četrtek, 26. avgust 2010

Od morja do gozda - poročilo
Lokacija: VK Vinum Loče, Marko Podkubovšek in Jurij Brumec, Lipoglav 71, Lipoglav, Štajerska Slovenija

Datum: 27.08.2010

Začetek: ob 19.30

Žal je dež malce pohitel, tako da uvodnega prigrizka nismo uspeli ponuditi na terasi na vrhu zidanice, od koder je sicer prekrasen razgled na okoliške kraje. Vseeno to ni pokvarilo razpoloženja in tako smo kanapeje, narejene iz domačega belega kruha, prekajenih inčunov ter gorčične kreme s sirupom iz smrekovih vršičkov, okušali nadstropje nižje, na terasi pod streho.


Poleg kanapejev nam je Jurij Brumec v družbi soproge Polone predstavil renski rizling Sanctum 2009.


Kombinacija prigrizka in vina je bila po odzivu gostov sodeč, popolna!


Preden smo se lotili dela, je sledila predstavitev pravil mnogoboja in pa seveda mnogobojcev, ki so zbrali vina za ta večer. Tokrat so s svojim izborom sodelovali Veronika, Patricija, Urh, Tadej, Miha in Martin.

Kot pa je bilo že ob najavi dogodka napovedano, je goste na tokratnem mnogoboju čakalo tudi posebno presenečenje, in sicer smo imeli priložnost ob vsaki jedi poskusiti še dodatni, peti vinski vzorec, ki so ga prispevali iz kleti P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o.

Tudi vsa ta vina smo ponudili zakrita, tako da gostje niso vedeli, katero vino iz te kleti imajo v svojem kozarcu.

Rdeča nit tokratnega jedilnika je bil gozd, saj je bila vsaka od jedi pripravljena z enim od gozdnih sadežev. Inčuni so se spojili s smrekovimi vršički, naslednje tri jedi pa so tudi vsaka zase našla svoj gozdni dodatek.

II. Rakci niso našli borovnic
(Koktail iz repkov gameberov z brusnicami v sirovo-parmezanovih skodelicah)


Koktail z dodatkom brusnične marmelade in pečenim škampom, serviran v sirovo-parmezanovih skodelicah, je pospremila barvno izredno zanimiva paleta vin, saj smo imeli pred sabo vino od nežno do malce močnejše rumene barve, rose in celo en rdeči vzorec. Ta zadnji je bil večini kot samostojen tudi najbolj všeč, v kombinaciji s hrano pa vseeno preveč prevladujoč. Žal pa poleg ni bilo penine, ki bi po mnenju omizja lahko jed tudi zelo lepo zaokrožila. Bo za poskusiti tudi to kombinacijo... Odločitev o zmagovalni kombinaciji pa vseeno niti ni bila tako težka, pa čeprav sta si dva vzorca tako rekoč delila prvo mesto.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. rose, 2008, Zinfandel, Western Cellars, California, prinesla Patricija
2. traminec, polsuho, 2008, Vina Galantes, KZ Pesnica, Maribor, prinesla Veronika
3. šipon, 2009, Dveri-Pax d.o.o., Jarenina, Štajerska Slovenija, prinesel Urh
4. vizija rdeče, 2004, Kmetija Makovec, Vina Mansus, Brje na Vipavskem, Vipavska dolina, prinesel Tadej


Poleg omenjenih štirih vzorcev, smo ob koktejlu gostom ponudili prvi vzorec iz kleti P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., in sicer smo poskusili njihov P&F Ljutomerčan chardonnay 2009. Identiteta vina je bila zakrita, tako da smo povsem neobremenjeno poskusili tudi to vino. In po mnenju večine bi to vino, če bi sodelovalo v izboru štirih, zelo verjetno zasedlo prvo mesto. Vino se je z rahlo sladkastim koktajlom resnično fantastično ujelo.
Presenečenj je bilo ta večer kar precej in za prvo takšno naslednje je poskrbel Urh, ki je poleg tega krožnika predstavil še sauvignon 2009 Dveri-Pax d.o.o. Tudi to vino smo v kozarce natočili zakrito, ter ga odkrili šele potem, ko smo ga poskusili. Odlično vino, ki pa je morda za spremljavo koktajla rahlo preresno.
III. Lisičke prečkajo reko
(file šarenke z lisičkami
)

Enostavna, a še vedno zelo aromatična jed, pripravljena iz v foliji pečenih svežih filejev šarenke, pokapljanih z oljčnim oljem z domačije Butul, ter iz na hitro prepraženih svežih lisičk, je bila kar trd oreh za izbor najbolj všečne kombinacije z izbranimi vini. Po mnenju nekaterih gostov bi lahko ponudili poleg tega krožnika povsem enakovredno vse štiri vzorce, po mnenju nekaterih pa nobenega. Večino pa je prepričljivo najbolj navdušil zmagovalni vzorec.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. renski rizling, 2009, Dveri-Pax d.o.o., Jarenina, Štajerska Slovenija, prinesel Urh
2. renski rizling, 2009, P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, prinesel Martin
3. chardonnay, 2008, Faust, družina Trstenjak, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesla Veronika
4. laški rizling, 2009, Vina Galantes, KZ Pesnica, Maribor, prinesel Miha


