petek, 25. september 2009

Tople barve jeseni - poročilo

Udeležba:
štirje mnogobojci in osem ocenjevalcev.

Datum: 24.09.2009
Lokacija: gostilna Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.














Zbirali smo se ob siru - starani kranjski gavdi ter mladem kozjem siru iz kmetije Orešnik, ki smo ga pomakali v vinski žele s sivko, narejenem na domačiji Butul. Poleg smo poskusili avtohtono kraško vino, Vitovsko grganjo iz Vinske kleti Colja s Krasa.


Prostor v gostilni je bil tokrat, prav takot kot jedilnik, odet v tople jesenske barve.















I. Rumena
(Pečena paprika, z nadevom iz riža, sušenih paradižnikov in inčunov
)















Na malo oljčnega olja prepraženi sušeni paradižniki (oboje z domačije Butul), riž in tik pred koncem dodani fileji inčuna, so se spojili s papriko v prijeten harmoničen okus.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 terase 2008
Robi

VVK Jeruzalem-Ormož, Jeruzalem, SI





2 malvazija 2008
Danilo

Pucer, Vrh, Istra, SI





2 sauvignon 2008
Koni

Vina Koper, Istra, SI





4 refošk 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI

















II. Oranžno-rdeča
(File kovača v ovoju iz zdrobljenih bučnic z bučnim pirejem in bučno-kakijevo marmelado)














Fileji kovača so bili odeti v zdrobljena bučna semena, zmešana z bučnim oljem iz Oljarne Kocbek in oljčnim oljem z domačije Butul. Hrustljavo zapečene fileje je spremljal bučin pire s kančkom Kocbekovega bučnega olja in parmezanom ter mermelada iz buč in kakijev, ki je nastala pod taktirko Tatjanine roke. Kombinacija, ki je prepričala tudi tiste, ki sicer dvomijo v sladke krožnike glavnih jedi.

Vina so bila pri tej jedi tako usklajena, da je bila odločitev, katerega dati na prvo mesto res težka. Razlike so bile minimalne, in če bi se odločali samo za eno vino, bi z lahkoto ponudili katerokoli od vseh štirih.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 Malek 2008
Robi

VVK Jeruzalem-Ormož, Jeruzalem, SI





2 Stara brajda 2007
Danilo

Ščurek, Goriška brda, SI





2 malvazija 2007
Koni

Santomas, Istra, SI





4 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI
















Preden smo postregli s sladico, nam je Robi predstavil slajše presenečenje, in sicer smo že imeli priložnost sprobati mošt, narejen iz Ranine in Rizvanca (sladkor 70 g/l, skupne kisline 9,05g/l, skupni alkohol 10,25% vol) iz VVK Jeruzalem-Ormož. Hvala Robi! Kot kaže, bo iz tegale mošta eno prijetno vince nastalo.

III. Rjava
(Čokoladno kostanjeva rezina)
















Ne presladka rezina, narejena že iz letošnjega kostanja, sladkorja, pomarančnega soka in čokolade, je bila poseben izziv za izbor vinc. Presenetljivo prijetna kombinacija tudi z ne presladkimi vinci. In tudi rdeči cuvee je lepo zaokrožil okus čokolade. Ljubitelji slajših vin so pa uživali v muškatnem okusu, ki se je še dlje časa obdržal na brbončicah.

Za vse tiste, ki spraznite krožnik vedno v celoti: tale dekoracija tokrat pa ni bila za pojest. Preverjeno preveč bode... ;-)



Uvrstitev vin po ujemanju s hrano








Kaj

Prinesel

1 sladki muškat 2008
Laura


Vina Montis, Montinjan, Istra, SI







2 Grand Cuvee 2004
Koni


Santomas, Istra, SI







2
rumeni muškat 2008
Danilo


Vina Mansus, Makovec, Vipava, SI







4 rumeni muškat 2008
Robi


VVK Jeruzalem-Ormož, Jeruzalem, SI
















Čestitke vsem mnogobojcem! Vsa vinca so bila izredno dobro zadeta in ujeta v kombinaciji z jedmi! In prvič, odkar potekajo mnogoboji, so bila dosežena 3 prva mesta!


Razglasitev sommelierja večera:


Uvrstitev vina

Skupna uvrstitev

Predjed Gl. jed Sladica
Robi 1 1 4 1
Danilo 2 2 2 1
Koni 2 2 2 1
Laura 4 4 1 2

















Več slik.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni
Pr'Potic - Silvani in Ernu.

Uvodno vino vitovsko grganjo je prispevala Vinska klet Colja.

Domačiji Butul hvala za vse njihove domače izdelke: vinski žele s sivko, oljčno olje, sušene paradižnike in marmelado iz buč in kakijev.

Oljarna Kocbek je prispevala hladno stiskano bučno olje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar