petek, 26. februar 2010

Žlikrofi

Sama priprava žlikrofov pravzaprav sploh ni komplicirana, samo dolgo časa traja...
Če to počnete v družbi, bo vsekakor bolj kratkočasno in zabavno, če pa se priprave ne upate lotiti sami, mi javite in gremo skupaj k Leandri, kjer so nastali tudi moji prvi žlikrofi, in jih bomo delali skupaj z njo! Pridite in se prepričajte! Ne bo vam žal!














TESTO:
1 kg bele moke
10 jajc
2 žlički soli

Testo, narejeno iz teh sestavin, je primerno za valjanje s strojčkom. Če tega nimate, potem pripravite testo z mlekom, ker se lažje valja (npr.: 30 dag moke, 2 jajci, 6 - 8 žlic mleka, sol)


NADEV:
1 kg olupljenega krompirja
1 manjša rdeča čebula
15 dag zaseke
1-2 žlički majarona
2 žlički drobnjaka
sol

(za orientacijo: iz zgoraj navedene količine je nastalo kar 306 žlikrofov, tako da jo lahko tudi sorazmerno prilagodite svojim željam)


PRIPRAVA:
Krompir skuhaj v rahlo osoljeni vodi.
Med tem časom, ko se kuha krompir, zamesi gladko testo. Testo oblikuj v kvader in ga daj v precej pomokano posodo in jo pokrij. Testo naj počiva vsaj pol ure.

Zaseko in drobno sesekljano čebulo daj v ponev in počasi praži.

Kuhan krompir dobro pretlači, dodaj na zaseki praženo čebulo, majaron, drobnjak ter po želji še malo soli.

Testo razvaljaj s strojčkom za valjanje postopoma od največje debeline proti tanjši.
Kroglice položi na razvaljano testo cca 2 - 3 cm narazen. Obvezno zavij dvakrat, sicer bo testa premalo! Razreži, na vogalih stisni, obrni "na bok" ter na sredini pritisni ali s prstom ali z ročajem kuhalnice (s kuhalnico gre bolj počasi, tako da priporočam, da uporabite kar prst).

Narejene žlikrofe daj na pladenj, pri čemer pazi, da se ne bodo preveč tiščali drug drugega, sicer se bodo sprejeli.

Žlikrofe skuhaj v osoljenem vrelem kropu in jih zabeli ali z domačimi ocvirki ali pa s kakšno drugo omako (smetanova, metina, radičeva...).
Pa dober tek!














Žlikrofi, zabeljeni z ocvirki

2 komentarja: