četrtek, 14. januar 2010

Črna rižota s hobotnico v sirovo-parmezanovih skodelicah

sestavine so preračunane za cca 6 oseb

Sirovo - parmezanove skodelice:

8 dag parmezana
15 dag sira za ribanje

Obe vrsti sira naribaj in jih premešaj med sabo.
Pekač obloži s peki papirjem in nanj položi tako velike kroge sira, kot želiš imeti velike skodelice.

Pečico segrej na cca 180°C in peci 5 - 8 minut. Pečen sir še vroč položi prek skodelice in počakaj da se ohladi.


Rižota:

80 dag očiščene hobotnice
malo kisa
cca 20 dag (1 skodelica) belega riža (Sant Andrea, Zlato polje; lahko tudi kak drug, je pa boljši tak, ki postane bolj pocast)
1 manjša rdeča čebula
oljčno olje
sol
cca 2 dcl suhega belega vina (jaz sem uporabila sivi pinot)
1 vrečka sipine tinte

Zmrznjeno hobotnico (če ni zmrznjena, jo daj najprej zamrznit, ker je potem, ko je skuhana, mehkejša) daj v lonec in jo prelij s hladno vodo. Dodaj malo kisa (kis pomaga, da bo še mehkejša, pa še, če te moti vonj hobotnice pri kuhanju, se jo na tak način nekoliko manj voha). Hobotnico kuhaj do mehkega (tj. cca 35 - 45 min, odvisno od velikosti hobotnice). Kuhani hobotnici odstrani seske in jo nareži na manjše koščke.

Na ne prevroče olje stresi na drobno sesekljano čebulo in jo takoj posoli (to pomaga, da se bo čebula lepše razpustila). Čebulo prepraži, in ko postekleni, ji dodaj narezano hobotnico. Nekaj časa praži, nato zalij z malo vina. Ko vino izpari, dodaj riž in ga malo popraži. Zalij s preostankom belega vina, pusti, da tekočina malo izpari, nato zalij z vrelo vodo. Nekaj časa kuhaj, nato dodaj z malo vroče vode zmešano sipino tinto. Zalij še s toliko vode, da se riž skuha do konca. Po želji vmes še malo dosoli.

Kuhano rižoto serviraj čim bolj vročo v sirovo - parmezanove skodelice, da se le-te zaradi toplote malce zmehčajo in spustijo aromo v rižoto. Pred sreviranjem rižoto potresi z malo na grobo naribanega parmezana.

1 komentar:

  1. Izredno zanimiva jed. Rižota zelo prijetnega okusa, primerna za toplo predjed. Tudi parmezanovo - sirova skodelica je primerna, da se v njo postreže rižota( malo celo osveži samo rižoto ). Čestitam Vanji za tako dobro kombinacijo.

    Robi

    OdgovoriIzbriši