petek, 15. januar 2010

Gremo se prevetrit v Prlekijo - poročiloLokacija: Turistična kmetija Hlebec, Kog, kjer smo nekateri tudi prenočili.

Datum: 14.01.2010
Začetek: ob 18.00

Letošnjo sezono mnogobojev smo torej pričeli v Prlekiji, kjer smo v prijetnem ambientu Hlebčevih odkrivali in na koncu tudi odkrili, da prleška vina lahko ponudimo tudi k jedem, ki nimajo prleškega značaja. Družba je bila naravnost fantastična in tokrat ponovno tudi mednarodno zastopana - po zaslugi Mika, učitelja angleškega jezika iz Londona.


Prostore Hlebčeve kmetije krasijo slike, ki nastajajo pri njih na likovnih delavnicah. Razstava je resnično vredna ogleda!Goste je ob prihodu z uvodno penino in aperitivnim prigrizkom pričakal gospod Milan.


Zbirali smo se ob polentinih rožicah, pripravljenih z oljčnim oljem belega tarufa, belimi tartufi in črno tartufato ter penini Rose Gourmet, Vinska klet Istenič iz Bizeljsko-Sremiškega okoliša.

I. Zmorec
(črna rižota s hobotnico v sirovo-parmezanovih skodelicah)Sirovo-parmezanove skodelice, napolnjene s črno rižoto s hobotnico, so bile prvi izziv za izbiro primernega vina. Težko? Sploh ne! Vsa vina so se izkazala za odlična!


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 sivi pinot 2008
Robi

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

2 laški rizling 2009
Dolores

Zlati grič, Škalce, Slovenske Konjice, Štajerska Slovenija, SI

3 Sanctum, laški rizling 2008
Polona

VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, SI

4 chardonay Sirius 2006
Tihomir

Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje, Štajerska Slovenija, SI

II. Kopnik
(piščanec s kaprami in pečenimi črnimi oljkami v paradižnikovi omaki, široki rezanci)


Če je kdo pričakoval, da bo ta jed izrazito primorska, se je kar malce uštel. Okus omake je sicer bil nekaj posebnega, kar pa mnogobojcev ni zmedlo in so prinesli s sabo vina, med katerimi si je bilo resnično izredno težko izbrati svojega favorita. Za prijetno presenečenje je s svojim izborom poskrbel Miro, ki je prinesel magnumco, v njej pa svojo modro frankinjo. Ja, tudi v Prlekiji imajo izvrstna rdeča vina!

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 sauvignon 2008
Marko

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

2 modra frankinja 2008
Miro

MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, SI

3 mlado vino 2009
Robi

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

4 sivi pinot 2009
Dolores

Zlati grič, Škalce, Slovenske Konjice, Štajerska Slovenija, SI
III. Tropski
(tortica z vanilijevo kremo in svežim ananasom)


Sladica je bila tokrat najtrši oreh za izbor vin. Na eni strani vanilijeva krema, na drugi pa svež ananas s svojo kombinacijo sladko kislega okusa. Rezultat? Ponovno fantastična poezija okusov!


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 Traminec Holermous 2008
Marko

VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI

1 chardonay, polsladko 2007
Tihomir

Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje, Štajerska Slovenija, SI

3 cuvee Vlado 2006
Polona

VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, SI

4 fuga mundi 2007
Miro

MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, SI

Poleg sladice smo kot dodatno vino poskusili Hlebčev rumeni muškat, ki se je po mnenju omizja resnično lepo spojil s sladico. Hvala, gospod Milan, za vaše presenečenje!Zbrani mnogobojci (Polona, Tihomir, Marko, Miro in Robi, Dolores se nam pa žal ni uspela pridružiti).


Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Več kot očitno so izbrana vina izvrstno dopolnjevala jedi na krožnikih. In ne glede na to, ali bo prašiček poln ali ne (hvala, Robi, za tega pujska) se v Prlekiji vsekakor še srečamo!

Več slik.


Hvala za več kot dobrodošlo pomoč v kuhinji! Jaz sem neizmerno uživala in upam, da kaj takega še kdaj ponovimo!Za gostoljubje najlepša hvala Turistični kmetiji Hlebec - Milanu in Veri.

Uvodno vino, penino Rose Gourmet, je prispevala Vinska klet Istenič iz Bizeljsko-Sremiškega okoliša.

4 komentarji:

 1. Vsi, kateri ste vedeli za dogodek in niste prišli vam je lahko žal, žal in še enkrat žal!
  Zamudili ste okusiti čudovito pripravljene jedi katere so dopolnjevala res prekrasna vina. Veselim se že naslednjega VVM.

  Robi

  OdgovoriIzbriši
 2. Ker moji so mnogobojci nič ne napišejo, bom še dvatri stavke zapisal v še enem komentarju.
  uvodna penina in uvodni prigrizek: Hm, ker sem že drugič poskusil to jed in vino lahko rečem, da Vanja obvlada pripravo polente s tartufi ( smo jo namreč izvali spripravo te jedi )ter ,da se penina g. Istenič poveže s poleno in tartufi.
  I. Jed ( Zmorec )
  Izredno okusna jed , težko je bilo pri izbiri vina . Vina katera so izbrali mnogobojci, bi lahko vsa ponudili k tej jedi in se nebi nič zmotili pri izbiri.
  II. Jed ( Kopnik)
  Meni veliko presenečenje, primerno kuhane testenine, kosi piščanca sočni in okusni, zopet je bilo težko pri izbiri vin. Kot pri prejšnji jedi, bi lahko izbrali kot najbolj primerno vina katero koli izmed izbranih vin mnogobojcev.
  III. Jed ( Tropska )
  Zelo sočna sladica, lepa dekoracija in meni presenečenje , da ananas ni prevladoval s kislino. Pri sladici, pa so smo vsi mnogobojci imeli problem pri izbiri. Tudi pozneje je bil rezultat zgolj slučaj. Verjetno bi bila najboljša poroka sladice z Rumenim Muškatom g. Hlebec katerega je ponudil pozneje kot vino izven konkurence.
  Hvala vam vsem kateri ste bili na Prvem VVM v Prlekiji.
  Se še vidimo !

  Robi

  OdgovoriIzbriši
 3. Se oglaša še mnogobojka....vsa pohvala Vanji za odlične jedi (sicer rad poskusim nove jedi, le mediteransko - morski hrani sem se raje izognila...pa si me Vanja prijetno presenetila - Hvala. Vina so bila odlična in določeni rezultati res le slučaj. BILO JE LEPO!! Pridemo drugič v Prlekijo ko bo še svetlo :) Tudi družba je bila dobra in prijeten ambient!
  Še se bomo srečali! :)

  Polona

  OdgovoriIzbriši
 4. Se še enkrat oglašam!

  Strinjam se s Polono, da so rezultati glede vin SLUČAJ. Pri prvi in drugi jedi bi lahko zmagala vsa vina. Zraven sladice pa so bila meni vsa vina malo preveč sladka ( bila so odlična vina ).

  Ne glejte na rezultate. Preživeli smo lep večer, imeli smo lepo poroko med hrano in vini. Družba pa itak, saj ob vinu in hrani se vedno družimo ljudje odprtega srca ib poštenih misli.

  Na ponovno snidenje ( na zdravje)

  Robi

  OdgovoriIzbriši