ponedeljek, 12. april 2010

Delavnica "Užitne rastline na Krasu"

V soboto, 10.4.2010 smo se dobili na Krasu, kjer smo v sončnem vremenu uživali na delavnici "Užitne rastline na Krasu", ki jo je vodil Dario Cortese.
Nabralo se nas je res lepo število tako odraslih, kot otrok,


in z odprtimi očmi in ušesi smo prisluhnili razlagi in našli en kup zanimivih užitnih rastlin, ki smo jih na koncu tudi pripravili in pojedli. Super doživetje, ki kar kliče po ponovitvi!

Preden smo se odpravili na "lov za rastlinicami", nam je Dario pripravil par skutinih namazov s čemažem.
Še preden smo namaze poskusili, nam je predstavil čemaž ter njemu podobne rastline, ki pa so lahko, če jih zaužijemo v preveliki količini, tudi smrtno nevarne. Ena od takih je na primer tale jesenski podlesek:
Nato smo pričeli s spoznavanjem užitnih rastlinic, ki rastejo kar na vrtu pred Danetovo hišo.
Najprej malce teorije,
nato smo lahko rastlinice tudi kar takoj okusili.
Tudi otroci so z zanimanjem sledili Dariovi razlagi in skupaj z njim rastlinice tudi prežvečili in pojedli.


Nato smo se odpravili na sprehod in odkrivali, kaj vse se užitnega raste okoli nas...


mrtva kopriva


Za v lonec pa smo nabrali česnovko, koprive, blušč, divje šparge in regratove cvetove.


Nabrano smo pod budno Dariovo kontrolo očistili in narezali, Dario pa nam je potem skuhal razne dobrote: rdečo peso s česnovko in arašidi, za vegetariance na oljčnem olju pražen blušč brez dodatkov, za ostale pa je pripravil še varianto s panceto, ter divjo špargo s skuto. Njami!


na oljčnem olju pražen blušč s panceto
divja šparga s skuto

Poleg jedi smo okusili Beli Gral iz Kleti Bistrica, ki je pozitivno presenetil vse, ki smo ga poskusili. Vino z neverjetno aromatiko in prekrasno zlato rumeno barvo je pripravljene jedi spremljalo naravnost odlično. Hvala Matjaž in Alenka za tale prispevek!


Pogovor se je ob uživanju pripravljenih jedi in zvokih kitare nadaljeval še dolgo. Pozno zvečer pa smo izvedeli še nekaj o slovenskih avtohtonih halucinogenih rastlinah, ki jih pri nas niti ni tako malo ter o drugih

Hvala, Dane in Dario, za tole izkušnjo! Mislim, da lahko kar v imenu vseh udeležencev napišem, da je bila tale delavnica resnično lepo doživetje in upam, da se kmalu spet srečamo in odkrijemo še kaj novega.

Več slik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar