nedelja, 9. januar 2011

Kulinarična delavnica s pripravo prleških jediV soboto, 8.1.2011, se nas je na Turistično vinogradniški kmetiji Hlebec na Kogu zbralo prav lepo število in pod vodstvom ga. Vere Hlebec smo na izredno zanimivi kulinarični delavnici pripravili tipične prleške jedi, značilne za zimski letni čas, ki smo jih seveda potem zvečer, na Mnogoboju pri Hlebcu, tudi pojedli.Zavezali smo si predpasnike, ga. Vera nam je razdelila recepte in predstavila jedi, še krajši klepet, nato pa smo se lotili dela.
recepti so bili obvezen pripomoček v kuhinji


Delo v kuhinji smo si razdelili, ves čas pa nas je z budnim očesom spremljala in usmerjala ga. Vera.
ajdova kaša


in gobice, ki so čakale na to, da se jih prepraži na sesekljani čebuli in zmeša s pripravljeno ajdovo kašo

Čebule se je tokrat kar precej narezalo...
Kdo bo čebulo narezal bolj na drobno? ;-)


Tudi otroci so imeli na delavnici svoj kotiček, in sicer so pekli kekse.


mnjami, kako bodo teli piškotki dobri...

Dela v kuhinji je bilo kar precej, vendar je vse skupaj potekalo prav lepo usklajeno:
kisla juha se je že kuhala, testo za postržjačo je vzhajalo, krompir je bil olupljen, zelje se je tenstalo, in že je sledila priprava svinjskih reberc.


najprej se reberca se nareže na kose in potem tik nad kostjo zareže žepe


nadev za v reberca
nadev v rebercih


Seveda smo vsi ves čas za sabo tudi pridno pospravljali in pomivali.
In na koncu je sledila še izdelava pogače.
Hm... Zakaj se pa testo meni nikakor ne vleče, medtem ko enim že kar visi čez pekač?


No, konec koncev so bili vsi trije pekači obloženi s kot list tankim testom. In sledilo je nalaganje nadeva in sestavljanje pogače v pravilnem zaporedju.


Ga. Vera je udeležencem prijazno pokazala in razložila, kako se pogača pravilno sestavi.Seveda je bilo treba pripraviti za večerjo tudi pogrinjke in g. Milan je mladim nadebudnežom pokazal, kako naj zložijo prtičke.


g. Milan z mladimi nadebudneži

Hvala ga. Vera in g. Milan, za to poučno popoldne in upam, da kmalu spet ponovimo! Jedi so bile res okusne in vse skupaj smo z užitkom pospravili s krožnikov na večerji z mnogobojem.

Za vse, ki bi se radi lotili priprave teh tipičnih prleških jedi, so tule recepti. Če pa bi radi spoznali in naučili kaj več, se pa lahko ponovno zberemo pri Hlebčevih in se skupaj zavrtimo med lonci.

več slik

In kaj sledi?
Naslednja kulinarična delavnica bo v soboto, 26.2.2011 popoldan v Ljubljani, in sicer bomo skupaj s Klemnom Koširjem družili "Polenovko in vino". Predprijave že možne, podrobnosti sledijo kmalu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar