nedelja, 14. avgust 2011

Gremo v Belo krajino - poročilo



Lokacija: Vinska klet Pečarič Martin, Čurile 7, Metlika




















Datum: 12.08.2011
Začetek: ob 20.00

Zbrali smo se na dvorišču pred Pečaričevo domačijo, kjer je Martin gostom za dobrodošlico ponudil svojo belo suho penino Rosalijo (2008).




















Polona pa je za spremljavo k tej izvrstni penini spekla slano zeliščno rolado in pa seveda tipično belokranjsko pogačo.














zeliščna rolada














belokranjska pogača

Ko smo se vsi zbrali, je sledila predstavitev pravil mnogoboja in današnjih mnogobojcev: Simona - letošnja vinska kraljica Slovenije, Majda, Vincenc, Martin in Robi, ki so zbrali vina za tri od petih jedi, kaj so zbrali in kako so se vina ujela s posamezno jedjo, pa smo kot vedno razkrivali po vsaki jedi sproti.




















Vina smo tokrat ponovno ponudili v "klasičnih degustacijskih" kozarcih, v črnih bodo pa naslednjič.

II. Belokranjska fila s pečeno zelenjavo














Tipična belokranjska fila, servirana na posteljici iz pečenih bučk, je gostom s svojim nežnim okusom še dodatno prebudila brbončice. Kot se je ob razkritju vin pokazalo, smo poleg tega krožnika imeli pred sabo v kozarcih tudi dva vzorca iste sorte, tako da smo lahko zaznavali tudi razlike in podobnosti iste sorte iz različnih vinorodnih okolišev. Eden od mnogobojcev pa je namenoma izbral malce drugačen vzorec, da bi goste malce izzval in jih spodbudil k zaznavanju tudi malo drugačnih vinskih spremljav.
Po mnenju omizja je bila odločitev o najbolj všečni kombinaciji dokaj enotna, preostali trije vzorci pa so mu bili tesno za petami.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Belokranjec, zvrst, Kmetija Vincenc Radež, Metlika, Bela krajina, prinesel Vincenc
2. sauvignon 2010, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Simona
3. sauvignon 2010, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi
3. traminec 2010, Kmetija Pečarič, Metlika, Bela krajina, prinesel Martin





















Po prvi jedi nas je Martin odpeljal v svojo vinsko klet in nam povedal malo več o vinih ter pripravil tudi degustacijo parih vzorcev.














Seveda na degustaciji ni šlo brez bele polsuhe penine Rosalije, ki je letos na ocenjevanju v Gornji Radgoni prejela zlato medaljo in naziv "Prvak belokranjske vinsko-turistične ceste".

III. Ajdova kaša z jurčki v parmezanovih skodelicah

















Ravno prav kuhana ajdova kaša z na hitro popečenimi svežimi jurčki, vse skupaj v hrustljavih parmezanovih skodelicah, poleg pa v rdečih odtenkih barvna lestvica vinskih vzorcev, je bila za večino gostov kar težek izziv za odločitev o najbolj všečni kombinaciji. Dva od vzorcev sta si zelo tesno sledila in bi bil lahko vrstni red tudi obrnjen, medtem ko eden od vzorcev po mnenju večine ni bil primerna spremljava te jedi, čeprav je bilo vino samo po sebi zelo všečno.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. rose 2010, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Majda
2. rose 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi
3. Metliška črnina, Kmetija Vincenc Radež, Metlika, Bela krajina, prinesel Vincenc





















IV. Pečena domača jagnjetina s prilogo















Domač jagenjček, ki je bil predhodno mariniran le v beli suhi penini, se je pekel počasi in na nizki temperaturi toliko časa, da se je potem kar topil v ustih. Poleg te je jedi je bila pred nami ponovno pestra barvna lestvica, saj je bil med vini tudi en bel vzorec. In kot se je kasneje v pogovoru pokazalo, je bila veliki večini najbolj všečna kombinacija prav s tem vinom, vendar pa ga zato, ker naj bi poleg domače belokranjske jagnjetine pili rdeče vino, niso uvrstili na prvo mesto.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. modri pinot 2008, Blažova gorca, Bizeljsko, Posavje, prinesla Majda
2. modra frankinja 2008, Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Metlika, Bela krajina, prinesla Simona
3. šipon 2009, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, prinesel Robi




















Šipon je bil sicer po mnenju večine omizja najbolj všečna kombinacija, sta pa vseeno zaradi vrste mesa prednost dobila rdeča vzorca. Hm, morda pa bi poleg jagnjetine vseeno še kdaj poskusili tudi kakšno belo vino?


