torek, 16. marec 2010

Vodene degustacije po Prlekiji in na Savinjskem - poročiloNekateri smo prišli v Prlekijo že v petek, 12.3.2010, ko smo imeli
VVM Pri Miru Mundi, naslednji dan (sobota, 13.3.2010) pa smo se prebudili v prekrasnem sončnem jutru in po zajtrku smo se odpravili na krajši sprehod po prleških goricah z vodenimi degustacijami.

Zbrali smo se ob 10.30 na Turistično vinogradniški kmetiji Hlebec, kjer nas je gospod Milan odpeljal v njihovo nadvse simpatično klet, obdano s prekrasnimi pajčevinami.Ob zabavnih zgodbicah gospoda Milana smo najprej sprobali tipično prleško sorto, šipon, in sicer letnik 2007.
Potem pa kar takoj skok na arhivska vina:- najprej renski rizlig 1997,
- sledil je rumeni muškat 1996,
- nato muškat otonel 1993,
- in veliko presenečenje iz Hlebčeve kleti: chardonnay 1990! Noro, kakšno svežino ima še vedno to, že 20 let staro vino!
- preden smo se odpravili naprej na sprehod, smo pa poskusili še sauvignon 2006, izbor
Hvala, gospod Milan!

Vreme je bilo res nadvse prekrasno, pokrajina lepo zasnežena in že nas je pot nesla dalje proti Vinski kleti Puklavec.Najprej smo se povzpeli na razgledno točko, od koder smo imeli prekrasen razgled na Puklavčevo domačijo in pa seveda na bližnje in daljne kraje.
Nato smo se odpravili v njihovo prav zanimivo klet,kjer nam je gospod Frančišek predstavil nekaj njihovih izvrstnih vin:


- seveda brez šipona tudi tokrat ni šlo, tako da smo začeli z njim, letnik 2008,
- sledil je chardonnay 2008,
- nato muškat otonel 2008,
- pa renski rizling 2008, pozna trgatev,
- in ponovno šipon, tokrat 2006, jagodni izbor,
- ter za zaključek še šipon, 2007, ledeno vino.

Odlično! Hvala Frančišek, pa tudi tebi, Blaž, da smo bili lahko deležni te simpatične, predvsem pa zelo okusne degustacije!

Očitno vsi še vedno dovolj pri močeh, smo se "odkepali" dalje.In nasmejanih obrazov pripešačili na sosednji hrib do Vinogradniške kmetije, Čurin-Praprotnik, PRA-VinO.
Najprej nas je Borut odpeljal v njihovo klet, kjer nam je na kratko predstavil njihov način pridelave žlahtne kapljice.Med drugim smo lahko videli tudi "glavno" zbirko njegovega dedka Stanka.
Nato smo se odpravili v degustacijsko sobo, kjer smo ob Borutovi razlagi okusili kar nekaj njihovih res izvrstnih vin:- rumeni muškat, 2008, suh,
- chardonnay, 2008, polsuh,
- renski rizling, polsladki, 2007,
- rumeni muškat, 2008, izbor,
- šipon, 2007, ledeno vino
- ter za zaključek še šipon, 2006, suhi jagodni izbor.

Med degustacijo se nam je pridružila tudi Borutova soproga Mateja, Kogovska vinska kraljica.Hvala, Borut! Super izkušnja! Predvsem pa res izvrstna vina!


Zadovoljnih obrazov smo jo počasi "mahnili" dalje.In prijetno utrujeni prišli nazaj, do Turistično vinogradniške kmetije Hlebec,kjer so nas že čakali slastna Angelčina mesno zelenjavna juha in sveže pečeni buhteljni. Hvala, Angelca in enkrat v poletnih mesecih prav gotovo pripravimo delavnico, kjer bomo skupaj kuhali vaše prleške dobrote, potem jih pa v nadaljevanju na mnogoboju tudi pojedli.

Tisti, ki smo se iz Prlekije vračali domov naslednji dan, smo se med potjo ustavili še v Savinjski dolini na ogledu kleti in degustaciji v VK Vinum Loče.
Ob Juretovi razlagi smo sprobali kar lepo število njihovih res izvrstnih vin, in sicer smo začeli s "serijo chardonnayev".Najprej smo v tej manjši kleti sprobali:
- chardonnay, 2009, klasičen sod
- chardonnay, 2009, ožgan sod

Nato smo se premaknili v drugo klet, kjer smo nadaljevali z naslednjimi vzorci:
- chardonnay, 2009, akacijev sod,- chardonnay, 2009, inox,
- in chardonnay, 2009, inox, daljša fermentacija.Potem pa dalje:
- najprej sivi pinot, 2009, sledili so
- renski rizling, 2009,
- modri pinot, 2009 (mmm, kakšna vanilija!!!),
- shyraz, 2009,
- chardonnay in laški rizling mešano, 2009, jagodni izbor,
- laški rizling, 2009, ledeno vino,
- chardonnay, 2009, fermentiran s cvetličnim medom,
- shyraz, 2009, sušeno grozdje,
- modri pinot, 2009, sušeno grozdje.

Ko smo prišli iz kleti, smo bili povabljeni na prigrizek, poleg keterega smo pa poskusili še:
- traminec, Vlado, izbor, 2006, suho,
- cuvee izbor, 2006, sladko


Hvala, Jure in Polona za tole res fantastično degustacijo in v nadaljevanju tudi za pogostitev. Ja, vsekakor se k vam še vrnemo, in to ne samo na degustacijo, temveč tudi z izvedbo mnogoboja!

Še enkrat najlepša hvala vsem štirim vinogradnikom: Milanu Hlebcu, Frančišku in Blažu Puklavcu, Borutu Praprotniku in Juriju Brumcu, da ste nam omogočili, da smo lahko spoznali vaša vina tam, kjer nastajajo! In mislim, da lahko rečem kar v imenu vseh, da je bil vikend, preživet v Prlekiji in Savinjskem res fantastičen in prepričana sem, da se bomo tam še večkrat srečali!

Več slik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar