nedelja, 08. avgust 2010

Gremo v Goriška Brda! - poročiloLokacija: Vino in turizem Štekar, Kojsko, Goriška BrdaDatum: 06.08.2010
Začetek: ob 20.00
Čeprav je bil petek precej deževen dan, se nas je pri Štekarjevih zbrala polna zasedba. Dež je počasi ponehal in uvodno jed, slastno zeliščno frtaljo, smo ponudili kar zunaj, pred hišo, poleg pa smo ob Juretovi razlagi poskusili njegovo suho rebulo 2008. Kombinacija lepo zaokrožene in aromatične rebule ter pestrega izbora domačih svežih zelišč v frtalji, ki jo je pripravila Juretova mama, ga. Anuška, je bila naravnost fantastična.
mmm, kako lepo je dišalo iz kuhinje


Po krajšem uvodnem klepetu je sledila je predstavitev pravil mnogoboja in mnogobojcev, in sicer so tokrat s svojim izborom vin sodelovali Marina, Ilona, Mauritzio, Stojan, Aleš in Martin. Nato smo se z gosti posedli za mizo ter pričeli z mnogobojem.
Domači bleki z jurčki


Topla predjed je omizje navdušila, še bolj pa so bili gostje presenečeni nad izborom vin. Pričakovano so bila pri tej jedi pred nami v kozarcih le bela vina, ki so si bila med sabo precej različna, pa vendar so vsa štiri zelo navdušila in jed lepo dopolnjevala. Vseeno je eno med njimi nekoliko bolj izstopalo in še posebej lepo zaokrožilo povsem sveže domače bleke z izjemno aromatičnimi jurčki.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. DOLAN Tokaj, 2006, Uroš Jakončič, IAQUIN, Vipolže, Goriška Brda, SI, prinesel Aleš
2. Stara brajda bela, 2008, Ščurek, Medana, Goriška Brda, SI, prinesel Stojan
3. Istrska malvazija, 2009, Veralda, Zahodna Istra, Hrvaška, prinesel Martin
4. Tokai Friulano, 2009,
Azienda Agricola Roberto Scubla, Udine, Italija, prinesla Ilona
Poleg te jedi nam je Jure kot dodatno presenečenje ponudil iz svoje pestre palete različnih vin svoj sivi pinot 2009. Odlično vino in odlična kombinacija s tem krožnikom!


pogled na police, ki so naložene z izvrstnimi Štekarjevimi vini...


Telečja rolada s svinjino, bela polenta


Domača jed, ki jo, kot pravi ga. Anuška, na njihovi domačiji večkrat pripravijo, je navdušila tudi današnje goste. Poleg pa pred nami v kozarcih dve beli in dve rdeči vini. Navdušenje je bilo večje nad rdečimi, čeprav tudi bela dva vzorca nista tako zelo zaostajala. Smo si bili pa vseeno o najbolj všečni kombinaciji dokaj enotnega mnenja.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. cabernet sauvignon, 2008, Azienda Agricola Roberto Scubla, Udine, Italija, prinesla Ilona
2. Rosso Scuro, 2007, Azienda Agricola Roberto Scubla, Udine, Italija, prinesel Mauritzio
3. sivi pinot, 2007, Vina Kras, z.o.o. Sežana, Kras, SI, prinesla Marina
4. JAK cuvee, 2006, Uroš Jakončič, IAQUIN, Vipolže, Goriška Brda, SI, prinesel Aleš
Današnji večer presenečenj kar ni manjkalo, saj nam je tudi poleg tega krožnika Jure ponudil še dodatno vino, in sicer smo poskusili njegov merlot 2009. Po mnenju omizja bi bilo to vino, če bi sodelovalo v kombinaciji prejšnjih štirih, tisto, ki bi bilo zmagovalno. Bravo, Jure! Odličen izbor!

Sledil je ogled Štekarjeve kleti, kjer smo poskusili suho penino, narejeno iz rebule, nato pa nam je Jure predstavil svoj princip kletarjenja in pridelave njihove žlahtne kapljice. Ker je klet še v gradnji, smo poskusili v kleti "le" še merlot 2009, smo pa zato imeli priložnost poskusiti njegova vina med samim mnogobojem.najprej suha penina Rebula

nato pa še merlot 2009
IV. Biskvit z breskvami v breskvovo-vanilijevem želeju


Sladica je bila precej bolj sveža, kot smo morda pričakovali. Sočne breskve, ne presladek vanilijevo breskvov žele, ter lepo namočeni piškoti, so bili izziv za najti najbolj všečno kombinacijo z vini. Na eni strani smo imeli tokrat, kot sta povedala mnogobojca, namenoma dve rahlo provokativni, suhi, vini, na drugi pa dve zelo sladki in izredno aromatični. In te dve vini sta se uvrstili na prvi dve mesti s skoraj enakim številom točk, med tem, ko sta suhi dve vini kar precej zaostali. Vseeno pa je bil tak izbor zelo dobrodošel, saj se je pokazalo, da se lahko tudi tako vino prav prijetno ujame tudi s sladico. Bravo za tak izziv in tako drzen izbor!

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Story 2006, Ščurek, Medana, Goriška Brda, SI, prinesel Stojan
2. Verduzzo Friulano Crŕtis 2006, Azienda Agricola Roberto Scubla, Udine, Italija, prinesel Mauritzio
3. Plavac, 2007, PZ Svirče Hvar, Vinogorje Hvar, Hrvaška, prinesel Martin
4. renski rizling, 2007, Pullus, Ptujska klet vinarstvo d.o.o., Ptuj, Štajerska Slovenija, SI, prinesla Marina


Seveda tudi pri sladici ni šlo brez presenečenja, za katerega pa je tokrat poskrbel Stojan in nam ponudil še svoj Pikolit. Čeprav se je že prej njegova Story uvrstila na prvo mesto, smo si bili zelo enotni, da je bila kombinacija s Pikolitom še boljša. Mmm...

Družba in razpoloženje je bilo kot vedno fantastično in večer smo tudi tokrat nadaljevali ob zvokih kitare še pozno v noč.


Hvala vsem šestim mnogobojcem za izvrsten izbor vin in pa seveda tudi vsem ostalim udeležencem, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Anuška in Jure, vama pa še enkrat hvala za vajino gostoljublje, in k vama se prav gotovo še kdaj vrnemo!

Več slik.

Kar precej nas je pri Štekarjevih tudi prenočilo, naslednji dan (sobota, 9.8.2010) pa so se nam pridružili še ostali gostje s petkovega mnogoboja in skupaj smo se odpravili na izlet po Goriških Brdih in se udeležili treh izvrstnih vodenih degustacij.

Naslednjič gremo pa ponovno na Štajersko, in sicer se dobimo 27.8.2010 v VK Vinum Loče, Lipoglav, kjer bo VVM "Od morja do gozda", poleg mnogoboja pa bomo pripravili še kakšno dodatno presenečenje. Vabljeni!

Ni komentarjev:

Objava komentarja