sreda, 2. marec 2011

Ob ognjišču - poročilo




Lokacija: Družinsko posestvo Rojac, Gažon 63/a, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra








Datum: 18.02.2011

Začetek: ob 19.00

Že na lanskem poletnem druženju pri Rojačevih je bila dana pobuda, da bi se pri njih sestali ponovno v zimskem času.




















In tako smo se zbrali ob zakurjenem ognjišču, kjer je goste čakal v žerjavici pečen sir (camembert) in bel kruh, poleg pa smo ob Uroševi razlagi poskusili njegovo svežo malvazijo 2010.




















Sledil je ogled Uroševe vinske kleti s krajšo degustacijo.



























Nato pa smo pričeli z mnogobojem.














Mnogobojci Peter, David, Laura, Patricija in Martin so zbrali vina za tri od petih jedi, kaj so zbrali in kako so se vina ujela s posamezno jedjo, pa smo kot vedno razkrivali po vsaki jedi sproti.


II. Ribja terina




















Nežna jed, pripravljena iz sveže salpe in prekajenega lososa ter pora sta spremljali dve beli vini, ki sta po mnenju omizja povsem enakovredno spremljali to jed. Tretje vino, rose, pa je bilo preveč aromatično in presladko in je po mnenju večine gostov jed preveč prekrilo.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. malvazija 2010, Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, prinesla Laura
1. vitovska grganja 2009,
VinaKras z.o.o. Sežana, Kras, prinesel Peter
3. rose 2009, Zinfandel, Western Cellars, California, prinesel Martin


III. Široki rezanci s paradižnikom, klapavicami in jakobovo pokrovačo














Pri tej jedi je bila pred nami zanimiva barvna paleta vin. Belo, rose in rdeče. Tudi tokrat sta si dve vini delili prvo mesto, medtem ko tretji vzorec ni bil najbolj prepričljiv spremljevalec tega krožnika.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. sivi pinot 2010, Simčič Karol & Igor & Marjan, Kojsko, Goriška Brda, prinesla Patricija
1. cuvee reservee 2010, Aime Roquesante Cotes de Provence, Francija, prinesel Martin
3. cabernet 2009, Vin de Pays d'Oc, Grand Sud, Francija, prinesel David

Kot dodatek smo poskusili še Urošev beli Stari D'or, nato pa smo se na željo nekaterih gostov ponovno odpravili v klet, tokrat na degustacijo le rdečih vzorcev.



















IV. Pod peko pečen kozliček s krompirjem




















Ob tej jedi smo imeli možnost izbire med štirimi rdečimi vzorci. Prva dva vzorca sta bila tesno drug za drugim, medtem ko sta bila ostala dva vzorca sama po sebi zelo prijetna in všečna, v kombinaciji z jedjo pa ne najbolj prepričljiva.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. chianti 2008, Poggi del sole, Toscana, Italija, prinesel David
2. teran prestige 2008, VinaKras z.o.o., Sežana, Kras, prinesel Peter
3. Gregoire XI, Cotes de Rhone, Francija, prinesla Patricija

4. eko refošk 2010, Vina Montis, Montinjan, Slovenska Istra, prinesla Laura



V. V žerjavici pečena prosena kaša s suhimi figami in medom

Medtem, ko smo klepetali ob ognjiču, se je kaša počasi pekla pod peko. Pečeno smo pojedli ob spremljavi Uroševe sladke Aurelie.














mnogobojci Martin, Patricija, Peter in David



Več slik.


prihodnjič: Kulinarična delavnica Polenovka in vino

Ni komentarjev:

Objavite komentar