V. Tortica "Modra Portugalka"














Tortica je bila pripravljena po origninalnem starem belokranjskem receptu Polonine babice in je sestavljena iz sedmih plasti. Seveda tortica ne bi bila tisto pravo, če ne bi bila narejena z nadevom, narejenim iz modre portugalke. To res izvrstno sladico je pospremilo Martinovo vino Botricija, sauvignon, izbor 2009 in kombinacija je bila popolna!














Martin sicer polni pod posebnim imenom Botricija vse izbore, le-te pa bogati poseben okus žlahtne gnilobe "botrytis cinerea".


Preden smo dogodek zaključili, nam je Martin ponudil še en dodatni vzorec, in sicer smo se posladkali z Žlahtnim opojem, rumeni muškat, ledeno vino letnika 2009, za katerega je Martin letos v Gornji Radgoni prejel zlato medaljo. Bravo, Martin! Čestitke tudi za tole res izvrstno vino!




















Žlahtni opoj



Martin in Polona, še enkrat hvala za vajino gostoljublje! Prepričana sem, da se na vajini kmetiji še vidimo!


Več slik.



sreda, 1. junij 2011

Druženje hrane in vina - Gostilna Zorko


V petek, 27.5.2011, so gostje v Gostilni Zorko v Križevcih pri Ljutomeru, uživali ne le v kulinaričnih dobrotah, ki so bile pripravljenih na način, kot so to želela vina Santomas, Šmarje nad Koprom, Slovenska Istra, Vinogradništva Družine Kos, Križevci pri Ljutomeru, Štajerska Slovenija in P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., Ormož, Štajerska Slovenija, ampak tudi v pestrem kulturnem programu, ki so ga za goste pripravili Violeta Tomič, Igor Seme, Ana Žvorc, Maja Seršen, Marko Pascal Rožman in Bojan.














Zbrali smo se ob brut penini P&F Jeruzalem Ormož d.o.o., poleg pa smo prigriznili pečene sirove palčke v slanininem ovoju in ocvirkove pogačice.

Razpoloženje je bilo prijetno in sproščeno in gostje so že čakali, da poskusijo jedi z jedilnika, ki je bil za to priložnost pripravljen in sestavljen na posebni kuharski delavnici "Kuhamo kot vina hočejo", na kateri so s svojimi vini sodelovali vinski strokovnjaki iz vinske kleti Santomas, P&F Jeruzalem Ormož d.o.o. in Vinogradništva Družine Kos. Smo pa za goste pripravili posebno presenečenje, in sicer je imel vsak pred sabo tudi črn kozarec, v katerega smo jim natočili enega od treh vinskih vzorcev, ki so bili sicer zbrani za k posamezni jedi.














Identiteta vin je bila seveda tudi tokrat zakrita, vina pa smo po vsaki jedi posebej predstavili. Pred razkritjem smo dali besedo najprej gostom, ki so lahko povedali svoje mnenje in občutke glede kombinacije med pripravljenimi jedmi in izbranimi vini. Predvsem pa nas je zanimalo mnenje gostov, kateri vzorec naj bi bil v črnem kozarcu. Nato pa je sledila predstavitev vin.

Pričeli smo z ribjo rolado z zelenimi šparglji ter ribjo rolado s črno tartufato in črnim tartufom.















Sočna hladna predjed, ena roladica s šparglji, druga s tartufato in črnim tartufom, je goste povsem očarala. Je pa bilo očitno, kar smo ugotovili že na predhodni delavnici, da sta dve vini precej bolje pospremili špargljevo različico, medtem ko je bilo eno boljši spremljevalec tartufaste roladice.





















Mitja (Vinogradništvo Družina Kos)

Prvi krožnik so spremljali:
- šipon, 2009 (Vinogradništvo Družina Kos)
- špargljevo vino, 2010 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)
- malvazija, 2008 (Santomas)














fotografski škrat nam jo je spet malce zagodel in za fotografijo vin ni postavil v pravi vrstni red

V črnem kozarcu pa je bil Kosov šipon, kar je večina gostov tudi zaznala.


Preden smo se lotili naslednje jedi, sta nas Maja in Marko očarala s svojim glasbenim nastopom.














Maja in Marko


Nato pa smo gostom postregli goveje medaljone z lososovo paradižnikovo omako.














Ja, tudi prekajen losos v paradižnikovi omaki in govedina se lepo ujameta. Ko pa poleg dodamo še vino, oz. v našem primeru, tudi kar se barvne lestvice tiče, več različnih vzorcev, je pa kombinacija sploh odlična.














belo, rose in rdeče

Tudi tudi tokrat smo najprej dali besedo gostom, nato pa smo vina razkrili in jih predstavili.














