ponedeljek, 8. februar 2010

VK Vinum Loče

Beseda je dejanje postala in končno nam je uspelo, da smo šli pogledat, kje in kaj vse ustvarja Jurij Brumec, mladi enolog kleti Vinum Loče.

Njegovo vino sem sicer prvič spoznala na Decanterjevih nagrajencih 2009, kjer je za laški rizling 2006, suhi jagodni izbor, prejel zlato medaljo ter regionalno trofejo. Potem sta se nam z ženo Polono pridružila osebno ali pa le z vini, tudi na parih Vanjinih vinskih mnogobojih. Juretova vina so vsakokrat navdušila ne le mene ampak celotno omizje, tako da sem se odločila, da ob prvi možni priliki obiščemo tudi njihovo klet.

In tako smo se odpeljali na Štajersko, v Loče, v njihovo zidanico, ki je locirana na vrhu hribčka in od koder se razteza prekrasen razgled na vinske trte.

Klet Vinum je še novejša, v njej so tako inox posode kot tudi leseni ne žgani in žgani sodi. Predvsem pa je v njej kar lepo število raznih vzorcev, in sicer tako belih kot tudi rdečih vin. Sprobali smo jih kar 18 (in kot je povedal kasneje Jure, to niti niso bili vsi), od tega so bili vsi, razen enega, letnik 2009:

- začeli smo s chardonayem iz inox posode,
- sledil je renski rizling
- sivi pinot, rahlo maceriran, ki me je povsem navdušil! Vino, ki se bo, ko bo stekleničeno, prav gotovo našlo tudi v naši kleti!


- laški rizling iz hrastovega soda,
- sledila je predstavitev treh chardonayev: prvi iz nežganega soda, drugi iz 2x žganega soda in tretji iz akacijevega soda, ki je vsekakor nekaj posebnega.

- preden smo prešli na rdeče sorte, smo poskusili še suhega traminca
- in že je sledila serija štirih modrih pinojev, vsak iz druge lege vinograda. In "moj zmagovalec" med njimi ima tako prijeten vonj in okus po vaniliji, da ga že kar vidim poleg kakšne sladice z vanilijevo omako! Priporočam! Tudi tale se bo znašel v naši domači zbirki!
- sledila je modra frankinja
- in vedno izvrsten shyraz


Pri Juretu vsekakor lahko pridejo na svoj račun tudi ljubitelji slajših vin, tokrat smo mi poskusili:
- rumeni muškat
- chardonay
- ledeno vino
In še skok v leto 2008:
- še en fantastičen shyraz

V nadaljevanju nas je pot vodila še k Brumčevim domov, kjer so nas resnično lepo sprejeli in kjer smo preživeli ob Juretovih zgodbah o njegovih vinih res prijeten večer.

Jure in Polona, še enkrat hvala za tole res izvrstno doživetje in za vse vaše gostoljubje! Obljubim, da se še vrnemo!

Priporočam pa vsakomur, da si vzame čas in obišče klet Vinum Loče. Ne bo vam žal!

Ni komentarjev:

Objavite komentar