petek, 11. december 2009

Po domače - poročilo

Lokacija: Pr'Potic v Ljubljani






Datum: 10.12.2009
Začetek: ob 19.30

Domače jedi in vina? Zakaj pa ne?
Na tokratnem mnogoboju smo v prijetnem ambientu gostilnice pr-Potic uživali v domačih slovenskih jedeh, poleg pa degustirali sama slovenska vina.




















Začeli smo takole:














Ob aperitivnem prigrizku, kruhkih z žrebičkovo pašteto in kruhkih z domačo skuto in kislimi kumaricami, smo ponovno predstavili kmetijo Bordon iz Slovenske Istre. Tokrat smo okušali njihovo malvazijo, 2008, ki se je s kruhki odlično ujela.




















malvazija in kruhki s pašteto ali s skutnim namazom


I. Žlikrofi z metino omako













Poln in močnat okus žlikrofov je metina omaka tako lepo osvežila in omilila, da smo še bolj uživali v vseh štirih vinih, ki so bila zbrana za k tej jedi. Tokrat so bila tri vina povsem izenačena, eno je pa sledilo z zanemarljivo razliko, tako da lahko rečemo, da katerokoli od teh vin bi ponudili poleg, ne bi mogli zgrešiti.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 malvazija 2008
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





1 zelen 2007
Uroš

Stegovec, Sveti Martin, Vipavska dolina, SI





1 rebula 2007
Alan

KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda





1 zelen Lanthieri 2008
Vanja

Ventus, vinska klet Vipava, Vipavska dolina, SI























II. Kmečka pojedina(telečja krača, pečenica, zelje, tenstan krompir)














Krožnik, ki se mu enostavno ni bilo moč upreti!


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 refošk 2009
Laura

Vina Montis, Montinjan, Istra, SI





2 Doppler efekt 2008
Tomaž

Hiša vin Doppler, Podravje, Štajerska, SI





3 modra frankinja 2006
Patricija

VK Metlika, Bela Krajina, SI





4 merlot 2007
Alan

KristAlvin, Dobrovo, Goriška brda





















Merlot KristAlvin se s tem krožnikom res ni najbolje ujel, smo bili pa zato vsi zelo enotnega mnenja, da bi bil izvrsten poleg kakšne divjačinske krače...


III. Gibanica














Izjava večera: Ne samo dobra, ampak tudi fotogenična je.


Uvrstitev vin po ujemanju s hrano






Kaj

Prinesel
1 sladki refošk 2008
Patricija

Karol & Igor & Marjan Simčič, Kojsko, Goriška brda, SI





2 kerner izbor, sladko 2003
Tomaž

Pleter, Kartuzija Pleterje, Štajerska, SI





3 rebula 2006
Uroš

Stegovec, Sveti Martin, Vipavska dolina, SI





4 teranton 2003
Vanja

VinaKras, Sežana, Kras, SI





















Pričakovano teranton večine omizja ni navdušil, medtem ko so bili pa nekateri vseeno mnenja, da je bilo to vino najprimernejše, saj je lepo splaknilo sladek okus gibanice in prijetno osvežilo usta. Vsekakor drzna kombinacija, ki pa lahko tudi navduši.

V nadaljevnaju je za presenečenje poskrbela Laura, ki je za k sladici prinesla še Elizabetin kraljičin opoj (sladki muškat, Montis). Vince, ki je bilo po mnenju omizja tako kot sladki refošk, najboljša možna kombinacija z gibanico. Hvala, Laura!

Hvala vsem za prijetno družbo in vaše komentarje. Vsa vina so bila tudi tokrat izvrstna in so lepo dopolnjevala jedi na krožnikih.

Za gostoljubje najlepša hvala gostilni Pr'Potic - Silvani, Chadu in Bojanu.










1 komentar:

  1. Mmm, yummy, kar zadišalo je po slastni domači hrani. Videti je res super. Vse čestitke in pohvale.

    Dani

    OdgovoriIzbriši