nedelja, 11. oktober 2009

Marele, čemaž in njoki

Količine prilagodi številu, tole sva jedla dva:

- 4 večje marele (da ne bo pomote, gobe, seveda, in ne tiste, ki vam ždijo nekje v stanovanju in jih iščete, ko začne deževati...)
- velika žliča sesekljanega čemaža z oljčnim oljem (jaz uporabljam tistega, z domačije Butul - probajte, preverjeno vam ne bo žal)
- sol in poper po okusu
- malo smetane za kuhanje
- cca 40 dag njokov

Pojdi v gozd in naberi marele. Ali pa probaj najti nekoga, ki to stori namesto tebe. Meni sta jih prinesla Adi in Danica. HVALA!!!
Marele nareži na manjše koščke (ne predrobno, sicer preveč razpadejo) in jih na hitro popraži na čemažu, ki je bil prej namočen v oljčno olje. Posoli in poporaj. Dodaj malo smetane za kuhanje in še malce pokuhljaj.
Med tem časom v rahlo osoljenem kropu skuhaj njoke. Če ne dobiš (ali narediš) domačih, priporočam mlinotestove. So izredno rahli in so kuhani takoj, ko priplavajo na površje. Kuhane njoke poberi s penovko iz kropa in jih zmešaj z marelami. Na krožniku potresi z malo na sveže naribanega parmezana.

Takšnele marele z njoki se odlično ujamejo s prijetno svežo rebulo KristAlvin, letnik 2007, iz kleti vinogradnika Alana Kristančiča, Dobrova, Goriška brda.

1 komentar:

  1. Zagotovo so bile marele, primerno zalite seveda, slastne. Ta recept pa moram probat. Pomeni, da bom naredila še en sprehod v naravo in nabrala svežih gob. Za vince bo pa že Adi poskrbel, da bodo pravilno zalite.
    Hvala za recept.
    Danica

    OdgovoriIzbriši