četrtek, 23. julij 2009

Poletno kulinarično razvajanje

Udeležba:
šest mnogobojcev in dvanajst ocenjevalcev.

Zbrali smo se ob slanih krekerjih, narejenih iz refoška, poleg pa nam je Primož Rojac predstavil penino, ki je sicer ni na tržišču:
Penina MOIA, ROJAC, Slovenska Istra (letnik 2005, nedegožirana penina iz sorte refošk)
.






















I. Iz morja in polja
(Ajdova kaša s pečenimi gamberi in papriko
)














Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 pinot sivi 2007
Jan

Brič, Dekani, Istra, SI





2 Alghero, rose 2007
Ivan

Sella & Mosca, Sardegna, I





3 Sauvignon 2003
Mateja

Edi Simčič, Goriška brda, SI





4 Folo Bianco 2006
Metod

Turistična kmetija Zaro, Izola, Istra, SI

















II. ModroPlesni brancin
(File brancina z gorgonzolino omako, pečena polenta)














Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





2 Fantasia rdeče 2004
Igor

Vina Colja, Vipavska dolina, SI





3 Folo Rosso 2005
Metod

Turistična kmetija Zaro, Izola, Istra, SI





4 Colomba Platino 2007
Ivan

Duca di Salaparuta, Sicilia, I
















III. Boš korenček?
(Osvežilna sladica iz mascarponeja, grškega jogurta, korenja in medu)



























Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija, pozna trgatev 2006
Mateja

Vina Koper, Istra, SI





2 Verduc 2007
Jan

VK Goriška Brda, Goriška Brda, SI





3 Traminec 2006
Igor

Čurin-Praprotnik, Kog, Ljutomersko-Ormoške gorice





4 Malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI




Uvrstitev vina

Skupna uvrstitev

Predjed Gl. jed Sladica
Jan 1
2 1
Mateja 3
1 2
Laura
1 4 3
Igor
2 3 3
Ivan 2 4
5
Metod 4 3
6

















Več slik (hvala Alenka!).

Za gostoljubje najlepša hvala restavraciji
Pr' Potic - Silvani in Ernu.

Vse jedi so bile pripravljene z oljčnim oljem domačije Butul.

Uvodno vino Penina MOIA je prispevala vinska klet
ROJAC.








5 komentarjev:

  1. Vanja, moj voluminozni gastronomski "jaz" je dobil povsem novo merilo na področju slastnosti rib - tvoj ModroPlesni brancin, ki je v moja usta zaplaval skozi čudovito, ne preveč agresivno gorgonzolino omako, za moč in energijo dodatno opremljen s paketkom skorjične polente, je nekaj najčudovitejšega iz morja, kar je doslej razveseljevalo moja usta.

    Brbončice še danes navdušeno plešejo od veselja :-)

    Upam, da bo tako slasten brancinček še kdaj začofotal na krožniku pred mano!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vanja,
    krasno, slastno in poučno je moj zaključek.

    Večer ob slastni hrani in klepet o vinu v prijetni družbi...kaj več bi človek lahko želel za poletno kulinarično razvajanje?!

    Pozdrav z Moio, ki me vedno znova navduši (še bolj me bo, ko se jo naučim odpreti... ;)
    Lekcija kako preseči všečnost samega vina in izbrati pravo vino k določeni jedi: posebaj, če ti določeno vino samo ne paše ali pa če je vino krasno samo, pa se ne ujema... in kako lahko mali dodatek kot je paprika ali pa med popolnoma spremenita ujemanje vina k hrani...
    In pa zadovoljstvo vseh čutov ob koncu večera ;)
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dan pred VVM me prijateljica začudeno vpraša: "Pa ti kaj je s tabo, ta vina pa hrana pa to? Ne štekam?!?"

    Hmmm... zakaj že? Prijateljica bi se morala pridružit v sredo in takoj ni štekala zakaj. Kerni besed, ki bi opisale tak užitak in takšno razvajanje čutov. Nebeško odlično.

    Pridem spet ;) in vse dvomljivce pripeljem zraven.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz se vedno rada udeležim vsakega dogodka, ko Vanja kuha :). Ko pa Vanja kuha in to kombiniramo z vini, je to še toliko boljše. Predvsem sem navdušena nad kombinacijami, ki jih Vanja (po mojem mnenju grdo in zvito ;)) vpeljuje v hrano, da sem potem skoraj vedno presenečena nad vinom, ki paše ali ne paše zraven. Predvsem tokrat, ko se mi zdi, da že pri sami izbiri vina za ajdovo kašo+papriko+gamberi, ne moreš zadet :). Ali pa prav to, da zadeneš po sreči. In točno to mi je tako všeč. Neznanost rezultata določene kombinacije kljub znanim okusom jedi.

    Vanja, čestitke za vso organizacijo, kuhinjo, vodenje, predvsem pa uresničitev ideje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudovito, enkratno in upam, da ponovljivo. :)
    Vedno znova nas presenečaš z gurmanskimi presenečenji, ki se jim ne morem upreti.
    Le tako naprej! :)

    OdgovoriIzbriši