petek, 28. november 2008

Čaroben večer v dobri družbi...

Datum: 28.11.2008
Omizje: 10 (4ž+6m)
Vin:12


Prvi "zaresni" vinski mnogoboj se je začel nekoliko zadržano, a ko smo začeli "delat", se je naredilo tudi vzdušje. Družba je bila izvrstna in v čaroben zimski zasnežen večer smo se razšli šele pozno...

Predjed

pita s kozjim sirom in bučkami

Slika ni najboljša... Tako smo bili navdušeni nad predjedjo in vini, da se je fotograf pozabil posvetiti svoji nalogi...

Vanja: "Sir, in to kozji, je zakon! Tokrat sem se pozabavala na ljubljanski tržnici in sprobala par različnih. Zmagal je s kmetije Pustotnik. Rahlo pikanten, ne preslan, lepo topljiv… Kot nalašč za tole pito."



Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:

  1. Malvazija, 2007, Montis (izbrala Laura; prvo mesto 5x, drugo 1x, tretje 2x, četrto 1x)
  2. Rose Barbara, 2007, Mansus Makovec (Franci; 3,5,0,1)
  3. Sauvignon, 2007, Jakončič (Danilo; 1,2,2,4)
  4. Kladnica, 2004, Mansus Makovec (Brane; 0,1,5,3)

Glavna jed

file piranskega brancina (Fonda), nadevan s piščančjimi jetri,
pečena polenta s paradižniki

Vanja: "Brancinček mi je dal kar malce za delat… Si bo treba en še boljši nož omislit, pa da mi bo šlo filiranje iz kože lažje od rok. Namreč, pridelala sem si eno nadležno rano in namesto, da bi slekla kožo brancinu, sem si jo en mal posnela z enega prsta. Kar pa ni bila ovira, da ne bi nadaljevala. Z brancinom, seveda. ;) Se je konec koncev izkazalo, da zadeva deluje tudi, če ostane file s kožo. Pogoj: brancin se naj vseeno »piše« Fonda."



Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:

  1. Hrast zvrst, 2007, Gašparin-Obljubek, Neblo (Tea; 4,4,0,1)
  2. Malvazija 2007, Rodica, Truške (Franci; 4,3,2,0)
  3. Medana novo (zvrst), 2007, Kristančič Medana (Barbara; 1,1,2,5)
  4. Sauvignon 2007, Prus Metlika (Brane; 0,1,5,3)




Sladica

vanilijev sladoled, prelit z bučnim oljem,
pomarančna omaka

Vanja: "Verjeli ali ne, tudi pomarančni olupki so čist užitni. Je pa res, da preden jih spravite v želodček, zahtevajo kar nekaj predpriprave. Ampak, preverjeno se splača. Brez te pomarančne omakce dvomim, da bi bila sladica tako uigrana."



Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:

1. Chardonnay 2005 Selection Prestige "Olimpia" jagodni izbor, Kupljen (Barbara; 5,2,1,0)
2.-3. Klarnica 2007 pozna trgatev, Mansus Makovec (Tea, 2,0,3,3) IN Rumeni muškat 2007, Mansus Makovec (Danilo 1,4,2,1)
4. Malvazija 2008, Montis (Laura; 0,2,2,4)

Slika vin manjka. Fotograf...!!!??? (je pa zato pojedel dve porciji sladice)

Nagrada za najboljši izbor vina

  1. Tea (Hrast k glavni jedi (2.) in Klarnica k sladici (2.))
  2. Barbara (Chardonnay k sladici (1.)) in Franci (Rose k predjedi (2.) in Malvazija k glavni jedi (2.))


Oglejte si tudi album ostalih fotografiij...

Ni komentarjev:

Objava komentarja