Omizje: 7 (3ž+4m)
Vin: 12
Kljub temu, da je bil dogodek napovedan za petek, 13., se nismo ustrašili. In še dobro, da ne, saj se je izkazalo, da so delovale magične sile v zelo pozitivnem pomenu... Tako pri izbiri vin (namreč, tudi tokrat je bil izbor mednaroden, pojavila pa se je tudi penina), kot tudi pri izdelkih na krožnikih. Vsem skupaj pohvala za drznost pri iskanju najbolj všečne kombinacije, saj to naredi dogodek še bolj zanimiv.
Predjed
popečeni škampovi repki s šparglji
na motovilcu in rdečem radiču,
potreseno z naribanim kozjim sirom
Hladna predjed, ki si jo je lahko vsak po svojem okusu dodatno začinil z domačim oljčnim oljem z domačije Butul z Manžana nad Koprom. Poleg pripoporočam tudi malo balzamičnega kisa, s katerim se pikantnost kozjega sira rahlo omili.
Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:
- Malvazija, 2007, Santomas Šmarje (izbral Miha; 3xprvo, 1xdrugo, 1xtretje, 1xčetrto)
- Gold Club, Simčič Karol&Igor&Marjan, Kojsko, Goriška Brda (Martin; 1,3,0,2)
- Traminec, Valdhuber Bogomir&Janez Zg. Kungota (Igor, 1,0,5,0)
- Chenin Blanc, 2008, Ocean view Western Cape Južna Afrika(Katja; 1,2,0,3)
Glavna jed
fileji vitkega soma,
nadevani z artičokami in paradižnikom,
slan krompir
Za to jed je bil namenoma izbran vitki som, saj je ta riba zelo nevtralnega okusa in tako pride nadev bolj do izraza. In prav to je vplivalo na končni rezultat primernosti vina k jedi. Ne glede na to, da je bila kot glavna jed na krožniku riba, je bilo zmagovalno vino rdeče in ne belo, kot bi morda večina pričakovala.
Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:
- Cabernet Sauvignon, 2005, Colja Davorin, Branik (Igor; 3,1,0,2)
- Sauvignon, 2005, Pullus Ptujska klet (Mateja; 2,0,2,2)
- Rebula, 2007, Quercus Goriška Brda (Miha; 1,2,3,0) in Sauvignon blanc, 2007, Montana Marlborough Nova Zelandija (Patricija 0,3,1,2)
Sladica
makovo pecivo
prelito s čokolado
v vanilijevi kremi
Vsi smo si bili enotni, da je bila zmagovalec celotnega večera sladica, oz. natančneje: vanilijeva krema. Morda je tako dobro uspela, ker jo je pomagal mešati tudi Anže, vsekakor je pa piko na i sladici naredil solni cvet, ki je prispeval k temu, da so ob grižljaju usta dobesedno onemela. Neponovljiva sladica, o kateri se je, in se zelo verjetno še bo, še lep čas govorilo.
Končna lestvica primernosti vin k tej jedi:
- Sladki refošk, 2007, Simčič Karol&Igor&Marjan, Kojsko, Goriška Brda (Patricija; 4,2,0,0)
- Samorog zvrst, 2008, Kumar Šmartno Goriška Brda (Martin; 1,2,1,2)
- Rumeni muškat, Brič Slovenska Istra (Katja; 1,1,1,3)
- Traminec, Holermuos, Jeruzalem Ormož (Mateja; 0,1,4,1)
Nagrada za najboljši izbor vina
- Igor (uvrstitev: 1. in 3.), Miha (1. in 3.) in Martin (2x2.)
Zahvala
Vinske kleti Slovenije Vinoteka GR
Je minil že lep čas, ampak vanilijeva krema mi še vseeno ne gre iz glave... Anže je res talentiran :)
OdgovoriIzbriši