nedelja, 4. julij 2010

Pri Urošu na Gažonu! - poročilo
Po dolgem času smo ponovno gostovali na Primorskem in tudi tokrat je bilo zelo prijetno.

Lokacija: Družinsko posestvo Rojac, Gažon, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra
Datum: 02.07.2010

Začetek: ob 19.30

Za dobrodošlico je Uroš Rojac gostom na vrtu pred svojo domačijo ponudil penino Moia, nato pa vse povabil v hišo, kjer smo poskusili polentine rožice z gorgonzolinim namazom in suhimi slivami ter izvrstno vino Ruža.
Sledila je predstavitev pravil mnogoboja in mnogobojcev, in sicer so tokrat s svojim izborom vin sodelovali Andreja, Patricija, Andrej, Samo, David in Martin. Nato pa smo se lotili dela.

I. Plava...
(
v vinu kuhane breskve, nadevane s prekajenim brancinom)


Breskve, kuhane v polsladkem renskem rizlingu, nadevane s prekajenim brancinom Fonda (
Irena Fonda se nam je malce kasneje tudi pridružila in nam predstavila njihove brancine), poleg pa domač bel kruh in oljčno olje z domačije Butul, so bile prijeten sadno-ribji uvod v mnogoboj.

Vina, zbrana za k tej jedi so bila tokrat precej raznolika. Kot zanimivost pa morda tudi to, da se je ponovno izkazalo, kako lahko oblika kozarca ter temperatura vina vplivata na občutke pri okušanju vina. Namreč, tokrat so bili vsi štirje kozarci različni (še vedno pa smo vsi imeli isto vino v enakem kozarcu) in malce smo se poigrali tudi s tem, da smo isto vino poskusili iz različnih kozarcev.
Poleg tega pa sta bili dve vini malce premalo hladni. In razlika v okusu je bila očitna. Vseeno to gostov ni preveč zmedlo in odločitev o najbolj všečni kombinaciji je bila dokaj enotna. Ostala tri vina so tudi lepo sledila jedi, morda je edino sauvignon deloval malce presuho in se je nekoliko prehitro izgubil poleg intenzivnega brancina. Sicer pa so bila vsa štiri vina izvrstna.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 renski rizling 2008
Samo

Vina Kupljen, Svetinje, Jeruzalem, SI

2 malvazija 2008
David

Bais Fulvijo, Kmetija Martisa Šantoma, Škocjan, Slovenska Istra, SI

3 chardonnay Quercus 2008
Patricija

Vinska klet z.o.o. Goriška Brda, SI

4 sauvignon Piana 2009
Andreja

Barbi Močivnik, Vipavska dolina, SI
II. Leti...
(fazan, ovit v slanino)


Sočno pečen fazan s hrustljavo zapečeno slanino, pečen mlad krompir in naslednji štirje vzorci vin. Tokrat je bila odločitev o najbolj všečni kombinaciji precej lažja. Tudi pri tej jedi je goste v kombinacijo s hrano najbolj navdušilo vino iz štajerskega konca.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 modri pinot 2005
Samo

Vina Kupljen, Svetinje, Jeruzalem, SI

2 Red Zinfandel 2008
Martin

Western Cellars, California

3 modra frankinja 2008
Andrej

Otmar Šturm, Metlika, Bela Krajina

4 rose 2009
Andreja

Barbi Močivnik, Vipavska dolina, SI
Po glavni jedi smo se odpravili
na ogled vinske kleti Rojac, kjer nam je Uroš predstavil svoja vina in pripravil degustacijo kar lepega števila vzorcev njegovih vin.
Pred vhodom v klet
.
Uroš razlaga...


Gostje pa pridno poslušajo in degustirajo
.


Po resnično odlični degustaciji smo se vrnili nazaj za mizo in se lotili še sladice.


III. Ždi...
(čokoladni muffini s čokoladno tartufovo omakco)
Sveže pečeni muffini s čokoladno tartufasto omako (čokolada iz slaščičarne Rustika) in sveže naribanim črnim tartufom so med gosti sprožila pravi naval navdušenja. Muffini so se v ustih dobesedno topili, tartufasta omaka in sveže nariban tartuf pa sta bila velik izziv najprej že za izbiro vina za k tej jedi, potem pa tudi pri odločitvi najbolj všečne kombinacije. Medtem, ko so bili nekateri mnenja, da je najboljša kombinacija z močnim, portovskim, vinom ali pa tista s sladkim desertnim, je bila drugim bolj všeč kombinacija s svežim in bolj suhim vinom, ki je usta lepo poplaknil. Nekateri pa so bili tudi mnenja, da nobeno od štirih vzorcev ni bilo najbolje ujeto s to sladico.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano


Kaj

Prinesel
1 MosconTawny, posebno vino 0
Andrej

Grajska klet, Vino Brežice d.o.o., Bizeljsko-Sremiški okoliš, SI

2 malvazija, desert 2009
David

Bais Fulvijo, Kmetija Martisa Šantoma, Škocjan, Slovenska Istra, SI

3 merlot 2006
Patricija

Vinska klet z.o.o. Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda

4 peneča rebula 2008
Martin

Vinska klet z.o.o. Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda
Izven konkurence smo poskusili še Urošev Renero.


Družba in razpoloženje je bilo fantastično in večer smo nadaljevali ob zvokih kitare in penini Moia še pozno v noč.


Več slik.

Naslednji dan (sobota, 3.7.2010) smo se še malce zadržali v Slovenski Istri in se v sončnem in vročem vremenu odpravili na ogled dveh izjemnih kleti z vodeno degustacijo.

Hvala vsem šestim mnogobojcem za izvrsten izbor vin, in pa seveda tudi vsem ostalim udeležencem, ki ste s svojimi komentarji popestrili večer.

Uroš in Sonja, vama pa še enkrat hvala za vajino gostoljublje, in kot rečeno, se dobimo enkrat tudi na kakšnem bolj zimskem VVM, ko bo v vašem kaminu prijetno presketal ogenj.

Naslednji VVM pa bo še v poletnem času, ponovno v Prlekiji, in sicer se dobimo v petek, 23.7.2010 na VVM "Z žara", ki bo pri Samu Kolariču, Veliki Brebrovnik, Jeruzalem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar