torek, 16. marec 2010

Pri Miru Mundi - poročiloV Prlekiji smo se ponovno imeli nadvse lepo...

Lokacija: zidanica MiroVino, Kog

Datum: 12.03.2010
Začetek: ob 19.00

Par dni pred mnogobojem nam jo je vreme nekoliko zagodlo, tako da tokrat žal nismo uspeli priti do razglednega stolpa Klumpa. Ampak prav gotovo pridemo kmalu!

Zbrali smo se torej kar pri Mirovi zidanici, kjer smo za leseno mizo in ob soju svetlobe bakel, grizljali domač
kruh z namazom iz sveže skute, smetane in drobno narezane paprike. Poleg pa smo poskusili rose 2009, MiroVino.Po krajšem klepetu smo vstopili v prijetno segreto sobo, kjer smo najprej predstavili pravila mnogoboja, nato pa pričeli z "delom".


I. Izpod snega
(
regrat s tatarskim biftkom)


Na srečo sva se s Tajino teto Silvo (hvala obema!) odpravili nabirat regrat še preden je travnike ponovno prekril sneg. In tako smo imeli na krožnikih povsem mlad regrat iz Savinjske doline, čez pa tatarski biftek, ki se je nekaterim zdel preveč pekoč, medtem ko so nekateri menili, da bi bil lahko še bolj oster. Ne glede na (ne)pikantnost jedi, se je izkazalo, da bi lahko k temu krožniku ponudili katerokoli izmed izbranih štirih vin. Razlike v točkah so bile namreč povsem zanemarljive in si pravzaprav kar vsa štiri lahko delijo prvo mesto.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 rose 2008
Boštjan

Ščurek, Medana, Goriška Brda, SI

2 sauvignon 2008
Mitja

Vinogradništvo Kos, Križevci pri Ljutomeru, Štajerska Slovenija, SI

3 Mezzo Forte 2006
Koni

Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, SI

4 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI
Izven konkurence smo poskusili še sauvignon blanc, vino Walterja & Ericha Polza.
Tole Polzevo vino je jed res fantastično zaokrožilo. Hvala, Miro, za to presenečenje.II. Iz brloga
(divjačinski golaž s polento in čokoladno-hruškovim presnečenjem iz
slaščičarne Rustika)


Sladica in glavna jed ob enem? Mogoče... Je bilo pa vsekakor več kot očitno, da je bila ta, po nekaterih izjavah sodeč, drzna kombinacija divjačinskega golaža, narejenega iz jelena in divje svinje, ter čokoladne skodelice s hruškovo marcipanovim nadevom (Nataša, še enkrat hvala tebi in tvoji ekipi iz slaščičarne Rustika za te slastne skodelice), popolno presenečenje. Čokolada se je počasi topila v vroč golaž in nastajala je povsem nova kombinacija okusa, nad katero so gostje tako rekoč onemeli. Eden od kometarjev med drugim je bil, da odslej divjačinski golaž le še s čokoladnim dodatkom! Zakaj pa ne! Poleg ponovno zelo zanimiv in odličen izbor vin, je pa tokrat prevladalo mnenje, da je bila najbolj všečna kombinacija z belim in ne rdečim vinom, kot bi morda marsikdo pričakoval.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 laški rizling, polsuho 2008
Mitja

Vinogradništvo Kos, Križevci pri Ljutomeru, Štajerska Slovenija, SI

2 renski rizling Holermous, suho 2007
Tihomir

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

3 Grande Cuvee 2005
Koni

Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, SI

4 sivi pinot, polsladko 2008
Vanja

Vina STeraS , Šared, Izola, Slovenska Istra, SI


Tudi poleg tega krožnika smo izven konkurence sprobali še dve drugi vini, in sicer najprej modro frankinjo 2009, MiroVino, ki jo je ob tej priložnosti Miro napolnil v prav posebno steklenico, ter zweigelt 2009, Vinogradništvo Hlebec. Hvala, Miro in Milan, še za ta dva dodatka.
modra frankinja, 2009, MiroVino


Pred sladico smo se odpravili še na krajšo degustacijo v Mirovo klet,

kjer smo lahko prisluhnili tudi Tihomirjevem solu.
III. Iz zimske shrambe
(čokoladno pomarančna rezina)


