nedelja, 16. maj 2010

Harmonija umetnosti, kulinarike in vina - poročilo

V soboto, 15.5.2010 so gostje uživali ne le v kulinaričnih dobrotah in izbranih vinih, temveč tudi naravnih lepotah narave krajinskega parka Rakov Škocjan, umetniških izdelkih Milene Braniselj in zvokih tria Klemen-Tjaša-Klemen ( Klemen Smolej - kitara, Tjaša Perigoj - tenor saksofon in Klemen Krajc - kontrabas). Srečanje je bilo organizirano v sodelovanju:

s Hotelom Rakov Škocjan, Rakov Škocjan, Notranjska,z Izbranimi vini Bordon Dekani, Slovenska Istra
in s P&F JERUZALEM ORMOŽ d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija,


Zbrali smo se ob penini P&F JERUZALEM ORMOŽ d.o.o.,


ki jo je gostom predstavil Robi Puklavec.


Deževno vreme gostov ni prestrašilo in vremenu primerno opravljeni smo se odpravili na približno uro dolg sprehod, na katerem je Ladi povedala marsikaj zanimivega o lepotah krajinskega parka Rakov Škocjan.


Ob prihodu nazaj so gostje ob prijetnih zvokih tria Klemen-Tjaša-Klemen


prigriznili čemaževo-parmezanove kruhke


ter poskusili malvazijo 2009 Izbranih vin Bordon,


ki jo je gostom predstavila Mojca Bordon.Razpoloženje je bilo prijetno in sproščeno in gostje so že čakali, da poskusijo jedi z menuja, ki je bil za to priložnost pripravljen in sestavljen na posebni kuharski delavnici "Kuhamo kot vina hočejo", na kateri so s svojimi vini sodelovali vinski strokovnjaki Izbranih vin Bordon in P&F JERUZALEM ORMOŽ d.o.o.

Kot je bilo že predhodno napovedano, je bila identiteta vin zakrita, smo pa vina po vsaki jedi posebej predstavili. Seveda pa smo pred razkritjem dali besedo najprej gostom, ki so lahko povedali svoje mnenje in občutke glede kombinacije med pripravljenimi jedmi in izbranimi vini.


Pričeli smo s trisom zelenih špargljev:


- na hitro popečeni šparglji z oljčnim oljem in balzamičnim kisom,
- na maslu ocvrti šparglji v beljaku z drobtinami in
- pečeni šparglji v listnatem testu s sezamom
.


Vsako od jedi so spremljala tri različna vina, katerih identiteta je bila zakrita.


Najprej smo dali besedo gostom, da so lahko sami povedali, kakšne so se jim zdele kombinacije med jedjo in vini ter poiskali sebi najbolj všečno kombinacijo.

Nato so Robi, Mojca in Eva svoja vina tudi predstavili.


Ob špargljevem trisu so gostje tako poskusili:
- pomladno vino, 2009 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- terase, 2009 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)

- rose, 2008 (Izbrana vina Bordon)
Kombinacija z vsemi tremi vini je bila odlična in k tej jedi bi lahko po mnenju gostov ponudili katerokoli vino. So pa bili gostje tudi mnenja, da je, glede na to, da so bili na voljo trije različni vzorci, vseeno vsak špargelj našel svoje vino.


Sledili so ravioli z nadevom iz melancanov in prekajeno postrvjo


Najprej pogovor o tej jedi in prekajeni postrvi, ki je bila res odlična (hvala Jure Kordiš (Turizem Jure, Stari trg pri Ložu) za tele ribice, ki so vsekakor nekaj izjemnega) v kombinaciji z izbranimi vini, nato pa seveda ponovno razkritje, kaj so vinarji ponudili tokrat.


