torek, 19. april 2011

Bograč













Količina za 5 oseb:
300 g govejega bočnika
350 g divjačine (najboljša je srna)
300g svinjskega plečeta
600 g čebule
25 g česna
250 g svežega paradižnika ali 200 g pelatov
200 g sveže paprike, najbolje rdeče
500 g krompirja
2 dl vina, najbolje renski rizling
Lovor, kumina, majaron, sol, poper, feferon, malo timijana
25 g mlete rdeče paprike0,5 dl masti ali olja (mast boljša)

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo (solimo, dodamo sesekljan česen in narezano govedino – prepražimo. Dodamo polovico sveže paprike narezane na male kocke. Odvisno od trdote divjačine in dela mesa jo lahko dodamo sedaj ali pa počakamo 15 do 20 minut. Dodamo mleto rdečo papriko in zalijemo z vodo (najbolje je pripraviti osnovo za zalivanje-goveja juha ali ostanek tekočine od kuhanja kosti divjačne ali govedine). Ko je govedina do polovice zdušena, dodamo začimbe in pelate ali paradižnik in čez čas še svinjsko pleče. Po 15 minutah dušenja dodamo na krhlje narezan krompir in ostalo papriko. Vse skupaj kuhamo do mehkega (celoten čas kuhanja je vsaj 3 ure). Na koncu bograč lahko zgostimo po potrebi s praženo čebulo Kotanyi. Začinimo še z vinom in zelišči po svoji izbiri.


Ni komentarjev:

Objava komentarja