nedelja, 25. april 2010

Vodene degustacije po Prlekiji IINekateri smo prišli v Prlekijo že v petek, 23.04.2010, ko smo imeli
VVM z okusom po Prlekiji, naslednji dan (sobota, 24.04.2010) pa smo se ob 10.00 zbrali pri Dvorcu Jeruzalem, od koder smo se pod Robijevim vodstvom odpravili na sprehod po prleških goricah z vodenimi degustacijami.


Najprej smo se po travniških poteh odpravili do zidanice Malek (P&F, Jeruzalem Ormož d.o.o.) kjer smo si ob Robijevi razlagi najprej ogledali zidanico, nato pa smo se spustili v klet na degustacijo.


Pričeli smo smo z dvema peninama, in sicer:
- suho penino Brut in
- polsuho penino Sec.

Nato smo pa pokukali v arhivski del kleti in izmed mnogih zanimivih steklenic, je Robi zbral in nam predstavil:
- šipon 1993,
- renski rizling 1983 ter
- laški rizling, ledeno vino, 1996.


mmm...


Pred odhodom iz kleti smo si usta "osvežili" še s polsuho muškatno penino, seveda pa ni šlo tudi brez degustacije njihovega špargelj vina 2009, ki je zvrst sauvignona in sivega pinota.

Pot smo nadaljevali ob prleških vinogradih in se vmes ustavili tudi v Taverni Kupljen, kjer smo poskusili njihovo hišno vino, zvrst sauvignona, belega pinota, chardonnaya in šipona.Prejšnji večer je bil med mnogobojci tudi Samo Simonič, ki nas je povabil, da se na našem sprehodu z vodenimi degustaciji ustavimo tudi pri njemu v Vinoteki Svetinje.


Samo nam je prestavil zgodovino nastanka vinoteke, nato pa ponudil:
- Kogl, muškat otonel 2009, suho in
- Dveri pax, sauvignon, 2009

Hvala, Samo! Sem prepričana, da nas pot še kdaj zanese v to res simpatično vinoteko!


Iz Svetinj nas je pot peljala do Robijeve domačije, kjer so nas prav lepo sprejeli in ob ohlajenem suhem vinu Terase, 2008 (P&F, Jeruzalem Ormož d.o.o.) smo se okrepčali z odlično juho ter čokoladnimi in marmeladnimi kolački.


Pa dober tek!
Zadovoljnih obrazov in polnih želodčkov smo se odpravili na Pavlovski Vrh do Vinske kleti Mitje Kosa.Ob prekrasnem razgledu na okoliške gorice nam je Mitja najprej predstavil njihovo princip vinogradništva, nato pa smo pričeli z degustacijo:- najprej, seveda, šipon, suho, 2008 in
- laški rizling, polsuho, 2008

Nato smo se odpravili v klet,


kjer smo uživali v degustaciji nekaterih letnikov 2009:


- laški rizling, suho,
- sauvignon, polsuho,
- šipon, polsladko,
- rumeni muškat, polsadko,
- sivi pinot, pozna trgatev
in
- sauvignon, pozna trgatev.
Preden smo zapustili kletne prostore, smo sprobali še:
- kraljičnino vino Kerner, jagodni izbor, 2004
ter
- Erazmovo vino, suhi jagodni izbor, in sicer glede na to, da smo prejšnji večer na mnogoboju imeli priložnost uživati v letniku 2007, smo pa tokrat lahko okusili še letnik 2006.
Super!!!

Preden smo se odpravili dalje nam je Mitja predstavil še enega izmed njegovih arhivskih vin, in sicer šipon, suho, 1997.

Hvala Mitja in Tjaša za tole degustacijo in predstavitev. Bilo je izredno zanimivo in pa, okusno, seveda! Se že veselim 10.9.2010, ko bomo imeli Vanjin vinski mnogoboj pri vas!
Vreme je bilo prekrasno, in po gozdnih ter travniških poteh smo pripešačili na Veliki Brebrovnik, do vinogradništa Sama Kolariča.

Tudi pri Samu smo pričeli s tipično prleško sorto, s suhim šiponom 2009.


Nato pa smo ob polno obloženi mizi nadaljevali z degustacijo res samih izvrstnih vin letnika 2009:
- sauvignon, suho,
- chardonnay, suho,
- renski rizling, suho in
- sivi pinot, suho
Nato smo preskočili na sladka vina:
- laški rizling, jagodni izbor, 2005. Vino, ki ga vsekakor morate poskusiti! Sledil je
- muškat otonel, jagodni izbor, 2009,
- traminec, suhi jagodni izbor, 2009
ter za zaključek presenečenje za nas vse:
- Madam Rose, sladko, 2003, zvrstHvala, Samo in Lela, za degustacijo, pogostitev in še enkrat v imenu vseh udeležencev tudi za Madam rose, ki jo je vsak svojo odnesel s sabo domov!
Za tiste, ki ste zamudili to res izvrstno doživetje pri Kolaričih, pa vabljeni, da jih kdaj obiščete sami ali pa da se nam pridružite na Vanjinem vinskem mnogoboju, ki bo pri njih 23.7.2010!

Sonce je že zahajalo, ko smo se odpravili nazaj, do izhodiščne točke, do Dvorca Jeruzalem, kjer smo prijetno utrujeni in polni prelepih vtisov, še naprej klepetali ob kozarcu izvrstnega Roseja 2008 (P&F, Jeruzalem Ormož d.o.o.)

več slik

Še enkrat hvala vsem, ki ste nam omogočili, da smo uživali v izjemnih lepotah Prlekije in poskusili vaša res izvrstna vina, še posebej pa tebi, Robi, ki si nas čez cel dan spremljal po prleških goricah.

2 komentarja:

 1. Pohod med goricami uspel. Probali smo dosti različnih vin in seveda uživali ob čudovitih pogledih na naravo. Z veseljem vas popeljem še po drugih poteh , mogoče še bolj neodkritih. Hvala vsem , kateri ste bili na pohodu, bili ste čudovita družba in upam, da se še srečamo.
  ps: Vedno ste dobrodošli v naših krajih še posebej pa pri nas doma.

  LP

  Robi

  OdgovoriIzbriši
 2. SUPER STE 10 ZA VAS RES ZANIMIVO

  OdgovoriIzbriši