Lokacija: Turistična kmetija Hlebec, Kog, kjer smo nekateri tudi prenočili.
Datum: 14.01.2010
Začetek: ob 18.00
Letošnjo sezono mnogobojev smo torej pričeli v Prlekiji, kjer smo v prijetnem ambientu Hlebčevih odkrivali in na koncu tudi odkrili, da prleška vina lahko ponudimo tudi k jedem, ki nimajo prleškega značaja. Družba je bila naravnost fantastična in tokrat ponovno tudi mednarodno zastopana - po zaslugi Mika, učitelja angleškega jezika iz Londona.
Prostore Hlebčeve kmetije krasijo slike, ki nastajajo pri njih na likovnih delavnicah. Razstava je resnično vredna ogleda!
Goste je ob prihodu z uvodno penino in aperitivnim prigrizkom pričakal gospod Milan.
Zbirali smo se ob polentinih rožicah, pripravljenih z oljčnim oljem belega tarufa, belimi tartufi in črno tartufato ter penini Rose Gourmet, Vinska klet Istenič iz Bizeljsko-Sremiškega okoliša.
I. Zmorec
(črna rižota s hobotnico v sirovo-parmezanovih skodelicah)
Sirovo-parmezanove skodelice, napolnjene s črno rižoto s hobotnico, so bile prvi izziv za izbiro primernega vina. Težko? Sploh ne! Vsa vina so se izkazala za odlična!
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano | ||||
Kaj | Prinesel | |||
1 | sivi pinot | 2008 | Robi | |
VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI | ||||
2 | laški rizling | 2009 | Dolores | |
Zlati grič, Škalce, Slovenske Konjice, Štajerska Slovenija, SI | ||||
3 | Sanctum, laški rizling | 2008 | Polona | |
VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, SI | ||||
4 | chardonay Sirius | 2006 | Tihomir | |
Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje, Štajerska Slovenija, SI |
II. Kopnik
(piščanec s kaprami in pečenimi črnimi oljkami v paradižnikovi omaki, široki rezanci)
Če je kdo pričakoval, da bo ta jed izrazito primorska, se je kar malce uštel. Okus omake je sicer bil nekaj posebnega, kar pa mnogobojcev ni zmedlo in so prinesli s sabo vina, med katerimi si je bilo resnično izredno težko izbrati svojega favorita. Za prijetno presenečenje je s svojim izborom poskrbel Miro, ki je prinesel magnumco, v njej pa svojo modro frankinjo. Ja, tudi v Prlekiji imajo izvrstna rdeča vina!
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano | ||||
Kaj | Prinesel | |||
1 | sauvignon | 2008 | Marko | |
VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI | ||||
2 | modra frankinja | 2008 | Miro | |
MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, SI | ||||
3 | mlado vino | 2009 | Robi | |
VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI | ||||
4 | sivi pinot | 2009 | Dolores | |
Zlati grič, Škalce, Slovenske Konjice, Štajerska Slovenija, SI |
III. Tropski
(tortica z vanilijevo kremo in svežim ananasom)
Sladica je bila tokrat najtrši oreh za izbor vin. Na eni strani vanilijeva krema, na drugi pa svež ananas s svojo kombinacijo sladko kislega okusa. Rezultat? Ponovno fantastična poezija okusov!
Uvrstitev vin po ujemanju s hrano | ||||
Kaj | Prinesel | |||
1 | Traminec Holermous | 2008 | Marko | |
VVS Jeruzalem-Ormož, Štajerska Slovenija, SI | ||||
1 | chardonay, polsladko | 2007 | Tihomir | |
Vino Kupljen, Jeruzalem - Svetinje, Štajerska Slovenija, SI | ||||
3 | cuvee Vlado | 2006 | Polona | |
VK Vinum Loče, Štajerska Slovenija, SI | ||||
4 | fuga mundi | 2007 | Miro | |
MiroVino, Kog, Štajerska Slovenija, SI |
Poleg sladice smo kot dodatno vino poskusili Hlebčev rumeni muškat, ki se je po mnenju omizja resnično lepo spojil s sladico. Hvala, gospod Milan, za vaše presenečenje!
