četrtek, 3. december 2009

Z dobrotami z domačije Butul - poročilo

Datum: 02.12.2009
Začetek: ob 20.00

Ker je bil tokratni mnogoboj speljan v nekoliko manjši zasedbi, smo se odločili, da bomo poleg vsake od jedi degustirali "le" tri vzorce vin.

Kot pove že naslov mnogoboja, so bile tokrat vse jedi pripravljene z dobrotami z domačije Butul.Ob aperitivnem prigrizku, prekajenih slanikih z mostardo iz hrušk in šalotke, smo predstavili E. Vin Rose s kmetije Bordon, Slovenska Istra. Kombinacija jedi in vina je bila naravnost fantastična. Pookus grižljaja ob požirku vina je trajal in trajal in brbončice so veselo zaigrale. Če nas ne bi v nadaljevanju čakalo še kar nekaj "dela", bi prav gotovo ostali kar pri tem vinu in tem prigrizku. In prepričana sem, da se bo ta kombinacija še kdaj znašla tudi pri kom na domači mizi.
I. Repki v koktejlu
(Rakov coctail, rahlo začinjen s kakijevo marmelado z domačije Butul)Zakaj dati v koktejl kečap, če je pa s kakijevo marmelado precej boljši? Fantastična kombinacija sladkega, kislega, slanega, poleg sveži beli kruhovi hlebčki in pa 3 izvrstna vina.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Marmorna penina, 2008, Vinakras, Sežana, Kras, SI
2. rose Quercus, 2008, VK Goriška brda, Goriška brda, SI
3. chardonnay, 2007, Karol & Igor & Marijan Simčič, Kojsko, Goriška brda, SIII. Riba z mandlji
(Fileji rdeče šarenke z oljčnim oljem
domačije Butul in hrustljavo mandljevo skorjico in solnim cvetom)


Pečene fileje smo tik pred postrežbo pokapljali z oljčnim oljem ter jih potresli z malo solnega cveta in igra z okusi se je začela... Presenetljivo se je izmed vseh vin z jedjo najbolje ujelo edino ne belo vino.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. modri pinot, 2008, Kapela, Kapelski vinogradi, Štajerska Slovenija, SI
2. Klarnica, 2004, Mansus, Makovec, Brje, Vipavska dolina, SI
3. chardonnay, 2008, Piro, Jakončič Marjan, Dobrovo, Goriška brda, SI
Pred sladico so imeli gostje priložnost sprobati tudi letošnje oljčno olje Butulovih oljk, ki so bile obrane pred par dnevi. Omizje je ostalo brez besed, saj so bila usta ves čas polna res izvrstnega oljčnega olja. Bravo, Butuli! Letošnje bo kot kaže več kot odlično!III. Tribarvna tortica
(čokoladni biskvit, skuta in kakiji z
domačije Butul)


Te lunce, prelite s čokolado, stopljeno z oljčnim oljem, so po mnenju omizja naredile večeru piko na i in izginile s krožnikov kot bi mignil.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. penina od fare, rose, Vinska klet Frelih, Šentrupert, Dolenjska, SI
2. sauvignon, izbor, 2007, Plajnšek Franc, Potni vrh, Žetale, Štajerska Slovenija, SI
3. sladki muškat, 2009, Vina Koper, Koper, Slovenska Istra, SIHvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Vsa vina so bila tudi tokrat izvrstna in so lepo dopolnjevala jedi na krožnikih.Vse jedi so bile pripravljene z izdelki z domačije Butul.

Uvodno vino
E. Vin Rose je prispevala kmetija Bordon, Slovenska Istra.

1 komentar:

  1. V tokratnem VVM niso prišli na račun le ljubitelji vina, temveč tudi ljubitelji piva.
    Gostitelja sta se zelo potrudila in sta uspela izbrati pravo kombinacijo piva za določeno jed. Predvsem moram pohvaliti prvi izbor, malinino pivo, ki se je odlično pokrilo z sladko-kislim-slanim okusom predjedi.
    Gostiteljema se zahvaljujeva za fajn večer, ki smo ga zaključili z Jakovim Dire Straits vložkom. Res je bilo super.

    OdgovoriIzbriši