nedelja, 8. avgust 2010

Vodene degustacije po Goriških BrdihV Goriška Brda smo sicer prišli že v petek, 06.08.2010, ko smo pri Štekarjevih imeli VVM "Gremo v Goriška Brda!",


Kar precej nas je na Štekarjevi domačiji tudi prenočilo in naslednji dan (sobota, 7.8.2010) smo se po dobrem domačem zajtrku v prekrasnem sončnem vremenu odpravili na izlet po Goriških Brdih in obiskali 3 kleti. Med potjo so se nam pridružili tudi ostali udeleženci s petkovega mnogoboja, tako da je bila zasedba tudi v soboto popolna.


Najprej smo se malce zapeljali naokoli in si ogledali prekrasna Goriška Brda, nato pa smo šli naprej na Plešivo, do vinske kleti Ščurek, kjer nas je že čakal Stojan.
Stojan je prejšnji večer sodeloval kot mnogobojec na VVM pri Štekarjevih, danes pa nas je prijazno sprejel na svoji domačiji.

Nato nas je Tomaž, eden od Stojanovih petih sinov, najprej popeljal skozi klet in nam predstavil njihov način kletarjenja in pridelave njihove žlahtne kapljice.


V kletu so tako inox posode,
kot tudi prekrasni leseni sodčki.

Ščurkov zaščitni znak.


In še vinska banka.

Po ogledu kleti smo se odpravili v degustacijsko sobo, kjer nas je čakala bogato obložena miza.


Ob Tomaževi razlagi smo poskusili:
- rebulo 2009,
- sauvignonasse 2008,
- chardonnay 2008,
- Dugo 2007,
- pikolit 2006,
- rose 2009,
- cabernet franc 2008,
- modri pinot 2005 in
- rdečo staro brajdo 2007

Kot vedno, je bilo tudi tokrat pri Ščurkih izjemno!

Po degustaciji smo še malce uživali v prijetnih sončnih žarkih in razgledu na okoliške gorice, nato pa smo se počasi odpeljali do kleti
Aljoše Jakončiča,
kjer nas je pričakal Mitja, Aljošev brat.


Po krajši uvodni predstavitvi domačije, smo se odpravili v klet, kjer nam je Mitja predstavil njihov način kletarjenja in pridelave njihovih vin.
leseni sodčki v Jakončičevi kleti...Po ogledu kleti smo se vrnili v degustacijsko sobo, kjer nam je Mitja ob odličnem prigrizku


pripravil degustacijo njihovih izvrstnih vin.


Pričeli smo s suho penino Carolino 2004,


Nato pa smo ob odličnem prigrizku...


...poskusili še:
- Privat 2009,
- belo carolino 2007,
- sivi pinot 2008 in
- rdečo carolino 2006

Odlična vina, odlična jedača in odlična Mitjeva predstavitev je na gostih pustila izjemen vtis in zadovoljni smo se odpeljali nazaj do Štekarjevih.

Glede na to, da smo imeli prejšnji večer na mnogoboju priložnost spoznati tudi Aleša Jakončiča in vina IAQUIN, smo se dogovorili, da obiščemo tudi njega in njegovega mlajšega brata Uroša, ki sicer skrbi za to, da so njihove steklenice napolnjene z izjemno žlahtno kapljico.


Še vedno celotna zasedba z mnogoboja prejšnjega dne, smo se proti večeru odpeljali v Vipolže, kjer sta nas že čakala Uroš in Aleš, in ob Uroševi razlagi smo uživali v njegovih izvrstnih vinih. Kot sam pravi, je izredno vesel, da se je imel priložnost učiti pri Ediju Simčiču, in kot smo se lahko sami prepričali, je bil Uroš odličen učenec, saj ima res izvrstna vina.
Uroš Jakončič


Pričeli smo s chardonneyem 2009,


Nato pa smo poskusili še:
- cuvee beli 2007,
- tokaj 2008,
- chardonnay 2006,
- Dolan 2006 (to vino je bilo prejšnji večer na mnogoboju ocenjeno kot najboljša kombinacija z domačimi bleki in aromatičnimi jurčki)
- tokaj 2004,
- zvrst belo 2004,
- chardonnay 2003,
- malvazija 2005,
- cuvee rdeči 2006,
- carmenerere 2009, jagodni izbor (vino, ki bi ga lahko dobesedno jedel z žlico!)
Nato je šel Uroš v klet in iz njegove arhive prinesel chardonnay 1999.

Preden smo se razšli, pa smo ob buffalo mocareli in svežih paradižnikih poskusili še rebulo 2006.
mmm... njami!


Uroševa klet je sicer še v izgradnji, tako da se skoznjo nismo sprehodili, smo se pa dogovorili, da ko bo dokončana, da se ponovno oglasimo pri njem in poskusimo njegova vina še v kleti.

Več slik.

Še enkrat hvala vsem, ki ste nam omogočili, da smo uživali v izjemnih lepotah Goriških Brd in poskusili vaša res izvrstna vina! Prav gotovo pridemo še kdaj!

Ni komentarjev:

Objavite komentar