Zbrani mnogobojci (Polona, Tihomir, Marko, Miro in Robi, Dolores se nam pa žal ni uspela pridružiti).
Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Več kot očitno so izbrana vina izvrstno dopolnjevala jedi na krožnikih. In ne glede na to, ali bo prašiček poln ali ne (hvala, Robi, za tega pujska) se v Prlekiji vsekakor še srečamo!
Več slik.
Hvala za več kot dobrodošlo pomoč v kuhinji! Jaz sem neizmerno uživala in upam, da kaj takega še kdaj ponovimo!
Za gostoljubje najlepša hvala Turistični kmetiji Hlebec - Milanu in Veri.
Uvodno vino, penino Rose Gourmet, je prispevala Vinska klet Istenič iz Bizeljsko-Sremiškega okoliša.
Vsi, kateri ste vedeli za dogodek in niste prišli vam je lahko žal, žal in še enkrat žal!
OdgovoriIzbrišiZamudili ste okusiti čudovito pripravljene jedi katere so dopolnjevala res prekrasna vina. Veselim se že naslednjega VVM.
Robi
Ker moji so mnogobojci nič ne napišejo, bom še dvatri stavke zapisal v še enem komentarju.
OdgovoriIzbrišiuvodna penina in uvodni prigrizek: Hm, ker sem že drugič poskusil to jed in vino lahko rečem, da Vanja obvlada pripravo polente s tartufi ( smo jo namreč izvali spripravo te jedi )ter ,da se penina g. Istenič poveže s poleno in tartufi.
I. Jed ( Zmorec )
Izredno okusna jed , težko je bilo pri izbiri vina . Vina katera so izbrali mnogobojci, bi lahko vsa ponudili k tej jedi in se nebi nič zmotili pri izbiri.
II. Jed ( Kopnik)
Meni veliko presenečenje, primerno kuhane testenine, kosi piščanca sočni in okusni, zopet je bilo težko pri izbiri vin. Kot pri prejšnji jedi, bi lahko izbrali kot najbolj primerno vina katero koli izmed izbranih vin mnogobojcev.
III. Jed ( Tropska )
Zelo sočna sladica, lepa dekoracija in meni presenečenje , da ananas ni prevladoval s kislino. Pri sladici, pa so smo vsi mnogobojci imeli problem pri izbiri. Tudi pozneje je bil rezultat zgolj slučaj. Verjetno bi bila najboljša poroka sladice z Rumenim Muškatom g. Hlebec katerega je ponudil pozneje kot vino izven konkurence.
Hvala vam vsem kateri ste bili na Prvem VVM v Prlekiji.
Se še vidimo !
Robi
Se oglaša še mnogobojka....vsa pohvala Vanji za odlične jedi (sicer rad poskusim nove jedi, le mediteransko - morski hrani sem se raje izognila...pa si me Vanja prijetno presenetila - Hvala. Vina so bila odlična in določeni rezultati res le slučaj. BILO JE LEPO!! Pridemo drugič v Prlekijo ko bo še svetlo :) Tudi družba je bila dobra in prijeten ambient!
OdgovoriIzbrišiŠe se bomo srečali! :)
Polona
Se še enkrat oglašam!
OdgovoriIzbrišiStrinjam se s Polono, da so rezultati glede vin SLUČAJ. Pri prvi in drugi jedi bi lahko zmagala vsa vina. Zraven sladice pa so bila meni vsa vina malo preveč sladka ( bila so odlična vina ).
Ne glejte na rezultate. Preživeli smo lep večer, imeli smo lepo poroko med hrano in vini. Družba pa itak, saj ob vinu in hrani se vedno družimo ljudje odprtega srca ib poštenih misli.
Na ponovno snidenje ( na zdravje)
Robi