Robi (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)


Ta krožnik so spremljali:
- laški rizling, 2009 (Vinogradništvo Družina Kos)
- rose, 2009 (P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.)

- mezo forte, 2007 (Santomas)




















V črnem kozarcu je bil tokrat rose P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.


In še sladica, skutina tortica z mangovo omako














Poleg sladice smo gostom ponudili Veroniko, 2009, Vinogradništvo Družina Kos. Po mnenju omizja izvrstna kombinacija.




















Tudi na današnjem večeru ni šlo brez dodatnih presenečenj, in sicer smo imeli poleg sladice priložnost poskusiti tudi sladki Kerner, Vinogradništvo Družina Kos. Ker pa smo imeli med sabo gosta, ki je praznoval rojstni dan, smo ob tej priložnosti odprli še muškatno penino P&F Jeruzalem Ormož d.o.o.















Skozi cel večer smo uživali v pestrem kulturnem programu, ki so ga za nas pripravili nocojšnji gostje Violeta Tomič, Igor Seme, Ana Žvorc, Maja Seršen, Marko Pascal Rožman in Bojan. V nadaljevanju večera pa so dobro razpoloženi gostje so ob prijetnih zvokih glasbe tudi zaplesali.

















Dušan v družbi posebnih gostov večera. Marko pa se je med fotografiranjem ogreval na klavirju.

Za tiste, ki se dogodka tokrat žal niste uspeli udeležiti, namig, da se podobno presenečenje v Gostilni Zorko pripravlja ponovno v jesenskem času! In, kot pravi Dušan:
Tradicija ostaja. Vabilo velja!


več slik (Andreja Kurbos in vanjin vinski mnogoboj)

ponedeljek, 16. maj 2011

V Brdih pri Štekarjev'mu Juretu - poročilo



Lokacija: Vino in turizem Štekar, Kojsko, Goriška Brda














Datum: 13.05.2011
Začetek: ob 19.30

Zbrali smo se na vrtu pred Štekarjevo domačijo, uživali v razgledu na okoliške gorice ter prekrasno cvetje, ki krasi vrt domače hiše.












Anuška nam je za uvod pripravila frtaljo s svežimi zelišči.














Poleg frtalje pa smo poskusili Juretovo svežo rebulo 2009 ter prvo presenečenje današnjega večera, malvazijo 2010 iz vinske kleti Rado in Dorjano Korenika.

Po krajšem klepetu je sledila predstavitev pravil mnogoboja in današnjih mnogobojcev: Irena, Peter, Primož, Davorin, Ilona in Mauritzio so zbrali vina za tri od petih jedi, kaj so zbrali in kako so se vina ujela s posamezno jedjo, pa smo kot vedno razkrivali po vsaki jedi sproti.














vina smo tudi tokrat ponudili v črnih kozarcih


II. Bela polenta s šparglji














Zelo nežna jed, ki je večino gostov presenetila predvsem s tem, da so pričakovali divje ali pa gojene zelene šparglje, narejena pa je bila z belimi. Odlično prepletanje okusov na krožniku so dopolnila še odlično izbrana vina.

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. Ištrijan 2006, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesla Ilona
2.
sivi pinot 2010, Domačija Kumar, Šmartno, Kojsko, Goriška Brda, prinesel Primož
2. sauvignonasse Quercus 2009, Vinska klet Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda, prinesla Irena
4. sivi pinot 2009, Vina Ronk, Vipolže, Dobrovo v Brdih, Goriška Brda, prinesel Davor














Ob tej jedi smo poskusili še eno vino z Domačije Kumar, in sicer nam je Primož predstavil svoj sveži chardonnay 2010.


III. Njoki z radičem in pršutom














Anuška, ob teh njokih sploh ni bilo časa za klepet, ker smo imeli vsi ves čas polna usta! Izvrstni so bili! Kombinacija s precej močno omako ter izbranimi vini, med katerimi je bilo tudi eno rdeče, je bila naravnost fantastična!

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. chardonay 2009, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesla Ilona
2.sivi pinot 2006, Dejan Peršolja, Kozana, Dobrovo, Goriška Brda, prinesel Peter
3. Ištrijan 2010, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesel Mauritzio
4. cuvee rdeči 2008, Vinska klet Goriška Brda, Dobrovo, Goriška Brda, prinesla Irena




















Ker je bil med nami prisoten tudi Edvard Reya, še eden od mladih in perspektivnih vinarjev iz Goriških Brd, smo imeli ob tej jedi priložnost poskusiti tudi njegovo malvazijo 2008.


IV. Goveji medaljon s čemaževo špinačo in sirovim štrukljem

Čemaževa špinača je omizje tako navdušila, da se je bilo treba kar dobro skoncentrirati in poskusiti celotno kombinacijo jedi s krožnika. Za k tej jedi so vsi mnogobojci izbrali rdeča vina in odločitev o zmagovalni kombinaciji je bila tokrat izredno težka.















Čemaževa špinača je bila res izvrstna in je bila že pred fotografiranjem pojedena... ;-)

Uvrstitev vin po ujemanju s hrano:
1. merlot 2007, Vina Ronk, Vipolže, Dobrovo v Brdih, Goriška Brda, prinesel Davor
2. cabernet sauvignon 2010, Domačija Kumar, Šmartno, Kojsko,Goriška Brda, prinesel Primož
3.
cabernet shiras 2009, Bagers Creek, South Eastern Australia, prinesel Peter
4. refošk 2009, Vinska klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra, prinesel Mauritzio















V. Češnjeva pita

Sladica je bila seveda povsem primerna letnemu času, saj so Štekarjevi sadovnjaki polni slastnih rdečih sadežev. In Anuška je iz njih pripravila izvrstno pito, ki pa je prehitro zginila s krožnika in pobegnila izpred objektiva prav vsem nocojšnjim lastnikom fotoaparatov, tako da fotografije žal nimamo.




















Poleg sladice smo poskusili Juretovo penino Emma.





















Kot dodatek pa smo poskusili še sladki refošk iz Vinske klet Robi in Dorjano Korenika, Korte, Izola, Slovenska Istra. Hvala Ilona in Mauritzio za tole presenečenje.

Več slik.

Kar precej nas je na Štekarjevi domačiji tudi prespalo in naslednji dan smo se po dopoldanskem sprehodu po Štekarjevemu sadovnjaku odpravili še na ogled dveh kleti z vodenimi degustacijami, in sicer smo obiskali klet Vina Ronk in KristalVin.

Vodene degustacije po Goriških Brdih - II



V Goriška Brda smo sicer prišli že v petek, 13.05.2011, ko smo imeli VVM "V Brdih pri Štekarjev'mu Juretu".












Naslednji dan (sobota, 14.5.2011) smo se po dobrem domačem zajtrku v prekrasnem sončnem vremenu najprej odpravili v Štekarjev sadovnjak, poln slastnih rdečih češenj.















Nato pa smo se odpeljali do kleti Vina Ronk, kjer nas je že čakal Davor Kristančič s svojim bratom Andrejem.

Davor nas je najprej odpeljal v svojo klet in nam predstavil svoj način kletarjenja in pridelave žlahtne kapljice.














Ob Davorinovi razlagi smo poskusili
v kleti:
- rebulo 2010
in
- chardonnay 2010

Nato pa smo nadaljevali z degustaciji na vrtu pred hišo.














Ob prijetni Davorjevi razlagi smo tako poskusili še:
- beli pinot 2009
- sauvignon 2008
- cabernet franc 2008
- cabernet sauvignon 2007
in
- merlot 2007




















Davor je prejšnji večer sodeloval kot mnogobojec na VVM pri Štekarjevih, danes pa nas je prijazno sprejel na svoji domačiji.














Po degustaciji smo še malce uživali v prijetnih sončnih žarkih in klepetu, nato pa smo se počasi odpeljali v Višnjevik do kleti KristalVin, kjer nas je pričakal Alan.




















Po krajši uvodni predstavitvi domačije, smo se odpravili v klet, kjer nam je Alan predstavil svoj način kletarjenja in pridelave vin.














V stari kleti smo poskusili:
- rebulo 2009
- sivi pinot 2009
in
- sauvignon 2009














Nato pa smo imeli priložnost poskusiti še magnum polnitev, in sicer merlot 2005.
















Čez čas se nam je pridružil še Alanov oče Aleš in nam povedal še par zanimivosti glede njihovega načina kletarjenja in pridelave žlahtne kapljice ter nam predstavil še merlot 2008.

Odlična vina in predstavitev je na gostih pustila izjemen vtis in zadovoljni smo se odpeljali nazaj do Štekarjevih.

Več slik
.

Še enkrat hvala vsem, ki ste nam omogočili, da smo uživali v izjemnih lepotah Goriških Brd in poskusili vaša res izvrstna vina! Prav gotovo pridemo še kdaj!