nedelja, 25. april 2010

Z okusom po Prlekiji - poročilo



Tokratni mnogoboj se je odvijal na Jeruzalemu, Biseru Prlekije.

Lokacija: Dvorec Jeruzalem, Jeruzalem

Datum: 23.04.2010
Začetek: ob 19.00

Očitno, da je v Prlekiji res nekaj magičnega, saj se nas je ponovno zbralo prav lepo število in to ne samo iz okoliških krajev, ampak tudi takih, od malce dlje.














Zbrali smo se na terasi Dvorca Jeruzalem in v sončnem zahodu grizljali skutino pito s šparglji ter poskusili suho Špargeljevo vino malvazija, Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra.
Kombinacija špargljevih grižljajčkev in predstavljenega vina je bila po mnenju gostov popolna.

Nato smo se odpravili v Dvorec, kjer nas je čakala lepo pripravljena miza.














Dogodek je bil lokaciji primerno Prleško obarvan, tako da je bila rdeča nit jedilnika "Štajerska Golica" oz. bučna semena!

I. S celimi...
(
tünkini zvitki, polnjeni s hrenovo peno, na rženem krotonu in celimi bučnimi semeni)




















Glede na tipično prleško jed je morda večina pričakovala, da se bodo v kozarcih poleg tega krožnika znašli bolj ali manj šiponi. Vendar temu ni bilo tako. Izbor vin je bil izredno zanimiv in med vzorci je bilo tokrat ponovno tudi tuje vino, in sicer iz Bosne in Hercegovine. Na veliko presenečenje marsikoga za omizjem, pa je bilo med vzorci tudi rdeče vino.
Lep izbor vseh štirih vin, je pa na koncu še vedno prevladovalo mnenje, da je šipon jed najlepše zaokrožil.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Les blancs des templiers, šipon 2008
Milan

Turistična vinogradniška kmetija Hlebec, Kog, Štajerska Slovenija, SI





2 modri pinot 2008
Mitja

Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija, SI





3 sauvignon blanc & furmint 2009
Marko

P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, SI





4 Tvrtko (žilavka) 2006
Ivan

Vinarija Čitluk, Čitluk, Bosna in Hercegovina
















II. Z mletimi...
(telečja pečenka z jeruzalemsko artičoko (topinambur), nadevano s praženim krompirjem, potresenim z mletimi bučnimi semeni)














Sočno pečena pečenka, ki se je pekla na nizki temperaturi približno 5 ur, je navdušila celotno omizje. Prav tako tudi pražen krompir, ki je bil pripravljen na ravno pravšnji količini čebule in tako ni prekril okusa jeruzalemske artičoke. Smo pa tokrat bili vsi dokaj enotnega mnenja, da so bila vsa vina vsako zase resnično izvrstna, med njimi je bilo tudi v tej skupini eno tuje vino, da pa se vseeno nobeno izmed njih ni ravno najbolje poročilo z jedjo. Morda je to lahko izziv za prihodnjič, da mnogobojci najdejo k takšni ali pa vsaj tej podobni, jedi, še kakšno drugačno vino.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 chardonnay 2008
Milan

Turistična vinogradniška kmetija Hlebec, Kog, Štajerska Slovenija, SI





2 cabernet sauvignon 2008
Koni

Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, SI





2 renski rizling 2008
Samo

Verus vinogradi d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, SI





4 merlot, special selection 2004
Ivan

Vinarija Tikveš, Skopje, Makedonija

III. S karameliziranimi...
(prleška gibanica z ajdovo zmrzlino, bučnim oljem in karameliziranimi bučnimi semeni )














V ajdovo zmrzlino vmešana zmleta karamelizirana bučna semena in bučno olje so bila za omizje več kot pozitivno presenečenje in po odzivih sodeč, je to sladica, ki bi se lahko še večkrat pojavila med prleškimi sladicami.
Tudi tokrat je bil pred nami resnično odličen izbor vin, in ko smo vina razkrili, je Tjaša vsa navdušena rekla: "No, pa sem končno našla sladico za k Erazmovem vinu".

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Erazmovo vino, šipon, suhi jagodni izbor, sladko 2007
Mitja

Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija, SI





2 Invasija, malvazija, jagodni izbor, polsladko 2007
Koni

Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, SI





3 traminec Holermous, polsladko 2008
Marko

P&F Jeruzalem-Ormož do.o., Štajerska Slovenija, SI





4 traminec, pozna trgatev 2008
Samo

Vinogradništvo Kranjc, Ivanjkovci, Štajerska Slovenija, SI
















V nadaljevanju večera nas je Tihomir presenetil in nam zapel prekrasen solo.




















Tihomir in njegovo solo. Bravo!

Kasneje pa sta za presenečenje poskrbela še Miro in Milan, ki sta poskrbela za to, da smo lahko poskusili še dve drugi izvrstni vini, in sicer sveži sauvignon blanc, vino Walterja & Ericha Polza ter chardonnay barrique, letnik 2000, iz vinske kleti Milana Hlebca.















Hvala vsem šestim mnogobojcem (Ivanu, Milanu, Samu, Marku, Mitji in še posebej Koni, ki se dogodka žal ni uspela udeležiti, je pa kljub temu sodelovala s svojim izborom vin) za izvrsten izbor vin in pa seveda tudi vsem ostalim gostom, ki ste s svojo prisotnostjo in komentarji popestrili večer.

Predvsem pa najlepša hvala Tihomirju in njegovi ekipi z Dvorca Jeruzalem za gostoljublje in za vso pomoč pri izvedbi tokratnega mnogoboja.














Povsem uigrana ekipa z Dvorca Jeruzalem.

Se nas je pa tudi tokrat nekaj odločilo, da v Prlekiji ostanemo še malce dlje in smo prenočili v prekrasnih apartmajih Svetinje ter se potem naslednji dan v lepem sončnem vremenu pod Robijevim vodstvom odpravili sprehod po prleških goricah z vodenimi degustacijami.

Več slik.

Vikend, preživet v Prlekiji je bil res enkraten, naslednjič pa gremo na Kras. Vabljeni, da se nam pridružite 8.5.2010 v Pliskovici na VVM "Na Krasu je krasno".



Ni komentarjev:

Objavite komentar