Temen biskvit, narejen iz grenkega kakava, močno prelit s sveže stisnjenim pomarančnim sokom, premazan z domačo pomarančno marmelado in oblit s temno, grenko čokolado in pomarančnim sirupom. Sladica, ki je bila bolj grenkastega okusa, se je izkazala za boljšo partnerico v kombinaciji z vini, kot pa če bi bila presladka. Vsa štiri vina so se ponovno izkazala kot zelo primerna.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 Ruj
sušeno grozdje refošk
1998
Boštjan

VK VinaKras, Sežana, Kras, SI

2 sladki muškat 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, SI

3 rumeni muškat, polsladko 2008
Tihomir

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

4 Capris Brut 0
Vanja

Vinakoper d.o.o., Koper, Slovenska Istra, SI


Presenečenj ta večer kar ni manjkalo: najprej nam je Miro poleg sladice ponudil izvrsten portovec Trevor Jones Barossa old tawny Australia, nakar je sledila še torta za slavljenko.
Hvala Slavica in Miro za tole sladko rojstnodnevno presenečenje...Hvala vsem šestim mnogobojcem (Laura, Boštjan, Tihomir, Mitja, Koni in Vanja) za izvrsten izbor vin in pa seveda tudi vsem ostalim gostom, ki ste s svojo prisotnostjo in komentarji popestrili večer. Prav tako hvala vsem tistim, ki ste nam omogočili, da smo poskusili še dodatne vinske vzorce.

Hvala tudi tebi Nataša in tvoji ekipi iz slaščičarne Rustika. Sem prepričana, da bomo udeležence mnogobjev še marsikdaj sladko presenetili.

Predvsem pa najlepša hvala Slavici, Miru in Oskarju za gostoljublje v vaši zidanici MiroVino in vso pomoč pri izvedi tokratnega mnogoboja. Po odzivih sodeč, se v Prlekijo prav gotovo še vrnemo!


Povsem uigrana ekipa...

Družba tokratnega mnogoboja je bila res pestra in resnično odlična (pripeljali smo se tako iz Ljubljane, kot s Primorske, Dolenjske, Savinjske doline in pa seveda iz same Prlekije) in ob zvokih kitar smo uživali še pozno v noč.
Naslednje jutro smo se v lepem sončnem vremenu odpravili na sprehod po prleških goricah z vodenimi degustacijami. V nedeljo pa smo se ustavili še na ogledu kleti z degustacijo v VK Vinum Loče.

Resnično lahko rečem, da je bil to enkraten vikend, preživet v Prlekiji, tako da se prav gotovo še vrnemo. Še prej pa upam, da se tudi Prleki pripeljete na Primorsko in se nam pridružite na katerem izmed mnogobojev. Prvi tak bo predvidoma že v petek, 9.4.2010 na Manžanu nad Koprom. Naslednji dan pa bomo pripravili izlet z vodenimi degustacijami pri nekaterih primorskih vinarjih. Vabljeni!

Več slik. (za tiste ta uvodne in par drugih vmes se opravičujem za slabšo kvaliteto... na srečo se nam je potem Lara kmalu pridružila in prevzela vajeti v svoje roke... Hvala, Lara!)

4 komentarji:

 1. Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali pri pripravi VVM na Kogu. Nas Malo več kot 20, smo se imeli res prekrasno.

  Robi

  OdgovoriIzbriši
 2. Še en komentar od robi @.
  Prej pozabil!

  Super fotografije!
  Večina prisotnih na VVM razmišlja, posluša.......!

  OdgovoriIzbriši
 3. Imenitna izkušnja v družbi imenitnih ljudi. Midva sva se časovno malo bolj slabo pripravila in sva jo prav nekulturno podurhala ravno v času torte. Ne bova več ponovila iste napake ;) Se pravgotovo še kje vidimo.

  Marko

  OdgovoriIzbriši
 4. Bilo je fantastično....fotografije so super!!!...na VVM razmišljamo...no sobota je pa druga zgodba ;)))) Ni bilo lepo ampak je bilo prekrasno....sem za da se še kdaj ponovi! :)

  Polona

  OdgovoriIzbriši