Raviole so spremljali:
- malvazija, 2009 (Izbrana vina Bordon)
- sauvignon, 2008 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)

- rose, 2008 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)


Ko smo vina razkrili in so jih Eva, Mojca in Robi, predstavili, je sledilo prvo presenečenje. Namreč, ob tem krožniku so gostje v kozarce dobili povsem enako malvazijo, kot pri uvodnem čameževo-parmezanovem prigrizku, česar pa niso opazili. Več kot očitno dokaz, kako lahko različna hrana in enako vino pustita degustatorju povsem različen občutek. So pa tudi tokrat vsa tri vina jed odlično zaokrožila.


Kotleti ščuke, oviti v prekajeno slanino, v zelenjavno-paradižnikovi omaki

Ščuko je pripravil Igor, tako da recepta za ta krožnik žal (še) nimam. Nam je pa gost Ivan povedal, da imajo ščuke v tem letnem času ter potem v jeseni povsem različen okus, tako da bi morda lahko jed ponovno poskusili tudi v jesenskem času...


Najprej pogovor z gosti, ki so tudi tokrat potrdili dober izbor in kombinacijo.

Nato pa seveda še razkritje naslednjih treh vin:
Robi je predstavil prvi dve vini.
Eva pa edino rdeče vino, ki so ga gostje dobili poleg jedi ta večer.

Ob ščuki so gostje poskusili:
- chardonnay holermuos, 2007 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- renski rizling holermuos 2007
(P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- Bon d'OR Cuvéé, 2003 (Izbrana vina Bordon)

V nadaljevanju večera smo imeli priložnost spoznati Mileno Braniselj, veliko umetnostno kiparko, ki je za goste večera pripravila posebno presenečenje:


podarila nam je namreč svoje grafike z motivi, ki so nastali po navdihu lepot krajinskega parka Rakov Škocjan. Hvala, Milena, za te prekrasne izdelke!

In še sladica, skutno-špargljeva pita z jagodami in javorjevim sirupom


ter naslednja tri vina, ki pa so si bila med sabo zelo različna, kar je bilo tudi razbrati iz komentarjev gostov. Še vedno pa so si bili enotni, da je tudi tokrat vsako izmed njih jed na svoj način lepo zaokrožilo.

Robi, Eva in Mojca so nato razkrili še ta vina, in sicer so gostje poskusili:
- pomladno vino, 2009 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- laški rizling, holermuos, pozna trgatev, 2006 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- slamno vino, sladek E.Vin Rose 2005 (Izbrana vina Bordon)
Tokrat so za presenečenje poskrbeli v P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., saj so k sladici ponudili vino, ki so ga gostje sicer poskusili že pri špargljevem trisu. Pomladno vino je goste prijetno presenetilo, saj se je, ne glede na to, da je bilo ponujeno skupaj s precej slajšima dvema vzorcema, s sladico fantastično ujelo.

Gostje so bili nad jedmi in izborom vin navdušeni in potrdili so, da so vinski strokovnjaki na posebni kulinarični delavnici, kjer smo pripravljali jedi na njihova predhodno izbrana vina, resnično izbrali pravo kombinacijo med jedjo in vini. Bravo!

V nadaljevanju večera nam je trio "Klemen-Tjaša-Klemen" še večkrat zaigral in dobro razpoloženi gostje so ob prijetnih zvokih tudi zaplesali.


Hvala vsem trem za res prijeten spremljevalni program.

Seveda pa velika hvala Ladi in Igorju in njuni ekipi iz Hotela Rakov Škocjan za pomoč tako v kuhinji, kot pri strežbi.


več slik


Lepu d' s' pršu pravi notranjski moto, in res nam ni bilo žal, da smo prišli, saj smo se imeli zelo lepo. Vabljeni, da jih obiščete še kdaj ter se sprehodite po prekrasnem krajinskem parku ali pa se po njem zapeljete s kolesom in odkrijete lepote te pokrajine.

Naj vas pa že zdaj povabimo na jesensko polharjenje, kjer boste lahko uživali tako v polharjenju kot seveda ponovno tudi ob izbranih vinih ter tradicionalnih "polharskih" jedeh.

Ni komentarjev:

Objavite komentar