nedelja, 16. maj 2010

Pita s skuto, belimi šparglji in jagodami














Testo:
(količine so za 8 - 10 oseb)
25 dag moke
malo pecilnega praška (ni pa nujno)
ščepec soli
12 dag masla ali margarine (lahko tudi pol pol)
6 žlic mrzle vode
mlet sladkor po okusu (cca 10 dag)

Moko presejemo s pecilnim praškom in ji dodamo sol, mlet sladkor, na koščke narezano maslo in/ali margarino, ledeno mrzlo vodo in zagnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in damo vsaj za pol ure v hladilnik. Še bolje pa, da ga položimo kar takoj na pekač, kjer se bo pita pekla, in damo vsaj za pol ure počivat na hladno.

Nadev:
cca 40-50 dag belih špargljev
žlica medu
sok pol limone
1/2 kg skute (riccota)
3 - 4 velike žlice rjavega sladkorja
1 vanilin sladkor

Šparglje olupimo, narežemo na drobne koščke in jih cca 8 min odkrite kuhamo v vodi, kateri smo dodali eno veliko žlico medu in limonin sok. Kuhane odcedimo in ohladimo.

Skuto zmiksamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem in pretresemo v večjo posodo. Dodamo ohlajene šparglje ter na koščke narezane jagode. Nadev prelijemo čez testo in pečemo v prej ogreti pečici na 220°C cca 40 minut oz. toliko časa, da je nadev lepo zapečen (odvisno od pečice, debeline testa, količine nadeva...).

Serviramo toplo ali hladno, po želji lahko prelij z malo javorjevega sirupa (ni pa nujno). V vsakem primeru pa, preden narežemo, pustimo, da se vsaj mali ohladi, ker se tako lažje in lepše reže.

Ni komentarjev:

Objavite komentar