Lisička je prav zvita zver, pravi znana ljudska pesem, kar se je potem ob odkritju petega vzorca, ki je bil P&F Jeruzalem-Ormož renski rizling 2009, samo potrdilo. Namreč, peti vzorec je bil posebno zvito presenečenje, saj je bil povsem enak enemu od prejšnjih štirih vzorcev. Igra odkrivanja okusov ob zakriti identiteti vzorcev, se je ponovno pokazala kot izredno zanimiva in zabavna, saj gostje do razkritja sploh niso opazili, da imajo pred sabo dva enaka vzorca.
Urh je tudi za to jed prinesel dodaten vzorec, in sicer smo imeli priložnost poskusiti še en sauvignon Dveri-Pax d.o.o., tokrat letnik 2007. Odlično vino, ki pa je vseeno moralo priznati ob tej jedi prednost "bratrancu" renskemu rizlingu.
IV. Našle so se borovnice
(borovničevo-skutin zavitek)


Mnogobojci so bili že ob najavi jedilnika seznanjeni, da sladica ne bo pretirano sladka, ter da bo v njej ohranjen osnovni okus gozdnih borovnic in skute. Osvežilni zavitek so pospremili med sabo dokaj različni vzorci, ki pa so se konec koncev uvrstili zelo tesno drug za drugim. Zmagovalna kombinacija je bila z rdečim vzorcem, čeprav jih je bilo kar nekaj mnenja, da sladica in rdeče vino pa že ne gresta z roko v roki.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. sladki refošk, 2009, Simčič Karol & Igor & Marjan, Kojsko, Goriška Brda, prinesla Patricija
2. rumeni muškat, polsladek 2008, Vina Galantes, KZ Pesnica, Maribor, prinesel Miha
3. srebrna radgonska penina, Radgonske gorice d.d., Gornja Radgona, Štajerska Slovenija, prinesel Martin
4. riesling sylvaner (rizvanec) 2007, Siebe Dupf Kellerei, Schweiz, Liestal, prinesel Tadej
Za k sladici so v P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o. izbrali rose 2009, ki se je že večkrat lepo ujel tudi s sladkimi jedmi. Vseeno po mnenju gostov to vino ob tem zavitku ni prišlo najbolje do izraza in je bilo navdušenje nad zmagovalnim rdečim še vedno večje. Bi ga pa, kot so povedali nekateri, morda veljalo poskusiti poleg današnjega koktajla.
Po "uradnem" delu mnogoboja je sledilo dodatno presenečenje, in sicer je za goste pripravil degustacijo tudi eden izmed današnjih udeležencev, vinogradnik Andrej Založnik.


Ob razlagi Andreja Založnika smo poskusili:
- Škalsko penino, chardonnay 2007,
- sivi pinot 2007
- renski rizling 2009 in
- laški rizling, ledeno vino, 2008


(sivi pinot se je fotografu očitno skril, tako da ga žal ni na sliki med ostalimi)

Še skupinska fotografija z mnogobojci, ki so poskrbeli za izredno zanimiv in pester izbor vin za današnji večer,


(Urha žal ni z nami na sliki, ker je moral prej oditi.)


nato pa smo se z Juretom odpravili še na ogled vinske kleti Vinum Loče z vodeno degustacijo.


V kleti so tako inox posode kot tudi leseni sodčki.


Ob spremljavi nežnih zvokov kitare,nam je Jure predstavil:- sivi pinot 2009
- chardonnay, 2009
- laški rizling 2009
- modri pinot 2008
- modri pinot 2009
- chardonnay 2008

- laški rizling, ledeno vino 2009
- in na koncu še shyras 2008.
Ob Juretovi razlagi smo v vinih Sanctum lahko le še bolj uživali
.


V imenu vseh gostov, lahko le še enkrat napišem: odlično, Jure! Vse po vrsti!

Polona, Jure in Marta, vam pa še enkrat hvala za vaše gostoljublje. K vam se prav gotovo še vrnemo!

In pa seveda še enkrat posebna zahvala Penzionu Kračun, ki so omogočili možnost prenočišča za udeležence mnogoboja po posebni akcijski ponudbi.

Več slik.

Naslednjič gremo ponovno v Prlekijo, in sicer se dobimo 10.9.2010 ob 19.30 pri vinogradništvu Kos, Pavlovski vrh, Libanja, naslednji dan (sobota, 11.09.2010) pa ste ob 9.30 vabljeni na prireditev Odprte kleti Pavlovski Vrh-Libanja 2010.Ni komentarjev:

Objavite komentar