ponedeljek, 16. november 2009

Martinov - poročilo

Udeležba:
šest mnogobojcev in petnajst ocenjevalcev.

Datum: 14.11.2009
Lokacija: gostilna Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.

Mesta na Martinovem mnogoboju so bila v celoti zasedena in gostje so tokrat lahko uživali tudi v kulturnem programu, saj so bili z nami vokalisti Male Malice, ki so s svojim petjem popestrili večer.
Opravičujem se, ker so fotografije tokrat nekoliko slabše kvalitete, ampak žal nam jo je tokrat zagodla tehnika, tako da smo si pomagali s fotografiranjem z mobilnim telefonom.

Za uvod smo grizljali rožice iz listnatega testa z nadevom iz črnih in zelenih oliv, ki jih je spremljal beli pinot 2004 iz vinske kleti Edija Simčiča iz Goriških brd. Vino, ki izraža primarne arome belega pinota interpretirano z zorenjem v rabljenem sodu. Vino nam je prijetno zbudilo brbončice in zadovoljih obrazov smo sedli k večerji.

I. Zvitki s sirommm
(
Zvitki iz ohrovtovih listov, nadevani s kozjim sirom in gorgonzolo ter vinskim želejem s sivko )

Na hitro blanširani ohrovtovi listi so ostali lepo hrustljavi, nadev kozjega sira, gorgonzole in vinskega želeja s sivko z domačije Butul, pa je bil prijetno sladkega okusa. Izbor vin za k tej jedi je bil izredno pester, saj smo imeli na izbiro tako belo, kot rdeče vino.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 Sanctum, laški rizling 2008
Jure

VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija

1 sivi pinot 2006
Dare

Dario Prinčič, Oslavje, Goriška brda, Italija

3 cabernet sauvignon 2008
Martin

Casillero Diablo, Chile

3 cabernet sauvignon 2007
Patricija

Ščurek, Goriška brda, SIII. Gammms
(
Gams z medom, pečena polenta z žajbljem)
Gams, namazan s cetličnim medom Čebelarstva Tomažič, se je mariniral z brinovimi jagodami v sivem pinotu Kmetije Benedetič, 48 ur. Meso je z mariniranjem zgubilo močan vonj po divjačini, ko je bilo pečeno, pa je bilo mehko in sočno. Med presenetljivo ni dodal pretirano sladkega okusa, tako da jed konec koncev niti ni bila sladka. Polenta je bila tokrat začinjena s svežim žajbljem, kar je lepo dopolnilo okus divjačine.

Tokrat so po pričakovanju vsi mnogobojci izbrali rdeča vina, ki pa so bila dokaj raznolikih arom in okusov.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 Mendoza, zvrst 2007
Dare

Clos de los Siete, Mendoza, AR

2 kekfrankos (modra frankinja) 2007
Ivan

Ferenc Takler, Szekszard, HU

3 merlot 2006
Patricija

VK Goriška brda, SI

4 Duet 2005
Tanja

Edi Simčič, Dobrovo, Goriška brda, SI
Preden smo ponudili sladico, smo imeli priložnost sprobati modri pinot, ki nam ga je prinesel Jurij Brumec iz njegove vinske kleti Vinum, Loče. Glede na to, da smo prej okušali vina, ki so bila po okusu in strukturi precej drugačna od blagega modrega pinota, smo si za degustacijo vzeli malce več časa in ob okušanju prisluhnili Juretovi razlagi karakteristik tega prijetnega vina. Hvala, Jure!

III. Kremmma
(Krema z bučnimi semeni in čokolado ter čokoladno omako z bučnim oljem)


Jajčna krema, zmešana s stepeno sladko smetano, nato pa v to zmes dodana na suho pražena in v možnarju zmleta bučna semena ter naribana temna čokolada... Vse skupaj zmrznjeno, nato pa narezano na rezine, ki smo jih pred serviranjem prelili še s čokoladno omako z bučnim oljem Oljarne Kocbek.

Igra z vini je bila tokrat prav posebej zanimiva, saj smo imeli ob tej jedi zelo raznolika vina, in sicer od penine, dišečega traminca, madžarskega tokaja, pa do suhega jagodnega izbora, laški rizling 2006, za katerega je Jurij Brumec iz kleti Vinum Loče na Decanterjih prejel regionalno trofejo. Bravo, Jure! Še enkrat čestitke za tole res izvrstno vino!Uvrstitev vin po ujemanju s hrano
Kaj

Prinesel

1 Vlado, laški rizling, suhi jagodni izbor 2006
Jure


VK Vinum, Loče, Štajerska Slovenija, SI2 Tokaji 2001
Ivan


Chateau Dereszla, Szamorodni, HU3 Dišeči traminec 2008
Tanja


Steyer vino, Apače, Štajerska, SI4 Peneča rebula 2008
Martin


VK Goriška brda, SI


Jure je poskrbel še za dodatno presenečenje, ki je prinesel iz svoje vinske kleti še suhi traminec. Hvala, Jure tudi za to vino, ki je s svojo aromo in okusom presenetilo marsikoga za mizo.


Vsi mnogobojci so se spet odlično izkazali in nam s svojim izborom vin omogočili, da smo ponovno okušali sama izvrstna vina. Čestitke vsem!


Več slik.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Vladotu.

Za prijetno popestritev večera so s svojim nastopom poskrbele Male Malice.

Uvodno vino beli pinot 2004 je prispevala vinska klet Edija Simčiča iz Goriških brd.

Čebelarstvo Tomažič je poskrbelo, da je bil gams premazan s cvetličnim medom.

Jedi so bile pripravljene z oljčnim oljem domačije Butul.


2 komentarja:

  1. Meni je bil Martinov mnogoboj še posebej pri srcu, saj sem tokrat delil prvo mesto s profesionalcem Juretom... :-)) Drugače pa spet odlične in zanimive jedi in vse pohvale Vanji, pa seveda tudi dobri atmosferi in družbi, še posebej pa so nas zabavali glasbeni vložki Malih malic... Se že veselim naslednjih druženj... Dare

    OdgovoriIzbriši
  2. Z velikim veseljem in radovednostjo sva se udeležila Martinovega mnogoboja. Udeleženca sva bila prvič in vtisi - fenomenalni. Vanja, hrana je bila odlična (zanimive, dobre kombinacije), družba je bila takšna da si še želiva biti kdaj v njej, Male malice so pa dodale tisto pičico na i (zelo mi je namreč všeč ta glasba)!!! Upam da se kmalu zopet srečamo....povabilo v Klet Vinum Loče pa velja vsem ki to berete :)
    V imenu Brumecovih - Polona

    OdgovoriIzbriši