V ponedeljek 10.5.2010 smo se dobili na zanimivi kuharski delavnici, kjer smo pripravili več različic menuja iz treh hodov in skupaj z znanimi vinskimi strokovnjaki smo poiskali jedi, ki so se najbolje ujele z vnaprej izbranimi vini.
Zmagovalni menu bomo ponudili gostom na družabnem srečanju Harmoniji umetnosti, kulinarike in vina, ki bo v soboto, 15.5.2010 v krajinskem parku Rakov Škocjan.
Na delavnici so s s svojimi vini sodelovali vinski strokovnjaki:
- Bruno Gaberšek, ki je zastopal Izbrana vina Bordon, Dekani, Slovenska Istra
ter
- Rudi Jugovar in Robi Puklavec iz P&F JERUZALEM ORMOŽ d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija
Na delavnici smo imeli tudi dva tečajnika in skupaj smo po nareku vin pripravili kar precej različic jedi.
Za uvod smo poskusili čemaževo-parmezanov namaz na zapečenih toastih, nato pa smo pričeli s pripravo špargljev.
Pričakovali smo, da bo priprava jedi za k vinom, izbranim k šparglom, dokaj enostavna, pa smo, preden smo se lahko odločili, pripravili kar precej variacij:
- špargle v ovoju iz listnatega testa in sezama,
- v naprej kuhane špargle v ovoju iz beljaka in mandljev ter iz beljaka in sezama, ki pa ga bi lahko nadomestili tudi z drobtinami,
- na hitro pečene špargle s solnim cvetom in oljčnim oljem, ter nato še varianta z balzamičnim kisom.
recept
Kar nekaj časa smo iskali smo iskali najbolj optimalno kombinacijo z v naprej izbranimi vini, na koncu pa je padla odločitev, da bo prvi krožnik sestavljen kar iz trisa špargljev (listnato testo in sezam, kuhani v ovoju z beljaka in drobtinah ter na hitro pečene z oljčnim oljem in balzamičnim kisom).
Medtem, ko je testo za torteline počivalo, smo pripravili dva različna nadeva, in sicer:
- s špinačo in riccoto
- s pečenimi malancani in smetano
in očistili prekajeno postrv.
Preden smo se lotili sestavljanja tortelinov, smo pripravili še testo za pito.
Nato pa akcija s tortelini. Testo je bilo lepo spočito in se je res fantastično valjalo.
Kupček nadeva, na vsakega košček postrvi, vse skupaj lepo oblikovano in izdelek je bil pripravljen, da ga potopimo v vrelo vodo.
Torteline smo le malce pokapljali z oljčnim oljem in jih poskusili skupaj z izbranimi vini.
Odločitev: ta pravi so tisti, nadevani z malancanovim nadevom.
recept
In še sladica. Z belimi šparglji, seveda. Tudi tu sta bili dve možnosti, in sicer smo imeli opcijo, da pripravimo:
- sadno solato iz jagod, belih špargljev in pomaranče, poleg pa špargljeve cookije
ali
- skutno pito z belimi šparglji in jagodami.
Odločitev: pita, ki pa mora biti obvezno prelita z javorjevim sirupom.
recept
Več slik.
Hvala Leandra za pomoč pri izvedbi te delavnice, saj smo lahko ob tvoji pomoči pripravili res širok izbor jedi, med katerimi so potem Bruno, Rudi in Robi izbrali tiste, za katere so menili, da se res najbolje ujamejo z vsemi tremi vini, ki bodo potem na dogodku Harmoniji umetnosti, kulinarike in vina, jedi tudi spremljala. Katera so ta vina, boste pa zvedeli na dogodku samem. Vabljeni, da se nam pridružite in se najprej sprehodite z nami po krajinskem parku Rakov Škocjan, nato pa prepustite ob spremljevalnem kulturnem programu še kulinaričnem užitku z Izbranimi vini Bordon in vini P&F JERUZALEM ORMOŽ d.o.o.
torek, 11. maj 2010
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar