torek, 19. april 2011

V Prlekiji smo tokrat kuhali z ga. Ivanko

V soboto, 16.4.2011, se nas je v Prlekiji v Svetinjski kleti nabrala družba ljubiteljev ne le dobre hrane in dobre žlahtne kapljice lokalnih vinarjev, ampak predvsem ljubiteljev priprave kulinaričnih dobrot.


Svetinjska klet in Samo Simonič, ki nam je prijazno ponudil prostor za izvedbo delavnice


Zavihali smo rokave in se pod taktirko ga. Ivanke lotili priprave nekaterih prleških jedi.
Najprej smo dali v lonec s hladno vodo prekajena svinjska jezika, ter pustili, da sta brbotala v vreli vodi približno 20 minut.


Kuhana in ohlajena jezika smo na tanko narezali, poleg pa smo postregli vinsko omako, narejeno iz roseja. Želja po učenju priprave te omake je bila tako velika, da smo jih naredili več.

Ga. Ivanka je omake poskusila in povedala, katera je bila tista, najboljša. No, ali pa vsaj približno najboljša. Ker, kot pravi, se bomo morali naslednjič še malo bolj potruditi. Vaja dela mojstra, tako, da, veselo na delo! ;-)


Glede na to, da smo med raznimi vzorci vin imeli možnost poskusiti tudi enega izmed letošnjih špargljevih vin - zvrst sauvignon in sivi pinot, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., smo pripravili tudi eno, ne tipično prleško jed, in sicer polento z zelenimi beluši.


Pred serviranjem smo polenti vseeno dodali malo prleškega pridiha in jo dobro ohlajeno in narezano na rezine ponudili skupaj s prleško šunko.Polenta z zelenimi beluši in prleško šunko

Sledila je priprava dveh namazov iz domače skute in smetane:

Prvi je bil narejen z na drobno narezano rdečo papriko in malo mlete pekoče papirke.

Skutin namaz s papriko

Za drugi namaz pa smo najprej na suho spražili bučna semena,
ki jih je nato v možnerju zmlela Maša, najmlajša udeleženka delavnice.
Dodali smo še bučno olje ter malo na drobno narezane čebule in namaz je bil pripravljen. Mnjami! Super kombinacija!

Skutin namaz z mletimi bučnimi semeni, bučnim oljem in čebulo

Glavna priprava pa je bila priprava bograča.
Se je lupilo in sekljalo in rezalo...

Nato pa vse v pravem zaporedju v lonec.Po treh urah je bil pred nami več kot očitno slasten bograč, saj smo lonec postrgali do zadnje žlice.
Bograč


Seveda se tudi priprave sladice ni manjkalo, in sicer nam je ga. Ivanka pokazala, kako se zamesi boljše kvašeno testo, iz katerega smo potem narezali in ocvrli slastne flancate.
njami je bilo tole, in, ja, še veliko poskusov bo treba, da bodo, vsaj moji, takšni, kot so bili teli ;-)

Poleg tečajnikov so se nam pridružili še drugi gostje in skupaj z njimi smo pripravljene jedi ob spremljavi prleških vin z užitkom tudi pojedli.

Za tiste, ki se nam tokrat zaradi takšnega ali drugačnega razloga niste uspeli pridružiti: ga. Ivanka pravi, da z veseljem še kdaj deli z nami svoje znanje, tako da, v Prlekijo se še vrnemo in se skupaj z njo zasukamo med lonci!

več slik

Ni komentarjev:

Objavite komentar