nedelja, 14. avgust 2011

Gremo v Belo krajino - poročilo



Lokacija: Vinska klet Pečarič Martin, Čurile 7, Metlika




















Datum: 12.08.2011
Začetek: ob 20.00

Zbrali smo se na dvorišču pred Pečaričevo domačijo, kjer je Martin gostom za dobrodošlico ponudil svojo belo suho penino Rosalijo (2008).




















Polona pa je za spremljavo k tej izvrstni penini spekla slano zeliščno rolado in pa seveda tipično belokranjsko pogačo.














zeliščna rolada














belokranjska pogača

Ko smo se vsi zbrali, je sledila predstavitev pravil mnogoboja in današnjih mnogobojcev: Simona - letošnja vinska kraljica Slovenije, Majda, Vincenc, Martin in Robi, ki so zbrali vina za tri od petih jedi, kaj so zbrali in kako so se vina ujela s posamezno jedjo, pa smo kot vedno razkrivali po vsaki jedi sproti.




















Vina smo tokrat ponovno ponudili v "klasičnih degustacijskih" kozarcih, v črnih bodo pa naslednjič.

II. Belokranjska fila s pečeno zelenjavo














Tipična belokranjska fila, servirana na posteljici iz pečenih bučk, je gostom s svojim nežnim okusom še dodatno prebudila brbončice. Kot se je ob razkritju vin pokazalo, smo poleg tega krožnika imeli pred sabo v kozarcih tudi dva vzorca iste sorte, tako da smo lahko zaznavali tudi razlike in podobnosti iste sorte iz različnih vinorodnih okolišev. Eden od mnogobojcev pa je namenoma izbral malce drugačen vzorec, da bi goste malce izzval in jih spodbudil k zaznavanju tudi malo drugačnih vinskih spremljav.
Po mnenju omizja je bila odločitev o najbolj všečni kombinaciji dokaj enotna, preostali trije vzorci pa so mu bili tesno za petami.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Belokranjec, zvrst, Kmetija Vincenc Radež, Metlika, Bela krajina, prinesel Vincenc
2. sauvignon 2010, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Simona
3. sauvignon 2010, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi
3. traminec 2010, Kmetija Pečarič, Metlika, Bela krajina, prinesel Martin





















Po prvi jedi nas je Martin odpeljal v svojo vinsko klet in nam povedal malo več o vinih ter pripravil tudi degustacijo parih vzorcev.














Seveda na degustaciji ni šlo brez bele polsuhe penine Rosalije, ki je letos na ocenjevanju v Gornji Radgoni prejela zlato medaljo in naziv "Prvak belokranjske vinsko-turistične ceste".

III. Ajdova kaša z jurčki v parmezanovih skodelicah

















Ravno prav kuhana ajdova kaša z na hitro popečenimi svežimi jurčki, vse skupaj v hrustljavih parmezanovih skodelicah, poleg pa v rdečih odtenkih barvna lestvica vinskih vzorcev, je bila za večino gostov kar težek izziv za odločitev o najbolj všečni kombinaciji. Dva od vzorcev sta si zelo tesno sledila in bi bil lahko vrstni red tudi obrnjen, medtem ko eden od vzorcev po mnenju večine ni bil primerna spremljava te jedi, čeprav je bilo vino samo po sebi zelo všečno.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. rose 2010, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Majda
2. rose 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi
3. Metliška črnina, Kmetija Vincenc Radež, Metlika, Bela krajina, prinesel Vincenc





















IV. Pečena domača jagnjetina s prilogo















Domač jagenjček, ki je bil predhodno mariniran le v beli suhi penini, se je pekel počasi in na nizki temperaturi toliko časa, da se je potem kar topil v ustih. Poleg te je jedi je bila pred nami ponovno pestra barvna lestvica, saj je bil med vini tudi en bel vzorec. In kot se je kasneje v pogovoru pokazalo, je bila veliki večini najbolj všečna kombinacija prav s tem vinom, vendar pa ga zato, ker naj bi poleg domače belokranjske jagnjetine pili rdeče vino, niso uvrstili na prvo mesto.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. modri pinot 2008, Blažova gorca, Bizeljsko, Posavje, prinesla Majda
2. modra frankinja 2008, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Simona
3. šipon 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi




















Šipon je bil sicer po mnenju večine omizja najbolj všečna kombinacija, sta pa vseeno zaradi vrste mesa prednost dobila rdeča vzorca. Hm, morda pa bi poleg jagnjetine vseeno še kdaj poskusili tudi kakšno belo vino?


V. Tortica "Modra Portugalka"














Tortica je bila pripravljena po origninalnem starem belokranjskem receptu Polonine babice in je sestavljena iz sedmih plasti. Seveda tortica ne bi bila tisto pravo, če ne bi bila narejena z nadevom, narejenim iz modre portugalke. To res izvrstno sladico je pospremilo Martinovo vino Botricija, sauvignon, izbor 2009 in kombinacija je bila popolna!














Martin sicer polni pod posebnim imenom Botricija vse izbore, le-te pa bogati poseben okus žlahtne gnilobe "botrytis cinerea".


Preden smo dogodek zaključili, nam je Martin ponudil še en dodatni vzorec, in sicer smo se posladkali z Žlahtnim opojem, rumeni muškat, ledeno vino letnika 2009, za katerega je Martin letos v Gornji Radgoni prejel zlato medaljo. Bravo, Martin! Čestitke tudi za tole res izvrstno vino!




















Žlahtni opoj



Martin in Polona, še enkrat hvala za vajino gostoljublje! Prepričana sem, da se na vajini kmetiji še vidimo!


Več slik.



2 komentarja:

  1. Jagnjetina je meni najbolj dobro meso. Tukaj na Štajerskem je dosti norih starih žensk, ki nasprotujejo reji ovac.

    OdgovoriIzbriši
  2. Star slovenski pregovor pravi takole.

    Kdor sovraži ovce ljubi koprive in visoko travo.

    OdgovoriIzbriši