ponedeljek, 23. november 2009

Predstavitev na Festivalu vin in kulinarike 2009

Kako potekajo Vanjini vinski mnogoboji smo uspešno predstavili na letošnjem festivalu vin in kulinarike.

Na delavnici so se predstavili štirje mnogobojci, ki so se sicer tudi predstavili na festivalu s svojimi vini.

Za uvod smo postregli polentine rožice, pripravljene z oljčnim oljem belega tarufa, belimi tartufi in črno tartufato ter Isteničevo penino Rose Gourmet. Po mnenju omizja je penina jed odlično dopolnjevala in lepo zaokrožila pookus tartufov.
Rose Gourmet, Vinska klet Istenič, Bizeljsko-Sremiški okolišDelavnice se je udeležil tudi Miha Istenič, ki je predstavil svojo penino in tudi sam povedal svoje mnenje o poroki aperitivnega krožnika s penino.Predstavitev pravil mnogoboja, krožnika, ki so ga gostje dobili predse ter mnogobojcev, ki so zbrali vina.

Krožnik so sestavljale tri jedi:
- ohrovtovi zvitki, nadevani s kozjim sirom, gorgonzolo in vinskim želejem s sivko z domačije Butul;
- ribje roladice z blitvo in oljčnim oljem z domačije Butul na posteljici rdečega radiča;
- parmezanovo-sirove skodelice, nadevane z motovilcem, svežimi rezinami hruške in prekajenim brancinom iz Ribogojnice Fonda, rahlo pokapljano s 5 let starim balzamičnim kisom ACETO MODENA VECCHI. Kis je bil staran v hrastovem in češnjevem sodu (Linija - SOLAI VECCHI).
Prispevalo ga je podjetje Darila DOVAS.Kot mnogobojci so sodelovali Robi Puklavec, VVS Jeruzalem - Ormož, Klemen Benedetič, Kmetija Benedetič, ki se nam na delavnici žal ni uspel pridružiti, Matjaž Babič, MonteMoro in Miro Munda, MiroVino.Vina, ki so jih izbrali mnogobojci h krožniku:
- mlado vino, 2009, VVS Jeruzalem - Ormož, Štajerska Slovenija
- chardonnay, 2008, Kmetija Benedetič, Dobrovo, Goriška Brda
- malvazija aMorus, 2007, MonteMoro, Koper, Slovenska Istra
- Kog 3, 2008, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija


Glede na to, da je bil krožnik sestavljen iz treh precej različnih jedi, smo se odločili, da za vsako od jedi iščemo najbolj všečno kombinacijo. Po mnenju omizja so bila vsa vina odlično izbrana in bi lahko vsako izmed njih bila ustrezna spremljava katerikoli od jedi na krožniku. Vseeno pa smo poiskali nabolj všečno kobinacijo za vsako od jedi posebej in ugotovili, naslednje, po mnenju omizja, najbolj všečne kombinacije:

1. Ohrovtovi zvitki s kozjim sirom, gorgonzolo in vinskim želejem s sivko
mlado vino, 2009, VVS Jeruzalem-Ormož in chardonnay, 2008, Kmetija Benedetič

2.
Ribje roladice z blitvo in oljčnim oljem
Kog 3, 2008, MiroVino

3. Parmezanove skodelice s hruško, prekajenim brancinom in 5 let starim balzamičnim kisom
malvazija aMorus, 2007, MonteMoro


Najlepša hvala domačiji Butul, ribogojnici Fonda in darilom Dovas, da smo lahko jedi pripravili še okusneje, Mihi Isteniču za izvrstno izbiro penine za k uvodnemu prigrizku, Robiju, Klemnu, Miru in Matjažu za izvrsten izbor vin k pripravljenem krožniku in pa seveda predvsem vsem udeležencem delavnice, ki ste s svojimi občutki in mnenji pripomogli, da je bila delavnica takšna, kot je bila.

Več slik.


Z nami na delavnici:
Domačija Butul
Ribogojnica Fonda
Darila DOVAS

Vinska klet Istenič
Jeruzalem - Ormož
Kmetija Benedetič
MonteMoro
MiroVino

1 komentar:

 1. Moram priznati , da je bila zelo lepa predstavitev VVM . Že to, da je gospod Istenič s tako prefinjenimi besedami opisal jed in penino ob prihodu je bilo že enkratno doživetje. Vsi prisotno pa lahko potrdimo , da je bila res čudovita harmonija med jedjo in penino.

  Vse tri predjedi na krožniku so izgledale čudovite in vsaka jed za sebe je lahko povedalo svojo zgodbo okuov. V krožnik predjedi je bilo vloženo dosti truda, znanja in želje po osnovnih okusih hrane. Kljub nekaterim sestavinam jedi katere običajno niso ljubiteljice vina ( radič, ohrovt, blitva ) je gostiteljica ( Vanja ) pripravila tako dobro, da mnogobojci nismo imeli prevelikih težav pri izbiri in primernosti vin.
  Mizo je popestrila še košarica s previdevam doma pečenim kruhom.

  Čestitam, Vanja!

  Robert Puklavec

  OdgovoriIzbriši