nedelja, 25. julij 2010

Z žara - poročiloLokacija: Vinotoč Samo Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem

Datum: 23.07.2010
Začetek: ob 20.00

Na topel poletni večer smo se zbrali pri Samotu in Leli v vinotoču Kolarič, kjer smo ob sproščenem klepetu uživali v prijetno svežem Samovem sauvignonu 2009 ter ob na žaru pečenih školjkah in kruhu, nadevanem s pestom, svežim paradižnikom in mocarelo.

Sledila je predstavitev pravil mnogoboja in mnogobojcev, in sicer je bila tokrat zasedba ponovno nekoliko mednarodno obarvana, saj je bil eden izmed mnogobojcev tudi Liam iz Irske. Poleg njega so s svojim izborom vin sodelovali še Laura, Mitja, Miro, Martin in Robi. Nato pa smo se z gosti posedli za mizo, od koder smo uživali v pogledu na Kolaričeve in okoliške trte.


I. Iz zraka
(v pomarančnem soku in ingverju marinirana račja prsa ter bučke in jajčevci z bučnim oljem in 8 let starim balzamičnim kisom
iz Modena)


Sočno pečena račja prsa, ki so bila prej marinirana v omaki, narejeni iz svežega ingverja, pomarančnega soka, janeževe zvezde, oljčnega olja in sojine omake, poleg pa pečene bučke in jajčevci, preliti z 8 let starim balzamičnim kisom iz Modena, darila Dovas ter bučnim oljem oljarne Kocbek, so bila osvežujoča hladna predjed, ki je navdušila tudi tiste goste, ki račjega mesa sicer ne jejo. Vina, zbrana poleg te jedi so bila izredno zanimiva in presenetljivo sta se na prvo mesto uvrstili vini iz povsem različnega dela Slovenije.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Pomladno vino, zvrst sauvignon in sivi pinot, 2009, P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, prinesel Robi
1. chardonnay, 2009, Kmetija Benedetič, Dobrovo, Goriška Brda, prinesel Martin
3. rose, 2009, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, prinesel Miro
4. šipon, pozna trgatev, polsladko, 2006, Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija, prinesel Mitja
Ups... Fotografski škrat jo je malo zagodel in zamenjal vrstni red drugega in tretjega vzorca. Benedetičev chardonnay si je namreč delil prvo mesto.

II. S pašnika
(v penini marinirana jagnjetina izpod peke, v foliji pečen krompir, nadevan z zeliščno skuto)


Jagnjetino, pečeno pod peko, mlad krompir, nadevan s svežo skuto, kateri smo dodali malo svežega žajblja in pečen krompir, ki se je pekel skupaj z jagnjetino, so na presenečenje nekaterih spremljala tako bela kot rdeča vina. Tokrat je eno vino malce bolj odstopalo, ampak, kot je povedal mnogobojec, ki ga je izbral, da je bilo to vino namenoma zbrano malce bolj provokativno. Dve vini sta dosegli enako število točk in sta bili obe tesno za petami zmagovalnemu vinu, ki prihaja iz tujine.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. mugneret-gibourg bourgogne pinot noir, 2007, Burgundija, Francija, prinesel Liam
2. cabernet sauvignon, 2009, Kmetija Benedetič, Dobrovo, Goriška Brda, prinesel Martin
2. malvazija, 2008, Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, prinesla Laura
4. šipon, 2008, Vinogradništvo Kos, Pavlovski vrh, Štajerska Slovenija, prinesel Mitja

Po glavni jedi smo se odpravili na ogled Kolaričeve vinske kleti kjer nam je Samo med degustacijo predstavil ker lepo število vzorcev svojih vin.
Navdušenja nad Kolaričevimi vini ni manjkalo, vendar vseeno je bilo treba počasi zapustiti klet in nadaljevati z mnogobojem.

III. Iz sadovnjaka(karamelizirane banane in jabolka)


Tokratni najtrši oreh večera je bila sladica, saj je bila najbolj všečna kombinacija z vini odvisna od tega, koliko katerega sadja si imel v ustih. Več banane eno vino, več jabolka drugo. Vseeno je bila končna odločitev o zmagovalni kombinaciji dokaj enotna, predvsem pa smo bili vsi mnenja, da so vsa 4 vina resnično izvrstna, ter da so bila slasten zaključek večerje.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. chardonnay Holermuos, pozna trgatev, 2003, P&F Jeruzalem-Ormož d.o.o., Štajerska Slovenija, prinesel Robi
2. fuga mundi, 2006, MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, prinesel Liam
3. sladki muškat, 2008, Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, prinesla Laura
4. milenium 2000, 2000, Vino Kolarič, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem, Štajerska Slovenija, prinesel Miro
Družba in razpoloženje je bilo tudi tokrat fantastično in večer smo nadaljevali ob zvokih kitare še pozno v noč.

Hvala vsem šestim mnogobojcem za izvrsten izbor vin in pa seveda tudi vsem ostalim udeležencem, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Samo in Lela, vama pa še enkrat hvala za vajino gostoljublje, in k vama se prav gotovo še kdaj vrnemo!

Več slik
.

Nekateri smo tudi prenočili (Tihomir, hvala za posebej ugodno ponudbo na Dvorcu Jeruzalem) ter se naslednji dan (sobota, 24.7.2010) še malce zadržali v Prlekiji in se udeležili izvrstnih vodenih degustacij.


Naslednjič VVM gostuje v Goriških Brdih, in sicer se dobimo 6.8.2010 pri Štekarjevih, Vino in turizem Štekar, Kojsko. Naslednji dan pa se bomo odpravili k Aljoši Jakončiču in k Stojanu Ščurku, kjer smo vabljeni na ogled njunih kleti z vodenimi degustacijami. Vabljeni!

Ni komentarjev:

Objavite komentar