirje mnogobojci (dva se žal zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti dogodka) in osem ocenjevalcev.

Dobili smo se 09.09.09 ob 19.19 pred gostilno Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.














Preden smo zakorakali v gostilno, smo ob klepetu okušali ržene kruhke s skutino-pehtarnovim namazem in zdrobljenimi pinjolami. Ob prigizku smo tokrat postregli Sivi pinot s Kmetije Benedetič iz Goriških Brd.

Predstavitev mnogobojcev in še enkrat na hitro prelet čez pravila mnogoboja, nato pa akcija:

I. Fruške
(Kuhane hruške s pečenim rostbifom
)














Hruške so bile na hitro skuhane v mešanici domače viljamovke, belega vina in malo sladkorja. Rostbif pa pečen prav po angleško... Lepe rožnate barve, za tiste, ki pa jim tovrstna priprava ne ustreza, smo ga pa še dopekli. Poleg smo grizljali sveže pečene kruhove hlebčke, narejene iz domače moke iz valjčnega mlina, Zagradec in okušali oljčno olje domačije Butul.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:


Kaj

Prinesel
1 sivi pinot rose 2008
Boštjan

Mansus, Makovec, Brje, Vipavska dolina, SI





2 modri burgundec Rose 2007
Tristan

Kupljen Jože, Jeruzalem, Štajerska, SI





3 modra frankinja 2004
Jure

Vinska klet Krško, Bizeljsko-Sremiški okoliš, SI





3 sauvignon Quercus 2008
Vanja

VK Goriška brda, Goriška brda, SI






















II. Slive
(Suhe slive v mesnem objemu, pečen krompir)














Suhe slive, namočene v merlotu Benedetič in zmešane z zdrobljenim pečenim toastom, so se pustile objeti puranjim prsim. Vse skupaj se je dušilo v pečici na na lističe narezani čebuli, zaliti z govejo juho in belim vinom. Tekočini, ostali od pečenja, je bila dodana smetana za kuhanje, vse skupaj je bilo na hitro zmiksano, da je nastala gostejša omaka, ki je bila potem prelita čez koščke mesa. Poleg pa pečen, bio pridelan, rdeč krompir (hvala Danica in Adi!).

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:


Kaj

Prinesel
1 modri burgundec rose 2008
Boštjan

Kupljen Jože, Jeruzalem, Štajerska, SI





2 cabenet sauvignon 2006
Gregor

Mansus, Makovec, Brje, Vipavska dolina, SI





3 chardonnay barrique 2002
Jure

Družina Mlinarič, Bela Krajina, SI





4 refošk 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI














Kot dodatno vino smo izven konkurence poskusili tudi malvazijo Montis, ki je po odzivih sodeč, navdušila celotno omizje. Hvala, Laura!















III. Jabuke
(Pečena jabolka z nadevom iz posušenih grozdnih jagod, na vanilijevi omaki)
















Pečena jabolka, nadevana z dušenimi jabolčnimi koščki in rozinami, ki so bile prej namočene v čistem jabolčnem soku, smo še topla položili na krožnike, poleg pa ohlajena vanilijeva omaka, narejena po mojem receptu. Po odzivih sodeč, bo tale vanilijeva omaka zopet še večkrat omenjena. Skrivnost: ves čas kuhanja jo je treba mešati! ;-)


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:


Kaj

Prinesel
1 sladki muškat 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





2 Premium Cream Sherry

Tristan

Bodegas Rey Fernandode Castilla, Jerez, ESP





2 muškatna penina

Vanja

Jeruzalem Ormož, Štajerska Slovenija, SI





3 chardonnay, pozna trgatev 2004
Gregor

Kupljen, Radgonsko kapelski vinorodni okoliš, SI
















Tudi pri sladici smo bili deležni dodatnega presenečenja, in sicer so nam iz VinaKras za to priložnost podarili Ruj, letnik 1998, vino, ki je bilo na letošnjem tekmovanju Decanterjev ocenjeno z bronasto medaljo. Hvala in čestitke za to res izjemno vino! Omizje je bilo navdušeno!




















Ruj, 1998 je vino iz sušenega grozdja refošk, prijetnega vonja in z izrazito aromo poletnih sadežev - divje češnje, fige. Vino sicer trenutno še ni v prodaji, ga bo pa možno kupiti v kratkem.















Čestitke mnogobojcem!
Vsa vinca so bila izredno dobro zadeta in ujeta v kombinaciji z jedmi!


Razglasitev sommelierja večera:


Uvrstitev vina

Skupna uvrstitev

Predjed Gl. jed Sladica
Boštjan 1 1
1
Tristan 2
2 2
Laura
4 1 3
Jure 3 3
4















Več slik (hvala Lara!).

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni
Pr'Potic - Silvani, Ernu in Bojanu.

Jedi so bile pripravljene z oljčnim oljem domačije Butul.

Uvodno vino sivi pinot je prispevala
Kmetija Benedetič.

Presenečenje h glavni jedi je bila malvazija Vina Montis
.

Presenečenje k sladici je bil Ruj, 1998, vino iz sušenega refoška VinaKras.

1 komentar:

  1. Tole je pa videti slastno. Gotovo ste uživali. Čestitam!

    OdgovoriIzbriši