nedelja, 11. oktober 2009

Za petkarje - poročilo

Udeležba:
štirje mnogobojci (Alan, hvala za tvoj prispevek, čeprav nisi uspel biti z nami) in štirinajst ocenjevalcev.

Datum: 09.10.2009
Lokacija: gostilna Pr'Potic na Starem trgu v Ljubljani.





















Aperitivni prigrizek, polentne rožice, narejene z oljčnim oljem z belim tartufom, sušenimi paradižniki domačije Butul in tartufato, je spremljala malvazija vinogradniške kmetije Rodica iz Slovenske Istre. Jed je bila uvod v naslednji mnogoboj, kjer bo menu v celoti sestavljen z jedmi iz tartufov.




















Prostor v gostilni so krasili darilni paketki s slastnimi dobrotami domačije Butul. S paketki, katerih vsebino si lahko sestavite po svoji želji, lahko razveselite tako svoje najdražje, kot prijatelje, znance ali poslovne partnerje.


I. Petkov jutranji sprehod po gozdu
(Sirova pita z mešanimi gozdnimi gobami
)














Masleno testo za pito, obloženo z dušenimi mešanimi gozdnimi gobami (jurčki, kostanjevke, štorovke, golobice, marele, sirovke...) in sirom, hrustljavo zapečeno in postreženo še toplo, je bil dober izziv za izbiro vin. In prav vsa so bila naravnost odlična.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2007
VVM

vinska klet Martiza, Škocjan, Slovenska Istra, SI





2 beli pinot 2007
Simon

Ventus, vinska klet Vipava, Vipavska dolina, SI





3 gamay Želja (Beaujolais) 2008
Bojan

Negotin, Jugovzhodna Srbija





4 rebula 2007
Alan

KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda





















II. Leteči petek
(Piščančja prsa, nadevana z repki gamberov in paremzanom, ovita v liste radiča štrucarja)
















V piščančja prsa zarezan žepek, v njem pa nadev iz na hitro pečenih repkov gamberov, ki so bili drobno narezani in zmešani z naribanim parmezanom in malo oljčnega olja. Vse skupaj zavito v rahlo z oljčnim oljem pokapljan list radiča štrucarja, kar je ohranilo meso prijetno sočno, in pečeno v prej ogreti pečici. Poleg smo ponudili slan krompir v kosih, kuhan skupaj s koščkom sveže zelene.

In zopet smo imeli ob hrani priložnost okušati štiri izvrstna vina.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano








Kaj

Prinesel

1 rose Quercus 2007
Simon


VK Goriška brda, Goriška brda, SI







2 sivi pinot 2008
Peter


Simčič, Kojsko, Goriška brda, SI







3 sauvignon 2008
Alan


KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda







4 rose Varijanta 2008
Nataša


Vinarija Aleksandrović, Topola-Oplenac, Srbija





















Preden smo postregli s sladico, smo poskusili rose Piana (2008, 13% alk.) Barbi Močivnik iz Vipavske doline, ki nam ga je kot presenečenje prinesla Iva. Rose je navdušil celotno omizje in vsi smo bili mnenja, da ga lahko priporočamo k takemu krožniku. Še enkrat hvala, Iva!





















III. Sladek zaključek petkovega večera
(Tiramisu po originalnem receptu)
















Tiramisu po originalnem receptu vsebuje v kremi tudi konjak. Količina je odvisna od posameznikove želje, jaz sem ga dala, z namenom, da se bi lažje dalo zbirati vinca, le toliko, da je malce zadišalo po staranem konjaku. In spet smo imeli zanimiv izbor.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 rumeni muškat 2008
Peter

VINAG, Štajerska Slovenija, SI





2 renski rizling Zanos 2006
Bojan

Ivanovič, Župa, Južna Srbija





3 muškatna penina 0
VVM

VVS Jeruzalem-Ormož, Jeruzalem, SI





4 Desiree 0
Nataša

Istenič, Bizeljsko-Sremiški okoliš, SI






















Še enkrat čestitke vsem mnogobojcem! Vsa vina so bila tudi tokrat izredno dobro zadeta in ujeta v kombinaciji z vsemi tremi krožniki! Bravo!


Družba tokratnega večera pa je imela tudi možnost sprobati nekaj, česar prej prav gotovo še niso poznali. Na domačiji Butul so si namreč omislili še eno slastno in strastno zadevo: ročno izdelano temno čokolado s sivko. Hvala, da smo lahko poskusili to dobroto med prvimi!














Njami! Bravo za to inovacijo!


Več slik (hvala Alenka!).

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani in
Ernu



















Uvodno vino malvazijo je prispevala vinogradniška kmetija Rodica.

Domačiji Butul hvala za oljčno olje, sušene paradižnike in sladko presenečenje, temno čokolado s sivko.


1 komentar:

  1. Zanimivo izgleda to
    Ja ta čokolada s sivko pa je zadnje dni res hit .....

    OdgovoriIzbriši