ponedeljek, 24. maj 2010

Z okusom po čokoladi in pohorje beef bio mesu - poročilo




S čokoladami slaščičarne Rustika iz Ljubljane in Pohorje Beef bio mesom iz Zveza zadrug, Pesnica pri Mariboru, smo se razvajali v Slovenski Bistrici v Gostilni Emavs, poleg Vinske kleti Bistrica.

Datum: 21.05.2010
Začetek: ob 19.00

Sonce je prijetno ogrelo ozračje, tako da smo uvodni prigrizek, slane palčke iz listnatega testa, prelite s stopljeno belo čokolado in potresene s solnim cvetom iz piranskih solin prigriznili kar na vrtu gostilne.



















Poleg smo poskusili rose iz Vinske kleti Bistrica, ki nam ga je predstavila direktorica in enologinja kleti Bistrica, ga. Darja Bovha.














Prvo čokoladno presenečenje je goste navdušilo in v pričakovanju, kaj čokoladastega še sledi, smo se odpravili v gostilno ter pričeli z mnogobojem.

I. Čokolada in prekajeno pohorje beef bio meso
(
rezine prekajene pohorske govedine s kremo iz riccote, smetane in grenke čokolade, potresene z rdečim poprom)




















Tokrat je bila jed pripravljena iz temne čokolade. Krema iz riccote, temne čokolade in potresena z rdečim poprom se je z rezinami prekajene pohorske govedine odlično ujela. Prav tako so v
sa štiri vina, ki so jih zbrali današnji mnogobojci, jed le še poudarila in povezala v slastno harmonijo. Odločitev o najbolj všečni kombinaciji je bila tokrat resnično izredno težka, namreč vsa štiri vina so jed izvrstno dopolnjevala, tako da bi lahko kar vsa štiri uvrstili na prvo mesto.
Se je pa na današnjem mnogoboju pojavilo kar nekaj vin brez etikete, saj še niso ustekleničena. So se pa ta vina kljub svoji mladosti izkazala za povsem primerljiva in enako všečna kot tista, ki so že pretočena v steklenice.














Uvrstitev vin po ujemanju s hrano
1. merlot 2006, Danilo Mavrič, Plešivo, Goriška brda, prinesla Polona
1. shyras 2008, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, prinesel Jure
3. rumeni muškat 2008 , vinogradništvo Ramšak, Počehova, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesel Božo
3. chardonnay 2009, Darij & Ivo Šuc, Kmetija Vrabči, Pliskovica, Kras, prinesel Edi

II. Čokolada in sveže pohorje beef bio meso
(rolada iz pohorske govedine z nadevom iz bele čokolade)













Druga jed je bila pripravljena ponovno z belo čokolado. Sveža pohorska govedina, rahlo nasoljena in pokapljana z oljčnim oljem z domačije Butul, je bila nadevana z nadevom iz svežega toasta, stopljene bele čokolade in oljčnega olja. Vse skupaj zavito vrolado se je peklo v pečici na precej nizki temperaturi, tako da se čokolada ni preveč pregrela in se je lepo vpojila v govedino. Po odzivih gostov sodeč, več kot odlična kombinacija, saj je marsikdo pričakoval precej sladek in čokoladast okus, ki pa na koncu ni prevladal govedine in je bil vse skupaj lepo uravnoteženo. Tudi tokratna štiri vina so bila ponovno povsem enakovreden partner krožniku in odločitev o najbolj všečni kombinaciji je bila ponovno izredno težka. Odločitev je bila tako bolj vezana na to, ali je gostu bolj všečno belo ali rdeče vino. Mogoče še kot zanimivost, da sta se tokrat pojavili pred nami dve vini istega vinogradnika...














Uvrstitev vin po ujemanju s hrano
1. Chardonnay 2003, vinogradništvo Ramšak, Počehova, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesel Božo
2. modri pinot 2008, Vina Galantes, KZ Pesnica, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesla Veronika
3. Zeleni Silvanec 2008, vinogradništvo Ramšak, Počehova, Maribor, Štajerska Slovenija prinesel Matjaž
3.teran barique 2008, Darij & Ivo Šuc, Kmetija Vrabči, Pliskovica, Kras, prinesel Edi

Po glavni jedi smo si privoščili malce daljši odmor in odšli na ogled in vodeno degustacijo žlahtne kapljice iz Vinske kleti Bistrica.














Ga. Darja Bovha nam je v kleti predstavila njihova vina in njihov način pridelave, in kar nekaj izmed njih smo tudi poskusili.



















Pričeli smo s penino Gral.
In seveda kasneje ni šlo tudi brez žlahtne kapljice, ki je pritekla direktno iz soda.

Navdušenja nad kletjo in vini v njej ni manjkalo (še enkrat hvala ga. Darji in g.Matjažu za to predstavitev in degustacijo) ampak vseeno smo degustacijo počasi zaključili in se vrnili nazaj za mizo, kjer smo nadaljevali z mnogobojem.


III. Čokolada in jagode
(tortica iz čokoladnih ploščic in jagodno-mascarponejevega pireja)













Pri sladici pa je prišla na svoj račun mlečna čokolada. Tortica je bila sestavljena namesto iz plasti biskvita iz čokoladnih ploščic iz mlečne čokolade, vmes pa rezine jagodnega pireja z mascarponejem.
Na današnji mnogoboj so mnogobojci prinesli resnično vsa vina tako uigrana s krožniki, da smo se tokrat tudi pri sladici zelo težko odločili o najbolj všečni kombinaciji. Prvič na mnogoboju pa sta bili tudi pri sladici pred nami v kozarcih dve vini istega vinogradnika.




















Uvrstitev vin po ujemanju s hrano
1. Chardonnay, jagodni izbor, polsladko 2007, Vina Galantes, KZ Pesnica, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesla Veronika
2. Chardonnay, polsladko 2009, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, prinesla Polona
3. Laški rizling, pozna trgatev, polsladko 2009, vinogradništvo Ramšak, Počehova, Maribor, Štajerska Slovenija, prinesel Matjaž
4. cuvee, sladko 2006, VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, prinesel Jure

Po razkritju vin je sledilo presenečenje iz Vinske kleti Bistrica, in sicer smo imeli priložnost poskusiti njihovo Mašno vino, Laški rizling, suhi jagodni izbor, letnik 1997! Hvala ga. Darja in g. Matjaž za to res izvrstno in okusno presenečenje!



















Hvala vsem mnogobojcem (Božu, Veroniki, Poloni, Matjažu, Juretu in Ediju) za izvrsten izbor vin, in pa seveda tudi vsem ostalim udeležencem, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Za gostoljubje in pomoč v kuhinji in postrežbi pa najlepša hvala Gostilni Emavs ter Slavku in njegovima sinovoma Roku in Ernestu.


























Več slik.

Naslednji mnogoboj v gosteh bo v petek, 2.7.2010 na domačiji vinarja Uroša Rojaca v Gažonu nad Koprom! Še prej pa se dobimo na katerem od mnogobojev v Ljubljani! Podrobnosti pravočasno. Vabljeni, da se nam pridružite!

Ni komentarjev:

Objavite komentar