nedelja, 9. maj 2010

Na Krasu je Krasno - poročilo



Tokrat smo se končno odpravili na Kras, natančneje na Turistično kmetijo Petelin-Durcik v Pliskovico, Dutovlje, kjer smo se lahko prepričali, da je na Krasu res krasno.

Datum: 08.05.2010
Začetek: ob 19.00

Nekoliko hladnejše vreme nas je pregnalo iz prijetno urejenega dvorišča v izbo, kar pa morda vseeno niti ni bilo tako slabo, saj smo se tako lahko zbrali ob toplem štedilniku, v katerem v hladnejših dneh še vedno zagorijo drva.














Prijetna toplota, pršut, ki se je kar topil v ustih in odličen Petelin-Durcikov rose 2009, ki je Frankov prvi poskus roseja, so gostom zbudili prijeten in domač občutek, in ko smo se vsi zbrali, smo se prijetno razpoloženi odpravili v njihovo degustacijsko sobo z velikimi lesenimi mizami in klopmi ter pričeli z mnogobojem.

Tokrat so bile vse jedi pripravljene s svežimi zelišči, ki rastejo okoli Petelin-Durcikove domačije.

I. Divji koromač
(domači njoki s koromačevo omako
)

Fotografija krožnika s to jedjo žal ni nastala, vsekakor pa so bili sveži domači njoki, ki jih je naredila gospodinja Breda, potem pa sva jih skupaj pripravili v smetanovi omaki z divjem koromačem, odlična topla predjed.




















gospodinja Breda je pripravila sveže njoke in spekla bel kruh in kruh z orehi


Glede na to, da so bili tokratni mnogobojci po večini Kraševci in je bilo pričakovati, da se bodo na mizi znašla bolj ali manj njihova vina, sem tokrat ponovno sodelovala kot mnogobojka tudi sama, in sicer namenoma z vini iz Štajerskega vinorodnega okoliša. Vsa štiri vina so bila ob tej jedi izvrstna in odločitev o najbolj všečni kombinaciji niti ni bila tako zelo enostavna, kot je sprva kazalo. Zelo zanimivo je bilo, da smo si bili vsi enotnega mnenja, da bi bil vrstni red všečnosti vin brez hrane povsem drugačen, kot pa je bil potem v kombinaciji s hrano.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano
1. malvazija, 2009, Petelin-Durcik, Pliskovica, Kras, prinesel Franko
2. Bella vigna (zvrst), 2009, Viljem Petelin, Pliskovica, Kras, prinesel Aleš
3. šipon, pozna trgatev, 2007, Samo Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesla Vanja
4. Scoppa (zvrst), 2009, Živcova vina, Družina Radišič, Skopo, Kras, prinesla Boža






















II. Žajbelj
(jagenjček z žajbljem in pečenim krompirjem )














Jagenjček je bil predhodno dva dni mariniran v rebuli, nato pa se je pekel obložen z žajbljem na nizki temperaturi približno tri ure in pol. Rezultat: meso je bilo mehko in sočno, značilnega (in za nekatere morda tudi motečega) vonja jagenjčka ni bilo, še vedno pa je meso obdržalo pravi okus jagnjetine. Poleg pa hrustljavo zapečen krompir ter štiri odlična vina. Odločitev o izbiri je bila tokrat morda malenkost težja, saj so jed, ne glede na to, da sta bili dve vini suhi, dve pa polsuhi, dopolnjevala vsa štiri vina naravnost odlično.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Cabernet-Syrah, 2008, J. P. Chenet, Francija, prinesel David
2. teran, 2009, Darij & Ivo Šuc,
Kmetija Vrabči, Pliskovica, Kras, prinesel Ivo
2. teran, 2009, Aleš Vovk, Dutovlje, Kras, prinesel Aleš
4. sauvignon, 2007, Samo Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesla Vanja















Poleg teh štirih vzorcev smo izven konkurence poskusili še teran s turistično vinogradniške kmetije pri pri Živcovih Živcovih, ter Petelin-Durcikov cabernet sauvignon.

Po glavni jedi smo si privoščili malce daljši odmor in odšli z gospodom Frankom v njihovo klet,














kjer smo poskusili še par njihovih vzorcev.




















Navdušenja nad kletjo in vini v njej ni manjkalo, ampak vseeno smo degustacijo počasi zaključili in se vrnili nazaj za mizo, kjer smo nadaljevali z mnogobojem.

III. Majaron
(orehova krema na čokoladni omaki z majaronom )














Krema je bila pripravljena iz skuhane čokoladne kreme, začinjene z majaronom, mletih orehov ter stepene sladke smetane. Vse skupaj je bilo prelito s stopljeno čokolado z dodatkom svežega majarona. Poleg pa še čokoladni cookie, ki je orehe le še bolj poudaril. Sladica je goste tako navdušila, da si je večina privoščila še dodatno porcijo. Vina poleg te jedi pa bi lahko razdelili v dve skupini: tista, ta slajša in tista malo manj sladka. Vsa štri pa ponovno izredno zanimiva in odlična.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. teranov liker, Darij & Ivo Šuc, Kmetija Vrabči, Pliskovica, Kras, prinesel Ivo
1. traminec, izbor, 2007, Samo Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesla Vanja
3. Medium Sweet, 2006, J. P. Chenet, Francija, prinesel David
4. teran, rahlo barikiran, 2006,
Živcova vina, Družina Radišič, Skopo, Kras, prinesla Boža




















Tudi poleg sladice smo imeli še dodatno presenečenje, in sicer je Franko predstavil še njihov teranov liker, tako da smo lahko istočasno naredili tudi primerjavo dveh teranovih likerjev in uživali v izjemnem okusu obeh.















Hvala vsem mnogobojcem (Alešu, Ivu, Davidu, Franku in še posebej Boži, ki se nam žal ni uspela pridružiti, je pa vseeno sodelovala z vini), za izvrsten izbor vin, in pa seveda tudi vsem ostalim udeležencem, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Za gostoljubje in pomoč v kuhinji najlepša hvala Bredi in Franku s Turistične kmetije Petelin-Durcik. Vabljeni, da jih obiščete kdaj tudi sami. Vedno vas bodo veseli in vas bodo gostoljubno sprejeli pod streho in vam postregli z njihovimi domačimi dobrotami.






















Več slik.

-----

Tisti, ki smo na Turistični kmetiji tudi prenočili, smo se naslednji dan prebudili v prekrasno sončno jutro in se po izvrstnem zajtrku odpravili še na ogled dveh kraševskih kleti, in sicer najprej smo obiskali Kmetijo Vrabči v Pliskovici.














Ivo Šuc nas je malce popeljal v zgodovino nastanka njihove domačije in v posebni sobi smo si lahko ogledali razne pripomočke, ki so jih včasih uporabljali na tej domačiji.















Nato smo šli v starem stilu opremljen "hram", kot oni temu prostoru rečejo,




















nato pa smo se spustili v klet, kjer smo poskusili kar nekaj Ivovih vin. Če kdo misli, da se v taki mali kleti da poskusiti le teran, se moti. Pridite, in se prepričajte, da imajo pri Vrabčevih odlična tudi bela vina.














Iz Pliskovice smo se odpeljali v Dutovlje, kjer smo obiskali še klet Aleša Vovka in poskusili še njegov teran.














Več slik.

Tako mnogoboj kot tudi degustacije naslednji dan, so navdušile goste, tako da mislim, da lahko v imenu vseh udeležencev ponovno potrdim, da je na Krasu je res krasno in da se z veseljem še kdaj vrnemo.

Naslednji mnogoboj bo pa ponovno na Štajerskem koncu, in sicer se dobimo 21.5.2010 v Slovenski Bistrici v Gostilni Emaus na VVM Z okusom po čokoladi in pohorje beef bio mesu. Vabljeni, da se nam pridružite!












Ni komentarjev:

Objavite komentar