sobota, 30. januar 2010

Strelci in kozorogi praznujejo - poročilo



Lokacija: Pri naročniku doma.

Datum: 29.01.2010

Začetek: ob 18.00

Tokratni jedilnik je bil nekoliko razširjen, vsako od jedi pa sta spremljali "le" dve vini, katerih identiteta je bila zakrita. Pri vseh štirih jedeh je bilo eno vino iz Primorske, eno pa iz Štajerske regije.

Za aperitiv smo ponudili suho penino VVS Jeruzalem Ormož, Štajerska.




















mmm...















Družba nocojšnjega večera.



I. Goveji pršut, potresen s parmezanom, na pečeni hruški, preliti z oljčnim oljem in pomarančnim sokom














Hruška, prelita z mešanico oljčnega olja z domačije Butul in sveže stisnjenega pomarančnega soka, se je z govejim pršutom spojila naravnost odlično. Celo tisti, ki niso ljubitelji sadja, so bili mnenja, da je kombinacija fantastična. Obe vini pa sta jed le še bolj poudarili in jo po mnenju omizja obe enako dobro spremljali.




















Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. sauvignon, 2008, Vinogradi Horvat, Maribor, Štajerska Slovenija
1. rebula, 2007, KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda


II. Idrijski žlikrofi v metini omaki














Meta v smetanovi omaki jed prijetno osveži in malce omili sicer zelo poln okus žlikrofov. Obe vini sta tudi tokrat jed odlično dopolnjevali, goste je le za malenkost nekoliko bolj prepričalo vino iz Štajerskega konca.




















1. Kog 3, 2008, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija
2. malvazija, 2008,
Vina Montis, Montinjan, Istra


III. Žrebiček s tartufovim pirejem














Tartufov pire, žrebiček, ki se je kar topil v ustih, čez nariban tartuf, poleg pa ponovno dve izvrstni vini. Tokrat eno od njiju tudi rdeče, ki je omizje tudi bolj prepričalo in po mnenju gostov jed resnično lepo dopolnilo.





















Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. cabernet sauvignon, 2008, Mansus, Makovec, Brje, Vipavska dolina
2.
renski rizling, 2006, Hiša Joannes Protner, Malečnik, Štajerska Slovenija


IV. Makov kolač, oblit s čokolado ter potresen s solnim cvetom, na vanilijevi omaki














Brez solnega cveta na čokoladi, stopljeni z oljčnim oljem, sladica vsekakor ne bi bila tako slastna. Vanilijeva omaka je pa tudi tokratno omizje čisto prevzela. Čarovnija? Nikakor. Tudi tokrat je bistvo uspeha v tem, da jo je treba ves čas kuhanja mešati! Obe vini sta jed odlično dopolnjevali in razlika v mnenjih, katero je boljše, je bila tudi tokrat tako rekoč zanemarljiva.




















1. rumeni muškat, 2008, Rodica, Truške, Slovenska Istra
2. cuvee Vlado, 2006, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija






















Kot presenečenje smo gostom ponudili tudi muškatno penino VVS Jeruzalem Ormož, katera je vse prisotne povsem prevzela in jih počasi pripravila na nadaljevanje večera ob sirovi plošči, na kateri so bili med drugim tudi ohrovtovi zvitki, nadevani s kozjim sirom, gorgonzolo in vinskim želejem s sivko z domačije Butul. Poleg pa mlado vino VVS Jeruzalem Ormož, Štajerska.

Več slik.

2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,

    ja kaj naj rečem kot vsekakor pohvaale organizatorju,gostitelju in udeležencem,da so se udeležili
    tega lepega dogodka kot je uživanje hrane in vin.Vsak ima svoj zorni spekter in po svoje spoji vino in hrano...Ja jeziček,usta itak imata vedo zelo pomembno nalogo v življenju saj vedno prepoznata ta pravo skladnost - spajanje.Ali je to hrana,vino,ljubezen...he he he ! Veseli me in sem presenečena,da se je naše vino tudi postavilo ob hrano in se dajalo s štajerskimi vini.Lepo je to,da se vinska kultura širi po širni naši prelepi deželi.Navdušuje nas,da ste oz. so lepo sprejeli tudi našo MALVAZIJO MONTIS - www.vina-montis.si ! Saj moram priznati,da vedno večji krog oboževalcev ima ,ne glede kjer se pojavi.Ja ja ,ta grdi raček MALVAZIJA,pa postajaa vedno lepša kraljica . Istriani se zavedamo kakšen zaklad imamo za to ji posvečamo veliki festival in sicer se bo letos odvijal v IZOLI OD 28.MARCA 2010- zadnji vikend v mesecu MARCU ! Prav prisrčno vsi povabljeni -ljubitljei te žlahtne kapljice.
    Naslednjič pa pridemo,tudi sami na štajerski konec,kjer bo organiziran VANJIN MNOGOBOJ-saj se bomo predajali čudoviti kulinariki in božanskim vinom ! Lepo se imejte in uživajte ob kulturnem prazniku,kulturno pijte,slavite dr.Prešerna,pa velikega jezikoslovca-patra Svetlana Škrabca,ki je tudi bil veliki zagovornik trte,vina in alkohola;seveda v zmernih količinah... Vsa čast jim.
    Pa še Valentinovo je tu...,razvajajte svoje ljube osebe in jim kaj prijetnega podarite in na to skupaj zaužite ...naj bo to npr.ELIZABETIN KRALJIČIN OPOJ ali pa kak drug predikat,izbor...


    ciao

    Laura Bordon
    POSESTVO VINA MONTIS
    WWW.VINA-MONTIS.SI

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo Laura, čudovito napisano!
    se vidimo v prlekiji 12.3.2010 pri Miru Mundi.

    Robi

    OdgovoriIzbriši