nedelja, 9. januar 2011
Mnogoboj pri Hlebcu
Lokacija: Turistično vinogradniška kmetija Hlebec, Kog 108, 2276 Kog, Štajerska Slovenija
Datum: 08.01.2011
Začetek: ob 19.00
Nekateri smo se pri Hlebčevih zbrali že popoldan, in se pod vodstvom ga. Vere Hlebec udeležili kuharske delavnice prleških jedi (recepti), ki smo jih tudi pripravili za večerjo , ostali pa so se nam pridružili na večernem delu, na mnogoboju. Mnogobojci tokratnega večera so bili Suzana, Mateja, Lela, Rajko, Miro in Martin.
Kot dobrodošlico smo gostom ponudili obložene kruhke.
G. Milan Hlebec pa nam je ob teh grižljajih predstavil svoj renski rizling 2008.
II. Postržjača
Ime postržjača izhaja še iz časov, ko so za pripravo uporabili testo, ki so ga postrgali po posodi (lesenem koritu), v kateri so mesili testo za kruh.
Okusna predjed in poleg vina, tokrat natočena v črne kozarce, so bila dobra iztočnica za pričetek pogovora o najbolj všečni kombinaciji jedi in vina.
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. šipon 2009, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, prinesla Mateja
2. sauvignon 2010, Vina Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesla Lela
3. sauvignon 2007, Verus vinogradi d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Rajko
3. laški rizling- renski rizling 2009, P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, prinesla Suzana
II. Ajdova kaša s svežimi gobami
Aromatična jed, ob kateri smo poskusili precej raznolika vina, ki pa so po mnenju omizja prav lepo dopolnevala jed. O zmagovalni kombinaciji smo si bili dokaj enotnega mnenja, so pa tudi ostala vina tesno sledila prvo uvrščenemu.
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. renski rizling, polsuho, 2007, Vina Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesla Lela
2. rose Cotes du Rhone 2009, Chemin des Papes, Viellien Futs De Chene, Francija, prinesel Martin
3. sivi pinot 2002, Erich in Valter Polz, prinesel Miro
4. renski rizling Holermous 2007, P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, prinesla Suzana
III. Kisla juha z zelenjavo, mesom in vinom
Kislo juho smo spraznili s krožnikov brez spremljave vin. Je bilo pa zato v sami juhi vmešano izvrstno suho vino iz Hlebčeve kleti.
IV. Nadevana svinjska rebra,klobase, tenstano kislo zelje in pire krompir
Zakaj mora biti poleg tudi zelje? Vprašanje je bilo večkrat omenjeno in pogovor na temo zelja in vina se je razvil v prav zanimivo razpravo. In prav zato tudi zelje na krožniku. Da poskusimo najti vino k tej jedi, ki se v zimskem času nemalokrat pojavi na mizah.
Čeprav je bila barva vina očem zakrita, smo tokrat dokaj hitro ugotovili, v katerem kozarcu je bilo natočeno rdeče vino, ki se je, zanimivo, konec koncev izkazalo tudi za najbolj všečno kombinacijo. Smo si pa bili enotni, da pa nobeno od tokratnih vin ni bila ravno optimalna kombinacija z jedjo in da nam tak krožnik še naprej predstavlja izziv, da mu poiščemo "pravo" vino.
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. merlot 2009, Simčič Karol & Igor & Marjan, Kojsko, Goriška Brda, prinesel Martin
2. beli pinot 2009, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, prinesel Miro
3. šipon reserva 2009, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, prinesla Mateja
3. renski rizling 2008, Verus vinogradi d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Rajko
V. Pogača (ali prleška gibanica)
Ravno prav slana in ne sladka pogača je bila gostom ponujena ob spremljavi le enega vina, in sicer smo tudi tokrat pili poleg vino iz Hlebčeve kleti, ki je jed lepo poudarilo in zaokrožilo.
muškat otonel 2010, Turistično vinogradniška kmetija Hlebec, Kog, Štajerska Slovenija
Še skupinsko fotografiranje z mnogobojci, ki so poskrbeli za izredno zanimiv in pester izbor vin za današnji večer, nato pa smo nadaljevali s pogovorom o druženju hrane in vina.
(Suzano je zastopal njen soprog Robi)
Več slik.
In kaj sledi?
Naslednji mnogoboj bo predvidoma v soboto, 19.2.2011, in sicer ponovno v Slovenski Istri, pri Urošu Rojacu.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar