petek, 23. oktober 2009

Tartufasti - poročilo

Udeležba:
šest mnogobojcev in osem ocenjevalcev.

Datum: 22.10.2009
Lokacija: gostilna Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.

Na današnjem mnogoboju je pri vseh jedeh dišalo po tartufih.















Začeli smo s sirovimi lizikami s tartufato in oljčnim oljem z belim tartufom Vinkota Šavleta s.p., ki jih je spremljal renski rizling 2006 Protnerjeve hiše Joannes iz Malečnika na Štajerskem.





















Tudi tokrat so bile nekatere jedi pripravljene z oljčnim oljem domačije Butul z Manžana nad Koprom, kjer lahko poskustite tudi kakšne druge njihove slastne dobrote. Ali pa naročite njihov darilni paket, katerega vsebino si lahko sestavite po svoji želji in z njim razveselite svoje najdražje, prijatelje, znance ali poslovne partnerje.


I. Puran z belim
(Pečena puranja prsa na solati z oljčnim oljem z belim tartufom in balzamičnim kisom)














Motovilec z oljčnim oljem z belim tartufom Vinkota Šavleta s.p. in balzamičnimi kisi ACETO MODENA VECCHI, in sicer 5 let starim balzamičnim kisom, staranim v hrastovem in češnjevem sodu (Linija-SOLAI VECCHI), čezenj koščki sočno pečenih puranjih prsi, vse skupaj pa še rahlo pokapljano s kremo iz balzamičnega kisa iz Modene z okusom belega tartufa (Linija-AMV-AcetoModenaVecchi).
Celoten izbor kisov in krem si lahko pogledate na www.dariladovas.com.
Miha, najlepša hvala za ta prispevek!

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 rose Varijanta 2008
Mladen

Vinarija Aleksandrović, Topola Oplenac, Srbija





2 Teodor Belo, Selekcija 2006
Dare

Salko in Marjan Simčič, Dobrovo, Goriška Brda, SI





3 Stara brajda 2007
Miha

Ščurek, Medana, Goriška Brda, SI





3 sauvignon 2008
Martin

Tilia, Dobravlje, Vipavska dolina, SI


















II. Žrebiček s črnim
(Žrebiček s tartufovim pirejem)














Tartufov pire, čezenj pa položen pečen žrebiček, ki je bil predhodno mariniran v oljčnem olju domačije Butul. Za pravi gurmanski užitek smo jed potresli še z naribani svežimi črnimi tartufi.
Tokrat so v vseh štirih kozarcih zasijala rdeča vina in odločitev o najbolj všečni kombinaciji je bila tokrat resnično težka. Vsa štiri vina so izvrstno dopolnjevala ta krožnik.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Carsus 2001
Patricija

Primož in Tadej Štoka, Krajna vas, Kras, SI





2 Tinto Reserva 2003
Dare

Laus Bodegas, Somontano, Španija, ES





2 refošk 1998
Koni

Santomas, Šmarje pri Kopru, Slovenska Istra, SI





4 cabernet sauvignon 2006
Martin

Vinska klet Colja, Branik, Vipavska dolina, SI


















III. S piškotkom
(Piškotno testo s tartufi in čokoladno kremo)















Sladica, narejenega iz piškotnega testa s črno tartufato in mletimi belimi tartufi Vinkota Šavleta s.p. in domačo čokoladno kremo.

Posebnost pri tej jedi je bilo vino merlot iz zakladnice Istrski rubini, namreč, v zakladnici je omejena količino vin, imenovanih Istrski rubini, ki so namenjeni samo članom vinskega kluba in se ne dobijo v prosti prodaji. Z zbiranjem različnih vrst in sort Istrskih rubinov si člani lahko ustvarjajo lastno zbirko svojih vin, ki s staranjem pridobivajo na svojem potencialu, odkritosti in bogastvu okusov. Zbirka iz leta v leto narašča in z njo tudi raznovrstnost okusov.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 rose Euforija 2007
Mladen

Vinarija Aleksandrović, Topola Oplenac, Srbija





2 renski rizling, polsladko 2007
Patricija

PraVino, Čurin-Praprotnik, Kog, Štajerska Slovenija, SI





3 radgonska ranina Violina, jagodni izbor 2006
Miha

Radgonske gorice, Gornja radgona, SI





4 merlot iz zakladnice Istrski Rubini 2006
Koni

Vina Koper, Koper, Slovenska Istra, SI


















Tudi tokrat smo imeli za goste posebno presenečenje, Trijumf grappa iz Vinarije Aleksandrović, Topola Oplenac, Srbija.















Hvala, Mladen!
















Vsi mnogobojci so se spet odlično izkazali in nam s svojim izborom vin omogočili, da smo ponovno okušali sama izvrstna vina. Čestitke vsem!


Več slik

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in Ernu

















Uvodno vino renski rizling 2006 je prispevala Protnerjeva hiša Joannes iz Malečnika na Štajerskem.

Darila DOVAS so nam omogočila, da smo jedi lahko pripravili z res izvrstnimi balzamičnimi kisi.

Jedi so bile pripravljene s tartufi Vinka Šavleta s.p. in oljčnim oljem domačije Butul.




Ni komentarjev:

Objavite komentar