ponedeljek, 16. maj 2011
V Brdih pri Štekarjev'mu Juretu - poročilo
Lokacija: Vino in turizem Štekar, Kojsko, Goriška Brda
Datum: 13.05.2011
Začetek: ob 19.30
Zbrali smo se na vrtu pred Štekarjevo domačijo, uživali v razgledu na okoliške gorice ter prekrasno cvetje, ki krasi vrt domače hiše.
Anuška nam je za uvod pripravila frtaljo s svežimi zelišči.
Poleg frtalje pa smo poskusili Juretovo svežo rebulo 2009 ter prvo presenečenje današnjega večera, malvazijo 2010 iz vinske kleti Rado in Dorjano Korenika.
Po krajšem klepetu je sledila predstavitev pravil mnogoboja in današnjih mnogobojcev: Irena, Peter, Primož, Davorin, Ilona in Mauritzio so zbrali vina za tri od petih jedi, kaj so zbrali in kako so se vina ujela s posamezno jedjo, pa smo kot vedno razkrivali po vsaki jedi sproti.
vina smo tudi tokrat ponudili v črnih kozarcih
II. Bela polenta s šparglji
Zelo nežna jed, ki je večino gostov presenetila predvsem s tem, da so pričakovali divje ali pa gojene zelene šparglje, narejena pa je bila z belimi. Odlično prepletanje okusov na krožniku so dopolnila še odlično izbrana vina.
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Ištrijan 2006, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesla Ilona
2. sivi pinot 2010, Domačija Kumar, Šmartno, Kojsko, Goriška Brda, prinesel Primož
2. sauvignonasse Quercus 2009, Vinska klet Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda, prinesla Irena
4. sivi pinot 2009, Vina Ronk, Vipolže, Dobrovo v Brdih, Goriška Brda, prinesel Davor
Ob tej jedi smo poskusili še eno vino z Domačije Kumar, in sicer nam je Primož predstavil svoj sveži chardonnay 2010.
III. Njoki z radičem in pršutom
Anuška, ob teh njokih sploh ni bilo časa za klepet, ker smo imeli vsi ves čas polna usta! Izvrstni so bili! Kombinacija s precej močno omako ter izbranimi vini, med katerimi je bilo tudi eno rdeče, je bila naravnost fantastična!
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. chardonay 2009, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesla Ilona
2.sivi pinot 2006, Dejan Peršolja, Kozana, Dobrovo, Goriška Brda, prinesel Peter
3. Ištrijan 2010, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesel Mauritzio
4. cuvee rdeči 2008, Vinska klet Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda, prinesla Irena
Ker je bil med nami prisoten tudi Edvard Reya, še eden od mladih in perspektivnih vinarjev iz Goriških Brd, smo imeli ob tej jedi priložnost poskusiti tudi njegovo malvazijo 2008.
IV. Goveji medaljon s čemaževo špinačo in sirovim štrukljem
Čemaževa špinača je omizje tako navdušila, da se je bilo treba kar dobro skoncentrirati in poskusiti celotno kombinacijo jedi s krožnika. Za k tej jedi so vsi mnogobojci izbrali rdeča vina in odločitev o zmagovalni kombinaciji je bila tokrat izredno težka.
Čemaževa špinača je bila res izvrstna in je bila že pred fotografiranjem pojedena... ;-)
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. merlot 2007, Vina Ronk, Vipolže, Dobrovo v Brdih, Goriška Brda, prinesel Davor
2. cabernet sauvignon 2010, Domačija Kumar, Šmartno, Kojsko,Goriška Brda, prinesel Primož
3. cabernet shiras 2009, Bagers Creek, South Eastern Australia, prinesel Peter
4. refošk 2009, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesel Mauritzio
V. Češnjeva pita
Sladica je bila seveda povsem primerna letnemu času, saj so Štekarjevi sadovnjaki polni slastnih rdečih sadežev. In Anuška je iz njih pripravila izvrstno pito, ki pa je prehitro zginila s krožnika in pobegnila izpred objektiva prav vsem nocojšnjim lastnikom fotoaparatov, tako da fotografije žal nimamo.
Poleg sladice smo poskusili Juretovo penino Emma.
Kot dodatek pa smo poskusili še sladki refošk iz Vinske klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra. Hvala Ilona in Mauritzio za tole presenečenje.
Več slik.
Kar precej nas je na Štekarjevi domačiji tudi prespalo in naslednji dan smo se po dopoldanskem sprehodu po Štekarjevemu sadovnjaku odpravili še na ogled dveh kleti z vodenimi degustacijami, in sicer smo obiskali klet Vina Ronk in KristalVin.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar